Hlavní obsah

Policie obvinila další dvě osoby ve fotbalové sázkařské aféře

Praha

Policie obvinila další dvě osoby v kauze fotbalové sázkařské aféry, která vypukla loni v září v nižších soutěžích. Počet obviněných tak stoupnul na šestnáct. Řekl to strakonický státní zástupce Miroslav Kelyman, který případ dozoruje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mezi podezřelými byl také stoper David Jablonský z Teplic.

Článek

Korupční kauzu zahájila policie loni 11. září na různých místech České republiky. Speciální útvar při vyšetřování spolupracuje se slovenskými kolegy. Kelyman navrhl, aby tři z obviněných byli vzati do vazby, ale strakonický soud to zamítl.

Gang podle policie uplácel hráče a pak vydělával sázením na zmanipulované zápasy zejména v zahraničních internetových sázkových kancelářích. Skupina za minulý rok údajně ovlivnila nejméně 20 fotbalových utkání v České republice a na Slovensku.

Spisem se stále zabývá protikorupční policie. "Jakmile jej od ní dostanu, podám žalobu," uvedl Kelyman. Podle něj se stále nedá vyloučit, že by počet obviněných mohl ještě narůst. Pokud by se tak skutečně stalo, trval by na tom, aby policie s novými obviněnými vedla další samostatné vyšetřování.

Případ není u ledu

"Protože jinak by hrozilo, že bychom věc stále odkládali a nebyli s ní nikdy hotoví," řekl Kelyman. Dodal, že je s protikorupčními policisty v kontaktu. "Případ není u ledu, pracují na něm, prověřují a vyhodnocují všechny informace," uvedl.

V případě prokázání viny může civilní soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody, za podplácení až šest let vězení. Konkrétní trestní sazba za oba trestné činy se ale odvíjí mimo jiné od výše prospěchu, který pachatel zamýšlel získat.

Za účast v této sázkařské aféře udělila na jaře disciplinární komise Fotbalové asociace ČR první trest. David Placák, který naposledy působil v královehradeckém krajském přeboru, dostal zákaz činnosti ve fotbale na pět let a pokutu 50 tisíc korun za to, že se pokusil ovlivnit dvě utkání třetí ligy.

Další sankce nepadly

Disciplinárka pak na jaře vyslechla další údajné aktéry případu Davida Jablonského z Teplic, Jana Halamu z tehdejších druholigových Bohemians Praha a také Michala Macháčka a Vítězslava Brožíka z nižších soutěží. Žádné další sankce však nevynesla.

Na Slovensku zatím padly za korupci mnohem vyšší tresty. Šestice fotbalistů, mezi které patří i bývalý slovenský reprezentant Ivan Hodúr a český obránce Tomáš Huber, byla za ovlivňování výsledků ve slovenské lize kvůli sázkám potrestána zákazem činnosti na 14 až 25 let.

Reklama