Hlavní obsah

Pět klubů nedostalo licenci pro příští ligovou sezónu. Ostrava a Slavia mezi nimi

Aktualizováno

Pět prvoligových klubů je v šoku. Licenční komise Fotbalové asociace totiž rozhodla, že jim neudělí licenci pro příští sezónu. Postih dopadl podle očekávání na Znojmo a Ostravu, ale i na Příbram, Mladou Boleslav a pražskou Slavii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Po nepokojích v zápasech se Spartou bylo evidentní, že ostravský Baník ligovou licenci nedostane.

Článek

Zatím jde pochopitelně jen o první krok, protože zmiňované kluby mají možnost napravit všechny resty, které jim licenční komise vyčíslila, a proti verdiktu se odvolat.

Mladá Boleslav dluží za Nešpora

„Oněch pět klubů nesplnilo některá z nezbytných ustanovení klubového licenčního manuálu, proto v tuto chvíli neobdržely licenci pro další sezónu. Ale samozřejmě mají možnost odvolání," potvrdil licenční manažer asociace Stanislav Rýznar.

Podrobnosti, proč pět klubů neobdrželo licenci, však sdělit nechtěl a ani nemohl. Kluby mohou do 22. května podat odvolání k licenčnímu tribunálu.

"Momentálně zjišťujeme, v čem je problém, ale určitě se odvoláme. Vůbec nepřipouštíme, že by Slavia přišla o nejvyšší soutěž kvůli nesplnění licenčních podmínek, protože k něčemu takovému není nejmenší důvod," reagoval okamžitě mluvčí Slavie Jiří Vrba.

"Také u nás jde zřejmě jen o formalitu, kterou vyřešíme," přidal se generální ředitel Příbrami Petr Větrovský.

Mladá Boleslav naproti tomu nepopírá, že licenci neobdržela proto, že nezaplatila odstupné za Martina Nešpora, který sice přišel z Bohemians 1905 jako volný hráč, ale Středočeši se dohodli s klokany na finanční kompenzaci.

"Problém vznikl tím, že finance si začal nárokovat i správce konkurzní podstaty. Proto jsme se rozhodli peníze uložit do soudní úschovy až do doby, kdy soud rozhodne, zda náleží Bohemians 1905 nebo Bohemians Praha," vysvětlil mluvčí středočeského klubu Jiří Koros a potvrdil, že Mladá Boleslav se uhrazení pohledávky nebránila a nebrání.

Licenční tribunál projedná veškeré záležitosti v posledním květnovém týdnu. Jeho verdikt bude konečný a nebude proti němu možnost dalšího odvolání.

Znojemský problém? Stadión

Znojmo se naopak dostalo do problémů především proto, že stále nemá k dispozici stadión odpovídající ligovým parametrům. Přitom výjimku obdrželo už před startem sezóny...

Jenže svůj stánek hotový nemá a do 30. června těžko přestavbu stihne. "A 30. červen je termínem konečným a pro všechny závazným," potvrzuje ředitel komunikace FAČR Ondřej Lípa.

Devětadvacet miliónů na rekonstrukci sice znojemský klub od města dostal, jenže dalších sedmdesát od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy má zatím jen přislíbeno a o jejich přidělení se podle ministra školství, mládeže a tělovýchovy Marcela Chládka bude rozhodovat až na konci tohoto měsíce.

Nemluvě o tom, že nyní do hry vstoupili památkáři, kteří mají výhrady k stožárům umělého osvětlení na znojemském stadiónu. Podle nich by hyzdily panorama města, takže projekt se musí přepracovat, přičemž nové, sklopné stožáry vyjdou až na čtyřnásobek původní ceny - tedy dvacet až čtyřicet miliónů.

A zvládnout tohle všechno během půldruhého měsíce, to je úkol vskutku nadlidský. Znojmo však věří, že by mohlo dostat další výjimku, stadión dokončovat za pochodu a ligu dál hrát, pokud se v ní samozřejmě udrží.

"Navíc máme registrovaný nedoplatek, který se ovšem pohybuje jen v řádech několika tisíc korum," přiznal znojemsku manažer Karel Hodák.

I ostravský Baník se dostal do problémů s licencí hlavně kvůli stadionu na Bazalech. Komise pro stadióny totiž už před zasedáním licenční komise uvedla, že kapacita Bazalů  má být snížena pro novou sezónu téměř dvojnásobně na celkových 8 800 míst. "Půjde především o čas a termín, v němž musíme úpravy stihnout," doznává manažer Baníku Petr Konderla.

Licenci GOLD získalo sedm klubů

„Nejpozději 31. května totiž musíme informovat UEFA a oznámit výsledek licenčního řízení pro českou nejvyšší soutěž," potvrdil Rýznar.

Nejvyšší možnou licenci GOLD, která je podmínkou pro start v evropských pohárových soutěžích, nyní získaly Sparta, Plzeň, Slovácko, Olomouc, Teplice, Jablonec a Liberec.

Licenci SILVER, která kluby opravňuje k působení v nejvyšší soutěži, obdržely Dukla, Bohemians 1905, Jihlava a Zbrojovka Brno.

Reklama