Hlavní obsah

Naše mladé mužstvo potřebuje čas, tvrdí liberecký stoper Karišik

Josef PešoutSport.czPrávo

Třebaže od posledního ligového titulu fotbalistů Slovanu Liberec uběhly teprve dva roky a pár měsíců, z mistrovského kádru ze sezóny 2011/2012 působí v současnosti v klubu už jen čtyři hráči. Jedním z nich je kromě Fleišmana, Šurala a Hadaščoka i srbský stoper Miloš Karišik. Byť předloni a loni spíše paběrkoval, momentálně je pevným článkem základní sestavy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký stoper Miloš Karišik (vlevo) v souboji s mladoboleslavským záložníkem Janem Šislerem.

Článek

Nejprve trochu nostalgie. Jak vzpomínáte na zmíněný liberecký triumf?

Byl to můj největší sportovní úspěch. Měli jsme ve Slovanu skvělé mužstvo. Hrál jsem často ve stoperské dvojici s Honzou Nezmarem. Většina kluků postupně odešla do zahraničí, ale s některými jsem dál v kontaktu. Třeba s chorvatským kamarádem Keličem, který se teď přesunul z italské Padovy do Maďarska. Můj krajan Miloš Bosančič byl v Koreji a vrátil se do Crvené Zvezdy Bělehrad.

Zažil jste v Liberci parádní období, jenže v současnosti je to horší. V čem spatřujete aktuální pokles výkonnosti a z něj vyplývající až dvanácté místo v prvoligové tabulce?

Kádr se výrazně obměnil. Chybí nám osobnost typu Radka Kováče, navíc Mára Jarolím je delší dobu zraněný. Je tady mladé mužstvo. Řada kluků včetně nadějných cizinců se teprve začleňují do mužstva a všechno potřebuje čas.

Dosavadní zisk devíti bodů po devíti kolech není oslňující.

Samozřejmě je to málo. Soupeři z horní poloviny tabulky nám utíkají, ale doufám, že nynější ztrátu doženeme.

Ve stoperském tandemu nastupujete po boku Jiřího Pimpary. Kdo je větším dirigentem zadních řad?

Dobře si rozumíme, v tom není problém. Pomyslným šéfem obrany je Pimpy, protože je ode mě o rok starší, tak ho poslouchám (úsměv). Za sebou máme brankáře Ondru Koláře, který chytá výborně. Škoda absencí zraněných kluků ze středové řady, musíme to nahrazovat bojovností. Proti Boleslavi jsme uhájili vzadu nulu. Chtělo by to jen přidat lepší produktivitu. Věřím, že se brzy zase prosadí ofenzivní tahouni Ďubek, Pavelka a střelec Šural (úsměv).

V příštím kole vás ale čeká zápas na pražské Letné proti Spartě. A tedy přímá konfrontace liberecké defenzivy s kanonýrem Davidem Lafatou. Máte z něj velký respekt?

Potkal jsem se s ním v roli soupeře, když ještě hrál proti Liberci derby za Jablonec. Hodně nás zlobil, dával i góly, což je pro něj typické při jeho každém angažmá. Viděli jsme, jak rozhodl šlágr se Slavií. Má úžasnou formu. Pokusíme se ho přesto ubránit, přitom si musíme dávat pozor i na další špičkové hráče Sparty, kteří umějí zakončit.

Překvapí liberečtí fotbalisté v příštím ligovém kole na hřišti pražské Sparty a odvezou si z Letné alespoň bod?
Ano
41,6 %
Ne
58,4 %
Celkem hlasovalo 2039 čtenářů.

Reklama

Související témata: