Hlavní obsah

Zázrak? Spíš zápis do Guinessovy knihy rekordů, brání se příbramský kouč Tobiáš

Praha

Proměna doslova zázračná. Když po sedmi odehraných podzimních kolech spadli fotbalisté Příbrami se dvěma body na samé dno ligové tabulky, ujal se mužstva zkušený kouč Pavel Tobiáš a postaral se o malý zázrak. „Spíše o zápis do Guinessovy knihy rekordů, protože umazat tak promptně dvanáctibodové manko v tabulce pravdy, to se hned tak nepovede,“ liboval si poté, co Příbram remizovala v opakovaném utkání na Julisce 0:0 a z pěti zápasů pod jeho vedením získala už třináct bodů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Příbrami Pavel Tobiáš během utkání 11. kola Synot ligy s pražskou Duklou.

Článek
Fotogalerie

O zázraku nechcete mluvit, čím tedy proměnu vysvětlíte? Jakým kouzlem jste na poslední mužstvo tabulky zapůsobil, když jste se ho ujal?

Změnou spousty věcí, k nimž jsme sáhli. Pokud jsme chtěli mužstvo probudit, museli jsme ke změnám sáhnout. Nejen já, ale i tři asistenti, kteří k mužstvu přišli se mnou.

Zkuste být konkrétnější. V čem změny spočívaly? Co jiného ve srovnání s vaším předchůdcem Petrem Čuhelem s hráči provádíte?

Všechno... Týdenním cyklem počínaje a konče třeba náplní tréninků. A přístup hráčů jsme museli změnit také, to se ví. Sami jsme museli jít pochopitelně příkladem, abychom navodili vyloženě pracovní atmosféru, takže jsme se mančaftu věnovali den co den naplno. Od praktických věcí přes video až třeba po různé legrácky, které k fotbalu rovněž patří. Změna se nám vrací, neboť výsledky se dostavily. Ale zatím jde jen o první krok.

Ovšem krok hodně rázný, protože se ziskem třinácti bodů z pěti zápasů jste asi nepočítal, když jste se ujímal mužstva...

S podobným bodovým profitem nepočítal nikdo. Když jsem přišel, byli jsme v téměř bezvýchodné situaci, ale teď jsme se znovu dostali do hry a je z nás štika ligy. Bylo to hodně náročné období, o to víc těší, že jsme ho zvládli.

Dokonce s takovou suverenitou, že tvrzení o zázraku je přece jen na místě...

Spíše než o zázraku bych mluvil o zápisu hodném Guinessovy knihy rekordů. Umazat tak promptně tolik bodů z manka v tabulce pravdy, to se hned tak nepovede. Po něčem podobném by toužil každý, kdo se ocitne v situaci, v jaké Příbram figurovala.

Mimochodem - zažil jste během dosavadní dlouhé trenérské kariéry ať již doma v Českých Budějovicích, nebo na štacích ve Slavii, předchozím působení v Příbrami či Brně podobnou úspěšnou sérii?

Výsledků už bylo tolik, že si všechny ani nevybavuji... Možná ve Slavii jsme podobnou sérii uhráli. A s Českými Budějovicemi se mi také podařilo párkrát neprohrát v pěti zápasech po sobě, i když třináct bodů za čtyři výhry a jednu remízu jsme v nich určitě neposbírali.

Musí vás těšit nejen zmiňovaný bodový zisk, ale i herní proměna mužstva. Z Příbrami se stala skutečně dravá ligová štika!

Právě to je hodně důležité. Uznávám, že v prvním zápase jsme měli v Jihlavě trochu štěstí, ale tři další výhry se rozhodně nezrodily z náhody. Naše hra měla náboj, byli jsme lepší než soupeř a zvítězili zaslouženě.

Moc nescházelo, abyste zvítězili i v pátém utkání v řadě na pražské Julisce...

Pro nás byl hodně důležitý i bod, který jsme brali všemi deseti. Vždyť Dukla patří svým kádrem výborně poskládaným z mladých hráčů doplněných o zkušené fotbalisty a legionáře do horní poloviny tabulky, takže remíza má pro nás velkou cenu.

Asi jste uvítali, že se zápas po jedenácti dnech opakoval a vy si mohli vzít poučení z první nedokončené partie, kdy jste po poločase 1:2 prohrávali.

My si ho také vzali. A obrovské. Zatímco ve zmiňovaném prvním nedohraném střetnutí jsme takticky propadli, reprízu jsme naopak zvládli po taktické stránce skvěle. Dobře jsme bránili, hráli v bloku, Duklu do ničeho nepouštěli a po změně stran jsme domácí zlobili. Měli jsme nejen náznaky šancí, ale i vyložené příležitosti, abychom dali gól a vyhráli.

Takže jste rozčarovaný, že jste nakonec pátý zápas v řadě nevyhráli?

Ale vůbec, dělba bodů byla spravedlivá. Nesmíme se vznášet v oblacích, ale naopak musíme sklopit hlavu a jít do dalších utkání. Třeba už příštího v sobotu na Slavii. I to hráčům zdůrazňuji.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 70 : 24 72
2 Sparta 30 57 : 20 67
3 Jablonec 30 58 : 22 64
4 Ml. Boleslav 30 43 : 34 46
5 Příbram 30 40 : 45 43
6 Dukla 30 34 : 40 41
7 Teplice 30 41 : 37 38
8 Bohemians 30 35 : 41 38
9 Slovácko 30 43 : 46 37
10 Jihlava 30 33 : 38 36
11 Slavia 30 40 : 45 34
12 Liberec 30 39 : 43 33
13 Ostrava 30 23 : 41 33
14 Brno 30 34 : 45 33
15 Hradec Králové 30 26 : 52 25
16 Č. Budějovice 30 29 : 72 22

Reklama

Související témata: