Hlavní obsah

Jsem pyšný a hrdý! Sparta nevystřelila na branku, což vyzdvihuje náš triumf, zářil Koubek

Plzeň

Úsměv triumfátora se zračil v tváři Miroslava Koubka, trenéra Plzně, po sobotním vítězství v ligovém šlágru nad Spartou. Západočeši neporazili Pražany v pěti předešlých zápasech, na triumf čekali přes dva roky. O to sladčeji jim vítězství 2:0 chutnalo. „Fakt, že jsme Spartě nedovolili jedinou střelu mezi tyče, vyzdvihuje naše vítězství," lebedil si plzeňský trenér, když hodnotil suverénní vítězství, při němž jeho tým Spartu zcela předčil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Plzně Miroslav Koubek během utkání se Spartou.

Článek
Fotogalerie

David Limberský po utkání Plzeň - Sparta

Lukáš Vácha po utkání Plzeň - Sparta

Vřava v plzeňském kotli

Atmosféra zápasu Plzeň - Sparta

Plzeň slaví triumf v souboji s největším rivalem v podobě Sparty po více než dvou letech. Umocňuje vaši radost způsob, jímž jste soka porazili?

Jde o velice sladký zisk tří bodů. Moje mužstvo, na nějž jsem pyšný a hrdý, vyhrálo zcela zaslouženě. A mohli jsme zvítězit vyšším rozdílem. Vstoupili jsme intenzivně, vitálně. Chtěli jsme dostat soupeře pod tlak a pokusit se rychle skórovat, což se nám podařilo. Pak přišla skvělá akce zakončená Hořavou a dostali jsme se do komfortní situace, možná až nečekané. Následně jsme si vítězství chytrou hrou uhlídali. V druhém poločase nám síly ubývaly, Sparta si vytvořila územní převahu, ale my jsme mohli definitivně rozhodnout. Soupeře však několikrát podržel Bičík, který chytil dvě velké šance Petržely a jednu velkou příležitost Vaňka. Fakt, že Sparta vůbec nevystřelila na branku, vyzdvihuje naše vítězství.

Ve srovnání s předešlými duely jste udělal dvě zásadní změny v sestavě a od první minuty nasadil do zálohy Hořavu, v útoku pak dostal šanci Holenda. Splnili očekávání?

Hořava si v minulých zápasech o místo v základu řekl, byl efektivní v pasážích, kdy nastoupil. Proti Teplicím hrál velmi dobře, připravil gólovou situaci. V Mladé Boleslavi měl finální přihrávku na třetí gól. Na Slovácku pomohl gólem k vítězství. Nebylo na co čekat s jeho nasazení od první minuty. Holenda je u nás měsíc, pracuje velmi dobře. Cítil jsem, že v daném zápase může být tento typ útočníka velmi prospěšný. A Honza proti Spartě obstál, byl silnou rušičkou v obraně Sparty, tlačil na ně. Odvedl černou i fotbalovou práci.

Neměl jste při obsazení hrotové pozice dilema s ohledem na výkony a produktivitu Stanislava Tecla?

Ano, bylo to trošku kruté ke Standovi Teclovi, jenž vstřelil v předminulém zápase tři branky. Trošku jsem váhal i z lidského hlediska. Snažím se přemýšlet i takto. Nakonec rozhodla taktická stránka. Věděl jsem, že Sparta je kvalitní v napadání a tušil, že pro překlenutí středu hřiště budeme potřebovat i dlouhé míče, při nichž je lepší Holenda než Tecl.

Když jste rozebíral minulých pět zápasů, kdy Plzeň na Spartu nestačila, co jste nejvíce hráčům zdůrazňoval?

Vyzdvihl jsem asi tři nebo čtyři body, které je potřeba vylepšit. Velký důraz jsem přitom kladl na silovou složku, na agresivitu, na důraz. V tom jsme Spartu předčili.

Jednalo se o nejlepší výkon Plzně pod vaším vedením?

Výkon proti Spartě se mi velice líbil. Z komplexního pohledu se mi rovněž líbil výkon proti Teplicím, které jsme porazili.

V čele soutěže máte nyní náskok čtyři body právě na Spartu. Představuje výhra ve vzájemném souboji velký krok na cestě k ligovému prvenství?

Je to jen dílčí vítězství. Zbývá sedmnáct zápasů. Jednapadesát bodů je pořád ve hře, to je obrovský balík. Ale nepochybně jde o určitý psychický impuls, který nám neublíží.

Plzeň zdobí skvělá defenziva. Už počtvrté v řadě neinkasovala. Bylo zlepšení obrany jedním z úkolů, který jste od vedení klubu při střídání Dušana Uhrina dostal?

Dlouhodobě se mluví, že je třeba v Plzni zapracovat na vylepšení defenzivy, nikoliv však na úkor ofenzivy. A tím se řídíme. Nejsem však rozhodně defenzivní trenér. Je třeba mít na paměti, že jsme vstřelili nejvíce branek v soutěži. V týdnu před Spartou jsme se sice hodně připravovali na způsob rozehrávky Pražanů a její eliminování, ale stejnou měrou jsme dbali i na přechod do ofenzivy.

Reklama

Související témata: