Hlavní obsah

Chyběla tomu třešnička, kterou mi sebrala šibenice, usmíval se plzeňský Hořava

Karel FeltPrávo

Sedm zápasů začínal na lavičce. Proti Spartě nastoupil záložník Tomáš Hořava v základu a vynikajícím výkonem dovedl v sobotu večer Viktorii Plzeň k vítězství, které navíc podpořil gólem. Mohl dát i druhý, ale jeho střelu z trestného kopu zastavila spojnice břevna s tyčí. „Jsem spokojený, ale chyběla tomu třešnička na dortu, kterou mi sebrala šibenice," usmíval se.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Plzeňský záložník Tomáš Hořava.

Článek

Atmosféra zápasu Plzeň - Sparta

Vřava v plzeňském kotli

David Limberský po utkání Plzeň - Sparta

Lukáš Vácha po utkání Plzeň - Sparta

Trenéři po utkání Plzeň - Sparta

Spartu jste prakticky svým gólem dorazil. Akce s Pilařem vypadala parádně. Přemýšlel jste tváří v tvář gólmanu Bičíkovi, kam mu míč dáte?

Míč jsem dal Pilkovi už někde u půlky a běžel jsem dál, on mi to krásně naservíroval mezi obránce. Chtěl jsem Bičíka přehodit, což se povedlo a míč šel ještě pěkně k tyči, i když jsem ho úplně ideálně netrefil.

Vaši druhou branku zastavila spojnice břevna s tyčí. Vy jste se stal ve Viktorce i exekutorem standardních situací?

To ne, ale míč jsem si vzal. Trošku mě mrzí, že to nebyl gól. Byla by to krásná třešínka na tom dnešním nádherném fotbalovém dortu. Ale upřímně řečeno, nemám si na co stěžovat. Zakončení hodně trénuji, takže si i víc věřím, což se projevilo na Slovácku i v utkání se Spartou.

Nastoupil jste po dlouhé době v základní sestavě, dal gól Spartě, které jste odskočili i vaší zásluhou o čtyři body. Cítíte velkou spokojenost?

Samozřejmě, vítězství nad Spartou si ceníme celý tým a dnes je to nejen pro mne krásný večer. Pro mne je ten gól a vítězství i určitým zadostiučiněním. Na jaře jsem se nechal na Letné hloupě vyloučit, prohráli jsme tam po špatném výkonu.

Byl jste překvapený, že vás trenér Koubek vrátil do základní sestavy?

Sedm zápasů jsem seděl na lavici náhradníků. Trochu jsem ale tušil, že bych mohl nastoupit. Dan Kolář byl zraněný, začala trénovat až v půlce týdne. Mně se dařilo, i když jsem nastupoval z lavičky. Vyvrcholilo to vítězným gólem na Slovácku.

Prožíval jste těžce roli náhradníka?

Příjemné to není, ale makal jsem v tréninku a snažil se odvést maximum, když jsem dostal šanci, byť třeba na pár desítek minut.

Spartu jste prakticky k ničemu nepustili, vaše vítězství vypadalo, že jste Spartu jednoduše přejeli. Překvapilo vás to?

Snadné to nebylo, nemyslím si, že bychom je jen tak přejeli, ale my jsme podali opravdu výborný týmový výkon. Měli jsme větší chuť vyhrát, protože bilance se Spartou pro nás nebyla dobrá. Čtyřikrát v řadě jsme ji neporazili. Rozhodla naše větší touha po vítězství. Dobře jsme bránili, k ničemu jsme soupeře nepustili, nevystřelil na branku. Motivaci jsme měli obrovskou.

Máte náskok čtyř bodů. Berete to, že Viktoria má nakročeno k titulu?

Určitě nám tohle vítězství zvedne sebevědomí, ale počítá se až konec a do toho zbývá ještě sedmnáct kol, což je jednapadesát bodů. Výhru nad Spartou si užijeme, ale jedeme dál. Cíl je daleko. Úspěch je pomíjivý, o to víc si ho musíme užít.

Loni jste hráli evropské poháry a Sparta jen domácí ligu. Měla víc času na regeneraci a přípravu. Letos je to obráceně. Může i tento fakt hrát nějakou roli?

Samozřejmě může. Sparta má hodně zápasů, v kádru má i víc reprezentantů. Je to pro ni složité. Musí se s tím vyrovnat a my musíme jít zápas od zápasu a vyhrávat. Sparta toho využila v minulé sezóně, my musíme v této.

Byly emoce v závěru zápasu hodně vyhrocené?

K takovým zápasům emoce patří, ale někdy jsou až zbytečně vyhrocené. Snažil jsem se tomu vyhnout.

Reklama