Hlavní obsah

Víc než gól mě těší, že jsme Spartě nedali čuchnout, lebedil si střelec Hejda

Radek MalinaSport.czPrávo

Fantastický výskok plzeňského obránce Lukáše Hejdy před prvním gólem symbolizoval rozdíl v sobotní bitvě Západočechů se Spartou. Domácí zadák při vítězné trefě čněl naprosto dominantně nad zástupem protihráčů. Viktoria nakonec porazila Pražany 2:0, přičemž úřadující mistr z Letné ve Štruncových sadech neměl jedinou střelu mezi tyče. I proto si čtyřiadvacetiletý obránce připsal už druhou vítěznou branku v sezóně. "Pro sebevědomí není nic lepšího, než porazit Spartu s čistým kontem a ještě vstřelit gól," usmíval se.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Plzeňský Lukáš Hejda střílí první gól zápasu proti Spartě.

Článek

Atmosféra zápasu Plzeň - Sparta

Vřava v plzeňském kotli

David Limberský po utkání Plzeň - Sparta

Lukáš Vácha po utkání Plzeň - Sparta

Trenéři po utkání Plzeň - Sparta

Překvapilo vás, kolik místa jste od stopera Sparty Jakuba Brabce dostal při rohovém kopu ve dvanácté minutě, po němž jste vstřelil vítězný gól?

Obránci to mají při standardkách těžké, protože útočící hráč je vždy o myšlenku napřed. Znám z vlastní zkušenosti, o jak velkou jde výhodu. Zásadní je nedat soupeři prostor, který jsem si v danou chvíli našel. A jak se člověk dostane do výskoku, už se těžko brání.

Šlo o nacvičený signál? Věděl jste, kam míč trknete?

Měli jsme připravených několik variant pro standardní situace, ale tohle zrovna spíše vyplynulo ze situace. Věděl jsem, kde stojím. Snažil jsem se dát míč trošku více doprava, aby šel k tyči.

V sezóně šlo o váš druhý gól. Nejprve jste zařídil výhru nad Teplicemi, ale trefa do sítě Sparty, v níž jste působil, zřejmě těší dvojnásobně, že?

Mám normu dva góly na sezónu, tak nevím, jestli mám pro letošek vybráno (směje se) Ale vážně. Jsem moc rád, protože ta branka ovlivnila zápas v náš prospěch. Mohli jsme se soustředit na obranu, hrát v klidu a více na brejky. Sparta si nevypracovala vůbec nic, což je v součtu s vítězstvím cennější než můj gól. Vždyť já už jsem ze Sparty hodně dlouho pryč. Jo, první rok jsem bral vzájemné zápasy vyhecovaně, jenže to jsem seděl na lavičce. A teď už v Praze není moc hráčů, s nimiž jsem byl v šatně.

Plzeň odehrála už čtvrtý zápas s čistým kontem. Byla pro sobotní duel v taktické přípravě obrana na prvním místě?

Měli jsme Spartu přečtenou. Trenér nám přesně řekl, jak máme hrát. Sparta je hodně kvalitní, ale proti nám neměla jedinou střelu na branku. Jak minuty přibývaly, chtěli jsme udržet čisté konto pro pohodu a sebevědomí. Já si říkal, že bychom mohli přidat ještě třetí gól pro větší klid, ale dvoubrankové vítězství je super. Vůbec jsme jim nedali čuchnout.

Naprosto jste dominovali v agresivitě, což byla v předešlých vzájemných zápasech hlavní zbraň Sparty. Projevil se i fakt, že Plzeň nehraje v letošní sezóně evropské poháry, tudíž pro vás byl souboj se Spartou svátečním duelem?

Asi ano. Poháry nám moc chybí. Možná to mohlo působit, jako že jde o duel na úrovni evropských pohárů. Ale základ byl v něčem jiném. V minulých zápasech jsme prohrávali souboje, neměli dostatečný důraz. Trenér nám kladl na srdce, že daných věcí bylo při nevydařených zápasech málo. Hodně jsme se na vše zaměřili.

Nebyl závěr zápasu až zbytečně vyhecovaný? Jak jste viděl z bezprostřední blízkosti souboj Bednáře s Kozáčikem, za nějž dostal útočník Sparty žlutou kartu?

Jednalo se o naprosto zbytečný zákrok. Kdyby Matúš nestihl alespoň trošku nadskočit, tak mu Bednář urval nohy. Asi byl vyhecovaný, jak prohrávali, ale tohle přehnal.

Reklama

Související témata: