Hlavní obsah

Otec reprezentoval ve volejbale a jsem mu vděčný, že mě podporuje ve fotbale, říká liberecký gólman Kolář

Liberec

Hodně napilno má mladý fotbalový brankář Ondřej Kolář. Sotva utichly dozvuky po nedělním zápase Slovanu Liberec na Spartě, kde nadějný gólman severočeského týmu inkasoval jediný gól ze sporně nařízené penalty, už chytal v úterý za českou „dvacítku“ v Ústí nad Labem proti věkově stejnému výběru Francie. A druhý zápas se hrál ve čtvrtek v Chomutově. Kolář je velkým příslibem českého fotbalu a v rozhovoru pro Sport.cz přiblížil i některé méně známé skutečnosti ze svojí dosavadní krátké, ale už skvěle rozjeté kariéry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký brankář Ondřej Kolář.

Článek

Jak jste se dostal k fotbalu?

Jsem přímo odchovancem Slovanu Liberec stejně jako obránce Lukáš Pokorný. Ke sportu mě přivedli rodiče. Taťka Vladimír Kolář má za sebou také sportovní minulost. Hrál volejbal za Duklu Liberec i reprezentaci a myslím, že startoval i na mistrovství Evropy. Byl jako hráč i na angažmá ve Francii. Tam jsem chodil do školky. Otec přestal působit v cizině kvůli mně, abych po návratu domů mohl jako dítě navštěvovat libereckou školu.

Nechtěl otec, abyste se po něm stal také volejbalistou?

Ani ne. Podporoval mě, abych zůstal u fotbalu. A jsem mu za to vděčný. Fotbal mě baví a jsem rád, že jsem u něj zatím vydržel.

Sportuje váš otec i v současnosti?

Je mu čtyřiačtyřicet a chodí si zahrát volejbal za starou gardu.

Čekal jste se, že se už ve svých devatenácti letech stanete brankářskou jedničkou libereckého Slovanu?

Hodně mi dalo působení v roli trojky v době, kdy v brance Slovanu zářil David Bičík. Odkoukával jsem od něj brankářské věci a vím, že v mistrovské sezóně Liberce měl fantastickou formu. Potvrzuje ji i nyní ve Spartě. Uznávám ho jako českou brankářskou špičku. A že jsem se dostal do branky i v první lize, přišlo rychle. Na jaře byl v Liberci ještě Přema Kovář, ale po jeho odchodu do Izraele se naskytla šance i pro mě.

Máte nějaký vysněný klub v cizině?

Líbí se mi španělská, anglická a německá liga. Ale nejprve chci nabrat zkušenosti v Česku.

V Liberci sedává na hlavní tribuně bývalý reprezentační gólman a uznávaná brankářská osobnost Luděk Mikloško. Je to náhoda?

Asi ne (úsměv). Pan Mikloško, který dlouho působil i v Anglii, mi dělá jakéhosi manažera a jako skaut se stará o mladé gólmany. Byl v Liberci už při mojí ligové premiéře s Olomoucí v posledním kole minulého ročníku. Snažím se podávat stabilní výkony, aby si mě někdo všiml. Několikrát jsme se s panem Mikloškem samozřejmě setkali. Spolupráce si moc vážím. Je to velice solidní člověk, který mi může pomoci. Pracuje i pro Sport Invest Viktora Koláře.

Reklama

Související témata: