Hlavní obsah

Nejsem jako Franz v Edenu, říká trenér Jablonce Šilhavý před duelem se svým bývalým Libercem

Robert NeumannSport.cz

Střet severočeských sousedů se blíží, rivalové Liberec s Jabloncem se proti sobě postaví v neděli u Nisy. Duel, který nově ponese název Podještědské derby, bude vysoce pikantní, na místo činu se totiž vrací trenér Jaroslav Šilhavý, kterému jarní odchod do konkurenčního Jablonce spousta lidí dodnes neodpustila.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý (vlevo) a kapitán týmu Tomáš Hübschman před duelem nazvaným Podještědské derby.

Článek

Podještědské derby

„Věřím, že přijetí bude vřelé, opravdu nevidím důvod, proč by mělo být negativní. S fanoušky jsem vystupoval vždy korektně, odvedli jsme v Liberci kus práce. Úspěchy, které jsme společně s příznivci zažívali, se nedají zapomenout," řekl Šilhavý při setkání zástupců obou klubů s médii na Ještědu, kde bylo avizováno, že každý z následujících vítězů derby získá putovní skleněnou trofej a bude se honosit titulem „Král Ještědu".

Šilhavý ve Slovanu působil v předchozích třech sezónách, dovedl ho k mistrovskému titulu, došel s ním do jarní vyřazovací části Evropské ligy. Jelikož s vedením klubu nenašel společnou řeč ohledně prodloužení smlouvy, vyjednal si v průběhu jara angažmá v Jablonci. Když v polovině dubna vyšlo všechno na povrch, reakce libereckého managementu byla razantní - hodinová výpověď.

„Právě tehdy rivalita trochu překonala realitu," podotýká Šilhavý, který odmítá, že by jeho záležitost snesla srovnání s působení kdysi velkého sparťana Františka Straky ve Slavii. „Franz, to je jiný případ. Pokud by šel do Edenu jakýkoli sparťan, bylo by to podobné. I tady se možná najdou jedinci, kteří můj příchod do Jablonce nemůžou skousnout, dají to najevo. Ale s tím nic nenadělám," krčí rameny kouč, který zažil v tomto směru i úsměvnou historku. „V Jablonci se mě asi desetiletý kluk zeptal: proč jste nás v Liberci opustil? Protože mě už nechtěli, odpověděl jsem mu," usmál se Šilhavý.

V Česku bývá zvykem vypisovat při duelech s bývalými kluby speciální prémie. Co vymyslí Šilhavý? „Pokud se podaří vyhrát, přinesu klukům chodské koláče, i když sekaná by je asi potěšila víc. Nechám je vyrobit u nás na vesnici."

Jak dopadne Podještědské derby?
Vyhraje Liberec
31,5 %
Soupeři se rozejdou smírně
16,1 %
Zvítězí Jablonec
52,4 %
Celkem hlasovalo 1506 čtenářů.

Reklama