Hlavní obsah

Nejlepší hráč a kanonýr Hušbauer dostal darem prut, zahraniční angažmá se ale lovit nechystá

Praha

Nejen trofeje pro nejlepšího ligového kanonýra a pro nejlepšího fotbalistu právě skončeného ročníku nejvyšší domácí soutěže, ale dokonce i rybářský prut si sparťanský záložník Josef Hušbauer ze slavnostního Galavečera odnášel. Dostal ho darem od věhlasného rybářského rekordmana Jakuba Vágnera, ovšem zahraniční angažmá se na něj ulovit nechystá. „Opravdu na cizinu nemyslím, mou prioritou zůstává Sparta a boj o Ligu mistrů,“ potvrzoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Josef Hušbauer (vlevo) a Roman Bednář s pohárem pro mistra ligy.

Článek
Fotogalerie

Zahraničním zájemcům jste hodil pěkně lákavou návnadu. Po záložníkovi, který je schopen nastřílet osmnáct ligových gólů a ještě se navíc stát nejlepším hráčem ligy se asi mohou utlouct...

Ale já odchod do ciziny skutečně neřeším a chci na Letné zůstat. Bavil jsem se na toto téma s trenérem i klubovým vedením a prioritou Sparty je udržet současný kádr pohromadě. Daří se nám, a proto nechtějí mužstvo oslabovat. Souhlas k přestupu tak dostal jen Tomáš Vaclík.

Neříkejte, že byste za vedením nešel a o podobný souhlas nežadonil, kdyby se objevila hodně lákavá nabídka...

Teď je pro nás hlavním cílem kvalifikace o Ligu mistrů a postup do základní skupiny. A jestliže se to podaří, nebudu mít už teprve důvod ze Sparty odcházet.

Plánovaná cesta do Ligy mistrů se ovšem pro Spartu na poslední chvíli zkomplikovala, neboť v závěrečném kvalifikačním předkole nebude figurovat mezi nasazenými týmy. Stačili jste tento fakt během mistrovských oslav zaregistrovat?

Četl jsem, že na Kypru nakonec přece jen získal titul Apoel Nikosie, který nás z pozice nasazeného mužstva vystrnadil. Je to jediná kaňka na jinak báječné sezóně, protože i los nám mohl pomoci na cestě do Ligy mistrů.

Zvláště pro vás byla sezóna báječná, což nedělní ligový Galavečer jenom stvrdil individuálními oceněními, jež jste získal.

Vyhrál jsem všechno, co se vyhrát dalo, takže to byl po zisku double určitě vrchol.

Docela jistě i proto, že záložník se stal králem ligových střelců vůbec poprvé v novější historii. A dokonce s tolika góly, že ani Pavel Nedvěd jich svého času ve Spartě tolik nenastřílel...

Věděl jsem, že Pavel Nedvěd jich jako záložník dal čtrnáct, o to větší byla má motivace, abych ho překonal. A stejnou motivaci budu mít i teď, protože to chci ve fotbale dotáhnout co nejdál.

Jen v dávnějších dobách ze záložníků vládli Přemysl Bičovský v ročníku 1973/1974 s celkem 17 góly, slávista Peter Herda v ročníku 1981/1982 s patnácti trefami a Pavel Chaloupka z Bohemians v ročníku 1982/1983 se sedmnácti brankami...

To už je fotbalový pravěk. Nijak to neřeším, navíc se také hodně pohybuji v útoku.

Přestřílel jste i trojnásobného krále kanonýrů Davida Lafatu. Ceníte si toho?

Samozřejmě! Nikdy jsem nedával tolik gólů. Tak osm, devět, maximálně deset. Už to byl úspěch. Těžil jsem i z toho, že soupeři si hodně všímali právě jeho...

Nemáte nakonec pocit, že gólů mohlo být ještě víc?

Kolem dvaceti docela určitě.

Čím to, že se po předchozích sezónách stal najednou z Hušbauera vyhlášený a hlavně obávaný střelec?

Hlavně proto, že ve Spartě se dal dohromady jeden z nejsilnějších týmů za posledních deset let. Hráli jsme dobře a já byl prostě vždy na správném místě. A protože se mně střelecky dařilo, dopřávali mně trenéři i víc volnosti a nechávali mě hrát víc vepředu.

A i díky této roli se rodily góly krásné a důležité...

Ten nejdůležitější jsem vstřelil hned v úvodu podzimu v Brně čtyři minuty před koncem, nejkrásnější zřejmě proti Olomouci, protože ta rána mně skutečně sedla.

Vaše silné stránky jsou známé. Co slabiny?

Nejsem rychlík jako třeba Láďa Krejčí, takže balón chci spíš do nohy, než abych za ním běžel.

Z ligového Galavečera jste si odnesl nejen trofeje pro nejlepšího hráče a střelce, ale dokonce i rybářský prut, který jste dostal darem od Jakuba Vágnera. Bude vám k něčemu?

Ale ano. Jsem sice jen takový rekreační rybář, ale až se vrátím z reprezentačního srazu, hned ho u nás u řeky vyzkouším.

Jakým největším úlovkem se jako rekreační rybář můžete pochlubit?

Nějakého kapra nebo pstruha jsem sice chytil, ale nic extra velkého.

Ale kdybyste třeba nahodil vlasec do fotbalových vod...

Teď mně jde opravdu o to, abychom se dostali se Spartou do Ligy mistrů a v nové sezóně zopakovali letošní úspěchy. A také abych se udržel v základní sestavě reprezentace a zvládli jsme hodně těžkou kvalifikační skupinu, která nás čeká. Z ciziny by proto musela přijít nabídka z hodně dobrého mančaftu, abych o ní vůbec začal uvažovat. O žádné takové ale nevím.

Oslavy titulu i poháru neproběhly tak bouřlivě, byly před vámi další zápasy a také sraz reprezentace. Kdy přijde čas na ty bouřlivější?

Nebylo to ideální (úsměv)... Ale slavili jsme průběžné a stihli i tradiční vítězný sparťanský parník.

Budete sledovat mistrovství světa? Kdo podle vás bude šampiónem?

Pochopitelně budu, i když určitě ne všechny zápasy. Nejspíš vyhrají Brazilci, ale černým koněm budou Belgičané. Mají perfektně složený tým, podle mne dojdou daleko.

Reklama

Související témata: