Hlavní obsah

Kováč se vrátil jako šéf, bitva sparťanských stoperů začíná

Praha

Po devíti letech se zase vrátil do fotbalové Sparty. A hned je tady jako doma, od prvního tréninku potvrzuje své vůdčí schopnosti. Čtyřiatřicetiletý obránce Radoslav Kováč rozhodně nepřestoupil z Liberce proto, aby seděl jen na lavičce. Fanoušci českého mistra se tak mohou těšit na bitvu o dvě stoperská místa. „Když je konkurence zdravá, tak je jen prospěšná,“ líčí stav na startu krátké letní přípravy trenér Vítězslav Lavička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radoslav Kováč je rozený dirigent...

Článek
Fotogalerie

Již v zimě se dohodl se Spartou na přestupu a spolupráci po ukončení aktivní kariéry. Přesto si Kováč nástup do přípravy vychutnal.

„Je krásné být zase zpátky. Už jsem tomu ani nevěřil, ale jsem strašně šťastný a udělám vše pro to, aby byla Sparta úspěšná," popsal své pocity Radoslav Kováč a opět sáhl po dresu s číslem 15. „Snad to bude zase šťastné číslo..."

Mladého Poloma poslala Sparta rovnou na roční hostování do Dukly, přesto má momentálně stoperů víc než dost. Sezónu dohrávala dvojice Holek - Švejdík, nastupovat ovšem chce i mladý Brabec. Teď přibyl Kováč a na hostování v Českých Budějovicích se navíc výborně uvedl Afričan Deli.

„Jedině dobře, že máme široký kádr, konkurence je potřebná. Chceme hrát v Evropě, vyhrávat na domácí scéně, takže je potřeba mít dostatek hráčů. V zahraničí jsou také dva tři hráči na každý post a to samé mě čeká i tady. Nic předplaceného nemám, rozhodovat bude sportovní forma," uvědomuje si Kováč.

Nabídka letenských stoperů:
Radoslav Kováč (34) - Takoví hráči se nekupují, aby seděli jen na lavičce. Trenér Lavička očekává, že se zkušený internacionál zařadí mezi vůdce týmu.
Mario Holek (27) - Fanoušci Sparty ho překřtili na SuperMaria. Vrátil se do reprezentace, jejíž nový kouč Vrba s ním má možná velké plány. Konstruktivní stoper začal na jaře dávat i góly.
Ondřej Švejdík (31) - Peltovi Galacticos mu nabízeli lukrativní smlouvu, on však jisté místo v Jablonci odmítl a s vidinou Ligy mistrů raději zvolil tuhou bitvu o sestavu na Letné.
Jakub Brabec (21) - Kapitán stříbrné Hřebíkovy devatenáctky během jara ze základu trochu překvapivě vypadl, údajně aby dál makal a nepřestával na sobě pracovat. Jeho trumfem je perspektiva.
Simon Deli (22) - Svou figurou není obránce z Pobřeží slonoviny k přehlédnutí. Budějkám pomohl k návratu do ligy a teď je o něj velký zájem. Sparta jeho budoucnost v těchto dnech intenzivně řeší.

Vůdcem hned od prvního tréninku

Podobně to vidí i trenér. „Noví hráči přinesou do týmu zase nový impuls, novou konkurenci, která když je zdravá, tak je jen prospěšná. Hráči, kteří hráli v předchozí sezóně, dostanou jasný signál, že musí i nadále bojovat o své místo v sestavě, což může být ku prospěchu celého týmu," věří Vítězslav Lavička.

Není těžké uhodnout, co očekává od mazáka Kováče. „Měl by zvýšit kvalitu týmu svými zkušenostmi. Navíc už Spartou v minulosti prošel, takže se vrací do míst, která zná. Měl by do týmu přinést nejen hráčskou kvalitu, ale také vůdcovské schopnosti a charakter. Dal to jasně najevo hned na našem prvním tréninku," usmívá se Lavička.

Kováčovi je jeho role samozřejmě jasná. „Zůstanu takový, jak jsem se narodil a jaký jsem byl v předchozích klubech. Hlavně přirozený," ujišťuje bývalý hráč Spartaku Moskva, West Hamu či Basileje.

Chce pomáhat jako Ujfaluši

Celé jaro své nové spoluhráče i konkurenty bedlivě sledoval.

„Moc se mi líbilo, jak hrál Mario Holek, probojoval se zpátky do reprezentace. Ondra Švejdík je hodně zkušený hráč, podával výborné výkony. Kuba Brabec i přes své mládí odváděl také hodně dobrou práci," líčí svůj pohled. „Pro mladého Brábu bylo určitě dobře, že tu byl Tomáš Ujfaluši, který sice moc nehrál, ale pomáhal mladým hráčům. Věřím, že podobně můžu pomáhat i já," poukazuje Kováč.

Angažmá v Liberci předčilo jeho očekávání, už jen za jízdu Evropskou ligou stálo. Na Letné chce ovšem ještě víc. „Cíle máme nejvyšší, to je ve Spartě běžné. Snem nás všech je vrátit na Letnou Ligu mistrů," potvrzuje.

Po prvních dnech přípravy věří, že sen je reálný. „Tým je kvalitní, to jsem si hned ověřil na tréninku. A to se navíc reprezentanti do přípravy teprve zapojí," líčí Kováč, který se s novými spoluhráči již v pondělí dozví při losu jméno soupeře pro druhé předkolo, kde Sparta v půlce července svou bitvu o postup do Ligy mistrů začne.

Reklama

Související témata: