Hlavní obsah

VIDEO: Tradice, která se neomrzí, Sparta vyhrála všechna derby a dál střeží Klíč města Prahy

Praha

Síň slávy fotbalové Sparty o jeden z cenných exponátů nepřijde. Letenští ve středu na Staroměstské radnici převzali od primátora Tomáše Hudečka již potřetí Klíč města Prahy za výhru 3:0 v nedávném derby nad Slavií. „Tentokrát ho navíc zřejmě předáváme mužstvu, které bude také ligovým mistrem,“ připomněl primátor, že titul by se mohl na Letnou stěhovat již tento víkend.

Sparta na radniciVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Tradici předávání symbolického klíče pro fotbalového „vládce Prahy" založil Hudečkův předchůdce Bohuslav Svoboda loni na jaře. Ač to byl slávista, sešívaní od té doby všechny derby prohráli, takže sparťané do Brožíkova sálu napochodovali již potřetí.

„Je to tradice a slavnostní chvíle, které si vážíme, a nikdy se neomrzí. Je příjemné vědět, že se nám daří nejen v historicky nejslavnějším derby, ale i proti ostatním pražským klubům. Ukazuje nám to, že k titulu jdeme správnou cestou," poukázal trenér Vítězslav Lavička, že jeho tým v sezóně vyhrál také všechny ligové zápasy s Duklou a Bohemians 1905.

Lafata s Hušbauerem se nehádají

Za hráče dorazili kapitán David Lafata a záložníci Josef Hušbauer a Lukáš Vácha. Právě Lafata s Hušbauerem se přetahují o korunu krále střelců, také na radnici však demonstrovali svoji svornost.

„Jsem dost blízko centru dění a věřte mi, že pro kabinu ani pro Davida s Pepou to není žádné téma. Ani se kvůli tabulce střelců nehecují. Zajímavé to je, Pepa může vyhrát jako první záložník, David zase počtvrté za sebou. Největším lákadlem je však pro nás všechny titul," usmíval se Vácha.

Slávisté si na klíč mohou dělat nárok, pokud další derby vyhrají. Pokud zápas skončí remízou, zůstane relikvie dál na Letné.

Jenže Slavia je vážně ohrožená sestupem. Kdo ví, zda se v příští sezóně derby vůbec bude hrát...

„I když je teď Slavia dole, je to pořád historicky největší zápas. Nepředpokládám, že by Slavia sestoupila, takže o derby nepřijdeme," myslí si Lavička.

Reklama

Související témata: