Hlavní obsah

Titul, pohár, trofej pro nejlepšího cizince. Costa si pro ni došel v doprovodu půvabné přítelkyně

Zatímco první spontánní oslavu sparťanského titulu následující po sedmadvacátém kole málem zaspal, tu oficiální po sobotní korunovaci už si užíval. A na slavnostní Galavečer do pražského Clarionu dorazil letenský legionář Costa Nhamoinesu v neděli večer raději s předstihem a v doprovodu půvabné přítelkyně k tomu. „Vždyť je to poprvé v kariéře, co jsem vyhrál ligu a stal se mistrem. A k tomu jsem navrch přebíral i ocenění pro nejlepšího cizince, kterého si moc vážím,“ vysvětloval osmadvacetiletý reprezentant Zimbabwe.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Sparty Costa s přítelkyní během Galavečera Gambrinus ligy.

Článek

Lepší sezónu si po příchodu na českou ligovou scénu nemohl ani vysnít. Vždyť Sparta získala i Costovou zásluhou po čtyřletém čekání znovu mistrovský titul, aby navrch přidala i vítězství v domácím poháru. A co víc - na ligový primát dosáhla s rekordním bodovým ziskem.

Titul pivem nezapíjel, nechutná mu

„Od mého příchodu se ve Spartě mluvilo jen a jen o mistrovském titulu a za tímto cílem jsme také šli. A nejenže jsme ho splnili, ale navíc jsme vyhráli i pohár. Prostě výborná sezóna. Pro Spartu i pro mě osobně, neboť jsem v novém angažmá našel skvělé spoluhráče," pochvaloval si Costa svůj premiérový rok v letenských službách, který začal loni v létě přestupem z polského Lubinu.

Po zranění sice přišel o závěr sezóny, oslavy titulu si však s mančaftem patřičně vychutnával. I když na rozdíl od spoluhráčů ho pivním mokem nezapíjel.

„To proto, že pivo mně nechutná. Sice jsem ho okoštoval, ale nic pro mě," odmítl mínění, že by abstinoval kvůli náboženskému vyznání. „Ale jinak byly oslavy titulu i pohárového triumfu tak velkolepé, že na ně do smrti nezapomenu. I proto, že jsem něco podobného zažíval vůbec poprvé v kariéře."

Zážitkem každé vítězství

Sám k triumfálnímu tažení Sparty za ligovým primátem přispěl výkony i góly. Zazářil hlavně v jarním prestižním duelu s Plzní, jenž byl jedním z klíčových v boji o titul. V hlasování fotbalové akademie složené z kapitánů a trenérů ligových celků a vybraných novinářů se tak právem stal nejlepším cizincem působícím v české lize. Ale aby on sám mluvil o nejpovedenějším utkání, nebo snad o nejlepším okamžiku sezóny, to levý obránce Sparty nechtěl.

„Pro mě je nejlepším zápasem každý zápas, který vyhrajeme a získáme tři body."

Ziskem mistrovského titulu ale samozřejmě jeho ambice a touhy nekončí. Stejně jako pro všechny fotbalisty Sparty, je i pro Costu obrovskou motivací vidina Ligy mistrů.

„Všichni se v ní chceme předvést, a pokud budeme dál pokračovat, jako v právě skončené sezóně a zůstaneme stejně dobrou partou, svedeme to," ujišťoval legionář v letenských službách Costa a trochu překvapivě prozradil, že na blížícím se světovém šampionátu bude fandit Brazílii.

„Africké tým budou tentokrát silné a mohou se prosadit daleko víc než v minulosti, protože na předchozích šampionátech už posbíraly potřebné zkušenosti. Fandit ale budu Brazílii, protože mým idolem byl její někdejší hráč Cafú," přiznával osmadvacetiletý reprezentant Zimbabwe.

Reklama

Související témata: