Hlavní obsah

Udělám průvan. Uvidím, na koho budou peníze, řekl Pelta o chystaných Galácticos

Karel FeltPrávo

Velký průvan chystá v šatně Jablonce klubový šéf Miroslav Pelta. Mohlo by z ní odejít až sedm hráčů a minimálně stejný počet do ní vstoupit. Pokud na ně bude mít zkušený funkcionář dostatek peněz.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta (druhý zleva).

Článek
Fotogalerie

„Vždycky musíte mít velké plány a široký okruh hráčů, které byste chtěl. Upřímně, budu rád, když vyjdou někteří, protože nikdo z těch hráčů nebude levný, pokud mu zrovna nekončí smlouva. Praxe bývá taková, že rozjednáte třeba šest a víc lidí, a jste rád, když vyjdou tři nebo čtyři. A když se rýsuje pátý, zjistíte, že na něj už nejsou peníze,“ přiznal v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Přesto si horní hranici, kolik dá maximálně za jednoho hráče, nestanovil. „Takovou hranici nemám. Čekáme na splátku z Turecka za Ondřeje Vaňka, která je hodně významná. Máme ještě další zdroje. Samozřejmě se snažím uplatňovat při jednáních svoji filozofii, tedy co nejlevněji koupit a co nejdráž později prodat. Uvidíme, s jakým to bude úspěchem,“ pravil s tím, že funkce předsedy FAČR mu v tomto ohledu rozhodně nepomáhá. Spíš naopak. Ceny jsou pro něj vyšší.

Velká jména, velké nároky

Pelta je zkušený fotbalový manažer. Dobře ví, že jakmile vyřkne konkrétní jméno, jednání se mohou zkomplikovat a hlavně hráč prodražit. Druhá strana to totiž vnímá jako vyjádření velkého zájmu a tudíž i ochotu sáhnout hlouběji do klubové pokladny. Navíc mu moc času na tuto práci nezbývá. Teď se snaží uklidnit situaci v českém fotbale, aby jeho jméno fanoušci neskandovali a neuráželi ho.

„To je jiná kapitola. Do práce pro klub tyhle záležitosti nemotám. Fakt je, že na přestupech pracuji hlavně po večerech a obtížně hledám prostor, abych se mohl setkat s vyhlédnutými hráči, jejich manažery a šéfy klubů, v nichž mají smlouvy,“ povzdechl si Pelta.

V souvislosti s Jabloncem se mluví o velkých jménech, jako jsou Hübschman a Plašil, ale také o Kovářovi, Pavelkovi, Harbovi, Gregušovi, Kerbrovi, Romerovi, Pernicovi, Hybšovi...

„To, co říkáte, jsou zajímavá jména a nebudu tvrdit, že by se mi nezamlouvali. Zatím ale není nic stoprocentní. Jde o kvalitní fotbalisty, kteří mají i velkou cenu, o to je všechno složitější. Některé soutěže nejsou u konce, takže vyhlédnutí borci o něco hrají. Navíc přestupové období oficiálně ještě nezačalo. Jedná se o hráče, kteří mají dobré smlouvy, nebo je o ně zájem i jinde a oni zatím nevědí, pro co se rozhodnout. Zajímá je, kolik jim nabídnu, a pak vyrukují s tím, že jim jinde nabízejí víc... Zatím jsem ve fázi námluv, jako nevěsta, která hledá ženichy a přemlouvá je. Ale do svatby, tím myslím přeneseně konec přestupního termínu, je času dost,“ pravil s humorem sobě vlastním.

„Hübschman chce ještě pokračovat v zahraničí, mimo Ukrajinu. Kdyby se rozhodl nakonec pro Česko, Jablonec nevyloučil, ale nic mi neslíbil. Plašil prý chce zůstat venku, o návratu do Čech neuvažuje. O Harbu je prý zájem v Turecku. Ti ostatní hrají ještě naši nejvyšší soutěž. Nebylo by korektní o něčem nebo někom mluvit před jejím skončením. Navíc, když řeknu nějaké jméno, cena hráče vzroste, já na něj nebudu mít peníze a budu vypadat jako mluvka,“ odmítl být konkrétní. Na druhou stranu férově přiznal, že by se mu jmenovaní borci v Jablonci zamlouvali.

Berou slušné peníze, ale neodvádějí za ně výkony

Na velkou část stávajícího hráčského kádru na jablonecké Střelnici je však hodně naštvaný. „Mám k tomu důvod. Berou solidní peníze a výsledky nemají. Některým končí smlouvy, s dalšími se prostě dohodneme a rozloučíme,“ zlobil se a hned nabídl vysvětlení.

„Dokážeme doma porazit nebo sehrát vyrovnané a kvalitní zápasy se Spartou, Plzní, Mladou Boleslaví, a pak dostaneme čtyři góly ve Znojmě nebo tři v Příbrami. Hlava mi nebere, že nám dávají příděly kluby, které mají třeba výrazně nižší rozpočet a tudíž i méně kvalitní hráče. Takhle to u mne nefunguje. Do fotbalu v Jablonci dokáži sehnat slušné peníze a chci, aby dělal mně i fanouškům radost. Tentokrát to bude nemilosrdné. Některé hráče to bude zkrátka bolet. Jména vám ale pochopitelně neřeknu, byť už nehrajeme ani o Evropu ani o záchranu, ale ještě zbývají dvě kola do konce ligy.“

Pelta si je vědom, že sám pustil mužstvu žilou, když odešli v krátké době opory jako Lafata, Kovařík, Piták nebo Vaněk. „Samozřejmě to v úvahu beru, ale já potřebuji hráče, kteří jsou odolní a dokáží se s tím poprat. Není možné, abychom se prezentovali výkony, jaké jsme na jaře předváděli hlavně na hřištích soupeřů. Proto jsem se rozhodl, že ten řez v kádru bude větší, než jsem třeba uvažoval před pár měsíci,“ přiznal.

Odmítá však, že průvan pomyslně odvál jako prvního trenéra Romana Skuhravého, byť vybojoval domácí pohár a Superpohár... „Domluvili jsme se korektně. Práce trenéra Skuhravého si velice vážím. Dával tomu všechno. On je ten poslední, koho bych z té situace vinil. Je ale na začátku trenérské kariéry a já chtěl zkušeného kouče, jakým je Jaroslav Šilhavý. Sám mi řekl, že chce mimo Jablonec sbírat zkušenosti jako hlavní trenér, aby se časem do klubu vrátil,“ vysvětlil Pelta důvody rozchodu s koučem, kterého instaloval k mužstvu sotva před rokem.

Reklama