Hlavní obsah

Brno se výhrou nad Slavií zachránilo. Sparta deklasovala Olomouc, vyhrála i Plzeň

jsv, dosSport.cz
Aktualizováno

Fotbalisté Brna porazili v nedělním utkání 28. kola Gambrinus ligy doma Slavii a slaví záchranu v nejvyšší soutěži. Už jistý mistr pražská Sparta deklasovala sestupem ohroženou Olomouc 5:0. Tři body vybojovala i druhá Plzeň, která před vlastním publikem zdolala třetí Mladou Boleslav 2:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský záložník Josef Hušbauer (nahoře) oslavuje se spoluhráči gól proti Olomouci v utkání 28. kola Gambrinus ligy.

Článek
Fotogalerie

Zbrojovka začala lépe. V 11. minutě rozjásal více než dva tisíce diváků v hledišti Šisler. V 72. minutě pak přidal pojistku Kroupa. O tři minuty později byl zápas na třináct minut přerušen kvůli vulgárnímu skandování z tribun. Po návratu obou mužstvev z kabin už žádný gól nepadl. Moravané se díky tříbodovému zisku udrželi v nejvyšší soutěži. Červenobílí jsou v tabulce třináctí, před patnáctými Bohemians 1905 mají tříbodový náskok.

Sparta si proti Hanákům s chutí zastřílela. Skóre otevřel ve 27. minutě Holek a těsně před pauzou přidal druhý gól Hušbauer, který se trefil i tři minuty po změně stran. Letenští pokračovali v aktivitě a zaplněné ochozy potěšili dalšími brankami. Na 4:0 zvýšil kapitán Lafata a konečnou podobu výsledku dal čtvrt hodiny před koncem zápasu Kadeřábek. Sigma zůstává v tabulce poslední, v příštím kole ji čeká klíčový domácí souboj se Znojmem.

Plzeň i Mladá Boleslav už mají své místenky v pohárové Evropě jisté. Ve vzájemném střetnutí tak mohly hrát jen o prestiž. Viktoria v lize porazila Boleslav šestkrát v řadě a ani tentokrát s ní body neztratila. Do vedení ji poslal v 53. minutě Končal a vítězství ještě pojistil v závěru Tecl. Svěřenci trenéra Uhrina neprohráli v této sezóně doma ani jedno ze 14 ligových utkání.

Program 28. kola:
Pátek
Bohemians 1905 - Dukla 3:2
Sobota
Ostrava - Jihlava 3:1
Liberec - Teplice 2:1
Příbram - Jablonec 3:0
Slovácko - Znojmo 2:0
Neděle
Sparta - Olomouc 5:0
Branky: 43. a 48. Hušbauer, 27. Holek, 59. Lafata, 75. Kadeřábek.
Plzeň - Mladá Boleslav 2:0
Branky: 53. Končal, 84. Tecl.
Brno - Slavia 2:0
Branky: 11. Šisler, 73. Kroupa.

Reklama