Hlavní obsah

Originální signály Příbrami vymýšlí Tobiáš u piva, na hřišti o nich rozhoduje Zápotočný

Příbram

Taneček v kolečku před pokutovým územím, nebo vlnící se had hráčů vnikající do šestnáctky. To jsou jen dva ze signálů, kterými se snaží příbramští fotbalisté překvapit soupeře zejména při rohových kopech. „Mám jich kolem stovky v různých variantách, na každý zápas několik,“ pravil s úsměvem kouč Pavel Tobiáš.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Příbrami Pavel Tobiáš se vymýšlením signálů při standardních situacích baví.

Článek

Cílem těchto netradičních „hrátek" je snaha vytvořit si prostor pro zakončení. „Soupeř má pak problém navázat se na hráče. Je to hlavně o náběhu a přesném a včasném zahrání míče," vysvětlil trenér. „Důležité je, že k tomu mám technické fotbalisty, kterým to vyhovuje. Baví se standardkami, chtějí je zkoušet. Když máte v mužstvu Zemana, Pilíka, Filla, Zápotočného, Řezníčka a jim podobné, není těžké signály nacvičit," dodal.

Kam na nápady chodí? „Večer si doma sednu, dám si pivo a přemýšlím o nich, něco si i namaluju. Konzultuju to s kolegy v realizačním týmu, hlavně s Danielem Huňou, který jako bývalý útočník také přichází s dobrými nápady," prozradil Tobiáš a odhalil i prý největší tajemství. „Na hřišti rozhoduje Tomáš Zápotočný, kdy a jakou z připravených standardek použijeme. Ale to jsem asi neměl říkat, teď už ty standardky nebudeme moct hrát. Končíme s nimi," pravil se smíchem.

A podle čeho se na trávníku rozhoduje kapitán týmu Tomáš Zápotočný? „Je to různé, záleží na situaci. Soupeři s tím ale mají problémy, hlavně mladí, nezkušení hráči, jako byli třeba teď baníkovci. Může se stát, že z žádného signálu gól nepadne, pak se vrátíme ke klasice, což soupeř taky nečeká," líčil Zápotočný. S trenérem se shodl, že se standardkami skvěle baví i diváci. „A pro ně se přece fotbal hraje," řekl Tobiáš.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice