Hlavní obsah

Tělo řeklo stop. Fotbalový bohém Kulič ohlásil konec profesionální kariéry

Hradec Králové

Jedna z výrazných postav nedávné minulosti domácí fotbalové ligy opouští profesionální scénu. Bývalý fotbalový reprezentant Marek Kulič v devětatřiceti letech neprodlouží smlouvu s Hradcem Králové. V první lize odehrál 389 zápasů, na podzim však už vstupoval na hřiště sporadicky, zasáhnul pouze do pěti utkání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Kulič.

Článek

Konec fotbalového bohéma uspíšily zdravotní problémy. Po vzájemné domluvě s vedením klubu nebude již smlouva prodloužena, Kulič bude hrát - pokud bude fit - už jen za divizní Živanice.

Naposledy se fanouškům představil v domácím utkání proti Českým Budějovicím (2:3) v 11. kole. "Utkání zkraje sezóny jsem vždy začínal na lavičce a do utkání jsem naskakoval na 20 – 30 minut. Byl jsem spokojený a vše bylo v pohodě. Bohužel, potom mi prasknul sval, což se mi stalo poprvé v kariéře," připomněl v rozhovoru na klubovém webu hráč s 12 starty za národní tým a autor tří reprezentačních branek.

Chlape, neblázni, dál to nejde

Léčba trvala delší dobu, vrátil se po měsíci a půl. "Zasáhnul jsem až do utkání proti Budějovicím, v kterém jsme bohužel prohráli. Pak se vše vleklo a přicházela další zranění. Natáhl jsem si achilovku, musel jsem mít týden klid. Vrátil jsem se a chytly mě záda. Pár slovy, tělo řeklo stop. Už chlape, neblázni, dál to nejde."

Rodák z Hradce Králové kariéru ukončil tam, kde fotbalově vyrostl. Do ligového fotbalu pak naskočil v Lázních Bohdaneč a Drnovicích, prošel také Příbramí, Mladou Boleslaví, Spartou, Českými Budějovicemi a v roce 2013 se vrátil do kádru "Votroků". Hradci pomohl k návratu do první ligy, ovšem na podzim stihl odehrát jen 144 minut.

O prodloužení smlouvy už nemohlo být podle něj řeči. "Když jsem se vrátil do Hradce, domluvili jsme se na měsíční zkoušce a následně jsme si každý půlrok sedli s trenéry a Richardem Juklem (ředitelem) a řekli jsme si, zda jsme všichni spokojení. Takhle to klapalo rok a půl. Nyní již tělo neposlouchá a na vrcholový fotbal to není," pokračoval Kulič.

Fotbalovou scénu ale zdaleka nevyklízí. Chce hrát na amatérské úrovni. A stále více pronikat do tajů trenérské práce. "Fotbal miluji a hrál jsem ho celý život. Chci ho kopat i nadále," tvrdil a nedával si žádné věkové hranice. "Pokud nebudu muset intenzivně trénovat, na fotbal mi kondička určitě dá," mínil

Rád by do Živanic

Nabízí se mu podle všeho vícero alternativ, kde pokračovat. Živanice, Olympia Hradec... "Profesionální kariéru jsem začínal u pana Nováka v Bohdanči (nyní šéf SK Živanice). Když jsme si volali, vždy jsme si říkali, že u něho jsem začal, u něho také skončím. Slovo dodržím, s panem Novákem jsem dohodnutý a nyní záleží jen na klubech, jak se domluví. U mě jsou na prvním místě Živanice," nastínil.

V hradecké mládežnické základně se z patrona týmu do devíti let, kde hraje jeho syn - také Marek, stal jedním z koučů. "Trenéři mě postupem doby požádali, zda bych jim s trénováním více pomáhal. Fotbal jsem hrál celý život a mám vystudovanou druhou nejvyšší trenérskou licenci, tak jsme se domluvili hned. Nyní v zimě bych se měl k realizačnímu týmu připojit oficiálně."

Z žákovské kategorie by se ale rád rozletěl dál. "Určitě nechci být žádná rychlokvaška, abych se někam vecpal a vylítnul nahoru. Chci jít postupnou cestou. Nyní jsem u elévů, pak se chci posunout k žákům, k dorostencům … Rád bych si prošel všechny kategorie," plánoval. A rád by zkusil i profikariéru, což je podmíněno náležitým rozšířením vzdělání. "Určitě bych to chtěl zkusit, ale o studium je velký zájem. V hlavě to mám vymyšlené, ale jednoduché to určitě nebude."

Vyrazí s rodinou na hory

Vyhecované sváteční turnaje "na žízeň" už léta vynechává. Učiní tak i tentokrát. Raději vyrazí s rodinou na snowboard nebo na lyže. A pak už bude očekávat, jestli se poslední Hradec udrží v první lize. "Myslím si, že zápas s Brnem nám všem ukázal správnou cestu, a když vyjde start do jara, mohla by se záchrana podařit," dodal.

Více startů než Kulič mají z aktivních fotbalistů v lize jen brankář Jihlavy Jaromír Blažek a plzeňský záložník Pavel Horváth. Kuličovi se rovněž povedlo nastřílet 88 branek, což ho taktéž řadilo mezi aktivními hráči na třetí místo za Davida Lafatu a Libora Doška. V historii české ligy pak jen sedm hráčů dalo více branek než Kulič.

Reklama

Související témata: