Hlavní obsah

Skalpoval i Plzeň, přesto je zázračný trenér Kučera v Jihlavě dál na odstřel

Jihlava

Potvrzují pověst jednoho z nejspecifičtějších klubů fotbalové ligy. Funkcionáři Vysočiny Jihlava našli u mládeže trenéra, který zázračně zachraňuje áčko. A přestože si Roman Kučera připsal také senzační skalp vedoucí Plzně, pořád je vlastně na odstřel.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Trenéři Jihlavy Roman Kučera (vlevo) a Josef Jinoch (vpravo) se radují z vítězství nad Plzní.

Článek

„Zatím platí naše slova, která jsme řekli při nástupu pana Kučery. Hledáme kouče, který by do Jihlavy měl přijít jako hlavní trenér," potvrdil po výhře nad Viktorií sportovní ředitel Josef Jinoch. Na rozdíl od Kučery vlastní příslušnou licenci, a tak jako hlavní trenér oficiálně vystupuje on. „Máme však před sebou ještě dvě kola a tři ligové týdny, na něž se soustředíme. Osobně však předpokládám, že poté nový hlavní kouč k týmu přijde. Ve hře je ale více možností, zatím nelze vyloučit žádnou variantu," dodal Jinoch.

Není žádným tajemstvím, že favoritem Jihlavy je Luděk Klusáček. V minulé sezóně dovedl z beznaděje k záchraně Bohemians 1905, pak se po boku Ivana Haška vydal do Kataru. Tam ovšem vydrželi jen krátce, nyní je tedy Klusáček zase volný. S Jinochem se výborně znají, vyrůstali spolu od přípravky v pražské Slavii.

Čtyři výhry, jedna remíza

Jen si však představte, o koho by se Vysočina připravila. Kučera přebíral mužstvo po exreprezentačním kouči Petru Radovi, když bylo poslední. V dalších pěti kolech ho ovšem dovedl ke čtyřem výhrám a jedné remíze, což je skvělá bodová úspěšnost 87 procent. Padesátiletý kouč přišel do Jihlavy před dvanácti lety z Havlíčkova Brodu a postupně trénoval všechny mládežnické týmy od mladších žáků až po juniorku, kterou vede tři sezóny.

„Jsem tady pět let, za tu dobu jsme vystřídali spoustu trenérů. Teď jsou trenér i masér místní, snad nás to posune dál," usmívá se Jinoch. „Trenéři zvenku mužstvu také něco přinášejí, ale je tady specifické rodinné prostředí. Kučera je tady dlouho, on to zná. Taková specifika jsem já nikde jinde nezažil," dodává Jinoch. A to je co říci, protože jako hráč či funkcionář prošel téměř polovinou prvoligových klubů.

Nedá tedy Vysočina přece jen čas Kučerovi, aby dostudoval požadovanou licenci? „O všem se musí přemýšlet. Je mi jasné, že není přínosné měnit něco, co funguje. Chceme přivést trenéra, který na Kučeru naváže, nebo s ním aspoň předání mužstva zkonzultuje," přemítá Jinoch.

Není důvod oslavovat

Jeho podřízený si nestěžuje a pokračuje v plnění obdivuhodné mise.

„Na všechny zápasy se velmi pečlivě připravujeme včetně taktické analýzy a rozboru u videa. Stejně ale pracují i další kluby. Do každého utkání jdeme s respektem a sázíme na intenzivní pracovní nasazení a poctivý výkon. K úspěchu ale někdy potřebujete i kus štěstí, kterému jdeme naproti," popisuje Roman Kučera.

„Předvedená hra nás těší, ale není důvod oslavovat. Musíme pracovat. Nyní se už soustředíme na Liberec, který též toužíme porazit," zdůrazňuje jihlavský kouč.

Reklama

Související témata: