Hlavní obsah

Berbr: Ze Sparty Damkové děkovali, v Bratislavě zabránila kontumaci

Zastává se své partnerky, Dagmar Damková je mimořádným přínosem pro celý český fotbal. Tvrdí to místopředseda Fotbalové asociace ČR a její partner Roman Berbr v rozhovoru pro časopis Gól. V asociačním týdeníku se vyslovil proti jejím kritikům, proti útokům sparťanských činovníků a pohrozil též, že sám může „něco vytáhnout“ ze zákulisí fotbalu. Zatím k tomu ale prý není nucen.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Místopředseda FAČR Roman Berbr.

Článek

Šéfka ligové komise rozhodčích Damková, která čas od času čelí kritice za výkony „svých" lidí a sveze se s ní i on sám coby „šedá eminence" sehrává podle Berbra pro českou fotbalovou diplomacii stále výraznější roli.

„Znám jen čtyři lidí, kteří dokázali na mezinárodní diplomatické scéně otevřít všechny dveře ku prospěchu českého fotbalu. - doktor Jíra, Ruda Baťa, František Chvalovský a Dáša. Kdo skutečně trošku vidí do kuchyně diplomacie ve fotbale, ví, o čem mluvím. Žádný náš klub a žádná naše reprezentace si nemohou v posledních letech stěžovat na zacházení v Evropě," uvedl Berbr. „A její operativní krok při přerušení nedávného utkání Evropské ligy v Bratislavě mezi Slovanem a Spartou, to byl přímo majstrštyk, protože vím, že zabránila kontumaci ve prospěch Slovanu a ještě drastičtější pokutě pro hosty," přikládal zásadní význam pozici Damkové.

Ze Spartě prý Damkové děkovali

Utkání bylo přerušeno kvůli výtržnostem fandů, mužstva byla sudím poslána do šaten. Probíhala krizová schůzka pod vedením slovinského delegáta a po čtyřicetiminutové pauze se hrálo dál. Sparta dostala pokutu 2,2 miliónu korun a má podmínečně zavřený stadión.

Podle Berbra se pak Damková dočkala poděkování ze strany „jednoho vysokého sparťanského funkcionáře." Nechápe ale, že „že ze stejného místa jde nenávist a pokyny k jejímu odvolání."

Připomínal i další konkrétní případ, kdy Damkové, coby evropské funkcionářce, v českém fotbale nikdo nic nevytýkal. „V říjnovém kvalifikačním utkání Turecko - Česko švédský rozhodčí neodpískal penaltu proti nám za faul Váchy. Všichni jsme byli rádi, že máme Damkovou," uvedl Berbr, kterého v poslední době ostře kritizoval moravský člen vedení FAČR Vlastimír Hrubčík a naposledy další z místopředsedů asociace Dušan Svoboda, zároveň jeden z šéfů Sparty.

Svoboda se do fotbalu nehodí, míní Berbr

„To, že mě někdy dává Dušan (Svoboda) do souvislosti se vším špatným, co v českém fotbale je, mně opravdu nevadí. Mnohem hůř ale může být, až některé zajímavé věci vyndám já...," pohrozil Berbr. „Ale zatím k tomu nemám důvod," uvedl dále.

Svoboda se podle něj do fotbalu vůbec nehodí. Zato by se jen těžko hledala náhrada za Damkovou v případě jejího konce ve funkci. Vidí nanejvýš dva možné kandidáty na post v čele komise rozhodčích, ale nejmenuje je. „Když budete dnes mluvit ke Královcovi, Patákovi, Zelinkovi, Příhodovi, kteří řídí takové kluby, jako jsou Arsenal, Real, Bayern, Porto nebo Ajax, musíte mít u nich respekt a pokud možno přirozený," podotkl Berbr.

Reklama