Hlavní obsah

Beránek mohl kvůli penězům zůstat v Kazachstánu. Teď věří v restart Slavie

Slavia na jaře přežila již poněkolikáté svou klinickou smrt a zachránila se v lize až pět minut po dvanácté, staronový trenér Miroslav Beránek přesto přichází do Edenu s tím, že ji během tříletého angažmá pozvedne a dostane do pohárové Evropy. Vzhledem ke konstelaci, jež ve Vršovicích v posledních sezónách vládne, hodně smělé, ba přímo odvážné plány...

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Nový trenér fotbalistů Slavie Miroslav Beránek.

Článek

Smlouvu ještě podepsanou nemáte a už mluvíte o evropských pohárech. Je něco podobného vzhledem k panující konstelace a problémům, v nichž se Eden v poslední době topí, vůbec reálné?

Dnes to možná jako reálné nevypadá, ale jsem optimistou a v restart věřím. Bude sice zapotřebí větší energie, než se stojící auto značky Slavia roztlačí, ale dílčí úspěchy přijdou a další lidé se nabalí, o tom jsem přesvědčen.

Takže opravdu nejde jen o verbální proklamaci na uklidnění zdrceného slavistického národa?

Já nikdy neměl a nemám malé cíle a udělám vše proto, abychom i tenhle naplnili. Už proto, že Slavia svou historií, zázemím, tradicemi i třeba stadiónem do pohárové Evropy patří.

Mluvíte o zázemí, ale třeba s tím finančním je to všelijaké. Jednání majitele klubu Řebíčka s možnými investory či kupci se proměňují v nekonečný příběh, finance nejsou, v kuloárech se mluví o úsporném režimu zahrnujícím třeba i variantu, že Slavia bude hrát ligu s mužstvem poskládaným z poloviny z dorostenců...

Asi víte víc než já.

Takže vám majitel slíbil finance na posílení kádru, z něhož ještě před zahájením přípravy sedm hráčů odešlo?

Rámcově jsme se o finančních prostředcích na nákupy nových posil bavili, já ovšem musím nejprve poznat kádr, který mám k dispozici. Teprve pak budu řešit jeho posílení.

Posilovat budete ale muset pomalu ve všech řadách, neboť s týmem, který slavistický dres oblékal na jaře, byste mohl se za zamýšleným atakem na pohárové příčky těžko třeba jen koketovat.

Nejprve musím dát dohromady kostru mužstva, o kterou se budou moci mladí hráči opřít v těžkých chvílích, jež docela určitě také přijdou. A pak musím zapracovat na tom, abych z nich dostal všechno, co v nich je. Jsem totiž přesvědčený, že v řadě v nich se skrývají větší dovednosti a lepší výkonnost, než na jaře ukázali.

Čímž se vracíme ke kuloárním spekulacím o dorostencích a juniorech, kteří budou z větší části tvořit základní sestavu...

Nevěřím, že budeme hrát ligu s dorostenci, jsem naopak přesvědčený, že vytvoříme konkurenceschopný tým, který bude hrát lepší fotbal a bude se pohybovat v jiných patrech tabulky, než na jaře.

Asi jste opravdu naturelem optimista. To vás po návratu z mise v Kazachstánu nikdo nezrazoval, abyste do Slavie chodil?

Ale naopak, odrazovali mě, všude jsem slyšel, jak těžká práce mě čeká, na spoustě slavistů jsem viděl, jak jsou zdrcení a jak jim chybí třeba i zbytek sebevědomí. O to větší výzvu ale pro mě nabídka Slavie představovala.

Měl jste to zapotřebí? Nebylo pro vás lepší zůstat v dalekém Kazachstánu?

Mohl jsem tam trénovat dál. A za víc peněz. Jenže já se chci pokusit věci změnit. Slavii restartovat.

Možná si tolik věříte i proto, že slavistický národ váš návrat do Edenu vysloveně vítá, neboť si přál na trenérské lavičce slavistu každým coulem.

Popularita je zrádná věc. Někdy se sice říká: Hlas lidu, hlas boží, ale ve fotbale jsou zapotřebí výsledky. Jsem rád, že za mnou fanoušci stojí a budu jim chtít dokázat, že právem. Nejprve tím, že mužstvo stabilizuji natolik, aby podávalo lepší výkony a i po prohraných zápasech odcházelo ze hřiště se vztyčenou hlavou. A do tří let tím, že s ním budu bojovat o účast v pohárové Evropě.

Reklama

Související témata: