Hlavní obsah

Sparta rozdrtila Liberec. Baník už není poslední, vyhrálo i Slovácko

Praha
Aktualizováno

Třemi zápasy v sobotu pokračovalo 26. kolo fotbalové Gambrinus ligy. Sparta dál kráčí za mistrovským titulem, na Letné zničila Liberec 4:1 a slavit může už v příštím kole v Teplicích. Ostravský Baník po čase znovu prchnul z poslední příčky, k čemuž mu pomohla dvoubranková výhra nad Duklou. Vážně ohrožená je stále i Olomouc, která prohrála na Slovácku 1:3 a na sestupové pozice má jen dvoubodový náskok.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Lukáš Vácha a David Lafata oslavují čtvrtý gól v utkání proti Liberci.

Článek
Fotogalerie

Sparta nastoupila den po druhé Plzni, která přehrála Teplice, a před více než 12 tisíci fanoušky smetla Liberec 4:1. Mistrovský titul ještě Letenští slavit nemohou, mají ho však na dosah a skvělou výchozí pozici pro závěr ligy mohou korunovat už příští týden v Teplicích.

Slovan však nezačal na Letné špatně - už v 6. minutě skóroval Rajnoch, gól však nebyl kvůli spornému ofsajdu uznán. Letenští poprvé udeřili ve 20. minutě, kdy se střelou k tyči prosadil stoper Holek. Náskok domácího týmu zvýšil na začátku druhé půle po pěkné kombinační akci Krejčí, pak ale přišla hrubka stopera Švejdíka a Sackey dal v 55. minutě kontaktní gól.

Hosté se z něj neradovali ani pět minut, Švejdík totiž odčinil své zaváhání a vrátil Spartě dvoubrankový náskok. Ten ještě v 72. minutě pojistil kanonýr Lafata. Sparta v lize neprohrála už 28 zápasů v řadě, naposledy nestačila loni v květnu na Brno.

Baník odsunul na chvost tabulky Slavii

Baník porazil Duklu teprve poprvé od jejího návratu mezi elitu. Zrovna sobotní tříbodový příděl, o který se zasloužili střelci Svěrkoš s Krmenčíkem, se mu náramně hodil. Vzhledem k tomu, že zítra na sebe v derby narazí Bohemka se Slavií, má Ostrava jistotu, že čtyři kola před koncem už nebude poslední. Chvost tabulky momentálně patří sešívaným.

Ostrava je po nekompletním kole na 13. místě tabulky, na Bazalech přitom vyhrála poprvé od loňského září. Dukla na jaře vyhrála jen dvě ligová utkání, už v sedmi kolech prohrála a jednou remizovala.

Fanoušci Slovácka uráželi Peltu

Zatímco šesté Slovácko je v klidu, Olomouci stále hrozí sestup. Sigma vyhrála jediné z posledních devíti kol, v sobotu sice narazila na svého oblíbeného soupeře, ale po dvou gólech Valenty a jedné trefě Doška prohrála moravský souboj 1:3. Sigma má v tabulce jen 25 bodů, stejně jako Baník, který má horší skóre.

Duel byl ve druhém poločase kvůli nadávkám na předsedu FAČR Miroslava Peltu na 5 minut přerušen.

Program 26. kola:
Pátek
Plzeň - Teplice 3:0
Sobota
Ostrava - Dukla 2:0
Branky: 43. Svěrkoš, 90. Krmenčík.
Slovácko - Olomouc 3:1
Branky: 33. a 90+7. Valenta, 90+2. Došek - 73. Schulmeister.
Sparta - Liberec 4:1
Branky: 20. Holek, 49. Krejčí, 59. Švejdík, 72. Lafata - 55. Sackey.
Neděle
17:00 Jablonec - Jihlava
17:00 Brno - Ml. Boleslav
20:15 Bohemians 1905 - Slavia
Pondělí
18:00 Příbram - Znojmo

Reklama