Hlavní obsah

Sparta má mistrovský titul! Plzeň v Jablonci jen remizovala

Praha
Aktualizováno

Novým českým fotbalovým mistrem se stala pražská Sparta! Letenské mistrovské oslavy mohl v neděli ještě oddálit v případě vítězství obhájce z Plzně, jenže Viktoria v Jablonci jen remizovala 2:2 a umožnila Spartě po čtyřech letech návrat na ligový trůn. Třetí příčku si upevnila Mladá Boleslav vítězstvím 1:0 nad Bohemians 1905 a zajistila si účast v pohárové Evropě. Klokanům se po porážce znovu snížily šance na záchranu, na níž z posledního místa ztrácí dva body. Jihlava doma porazila Brno 2:1 a v tabulce poskočila na osmé místo, Zbrojovka je desátá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťané se v neděli večer sešli, aby oslavili zisk mistrovské trofeje.

Článek
Fotogalerie

Sparta mohla slavit už v sobotu na hřišti, jenže v Teplicích nečekaně prohrála a tak její korunovaci měla alespoň po zbytek tohoto kola v rukou Plzeň. Viktoria, která se se Spartou ještě střetne ve finále domácího poháru, vyhrála v Jablonci poslední čtyři ligová utkání, ale tentokrát na tři body nedosáhla a v utkání jen dotahovala.

Baumit totiž dvakrát dostal do vedení Jan Kopic. Na jeho parádní úvodní trefu zpoza vápna v první půli odpověděl záhy Stanislav Tecl, jenž uklidil míč do brány, když se nejlépe zorientoval po Ďurišem nastřelené tyči.

Plzeň ve druhém dějství spálila hned několik nadějných šancí a v samotném závěru ji za to znovu vytrestal Kopic. Hned v následující minutě však jásající domácí fanoušky znovu zchladil vyrovnávacím gólem Patrik Hrošovský. Víc než vyrovnání ale hosté nestihli a přišli i o poslední zbytky nadějí na obhajobu titulu.

Magera poslal Boleslav do pohárů

Mladá Boleslav vyhrála gólem Lukáše Magery ze 32. minuty. Prodloužila tak sérii neporazitelnosti proti Bohemians 1905 na čtyři zápasy a pojistila si účast v evropských pohárech pro příští sezónu, kam se vrací po dvou letech. Klokani venku nevyhráli již podeváté za sebou a jejich situace začíná být kritická.

Svěřenci Luďka Klusáčka po druhé porážce 0:1 zůstávají poslední a na dvojici týmů před sebou Ostravu a Olomouc, které uzavřou kolo vzájemným zápasem, ztrácí dva body.

Rada slaví 100. ligovou výhru

Jihlava se po vítězství nad sousedem v tabulce z Brna přiblížila záchraně. Znovu o sobě dal vědět kanonýr Haris Harba, jenž po Masopustově pasu v úvodu zápasu poslal Vysočinu do vedení. Za posledních devět kol si už připsal sedmý gól.

Brno sice zásluhou Fischera do poločasu srovnalo, po změně stran si ale nešťastně srazil do vlastní branky míč Aleš Schuster. Zbrojovka tak přišla o pětizápasovou sérii bez porážky. Kouč Jihlavy Petr Rada se naopak může radovat ze stého ligového vítězství.

Program 27. kola:
Pátek
Dukla - Slovácko 1:1
Slavia - Příbram 3:0
Sobota
Znojmo - Liberec 4:1
Teplice - Sparta 3:1
Neděle
Ml. Boleslav - Bohemians 1905 1:0
Branka: 33. Magera
Jihlava - Brno 2:1
Branky: 8. Harba, 53. Schuster (vlastní) - 27. Fischer
Jablonec - Plzeň 2:2
Branka: 27., 86. Kopic - 33. Tecl, 88. Hrošovský
Pondělí
18:00 Olomouc - Ostrava

Reklama