Hlavní obsah

Američan ve Spartě? Picault není první, Trittschuh zazářil v derby a odvezl si za moře titul

Praha

Fotbalová Sparta má svého Američana. Haiťan s americkým pasem Fabrice Picault přišel z klubu Fort Lauderdale Strikers, jehož spoluvlastníkem se nedávno stal legendární Brazilec Ronaldo. Jeden Američan však už na Letné působil. Obránce Steve Trittschuh dal v derby gól Slavii a v sezóně 1990/91 pomohl Spartě k ligovému titulu.

Foto: Sport.cz

Fabrice Picault v barvách Fort Lauderdale.

Článek

Nedlouho po sametově revoluci se stal exotickou posilou. Steve Trittschuh nastoupil na mistrovství světa1990 v Itálii proti Československu, a přestože jeho tým prohrál 1:5, legendárnímu kouči Václavu Ježkovi hned padl do oka. Dokonce natolik, že ho do Sparty hned pro příští sezónu přivedl.

Trittschuh se stal prvním Američanem, který hrál evropskou pohárovou soutěž. Ve federální lize nastoupil k 13 zápasům a vstřelil jeden gól. Zazářil totiž v divokém derby na Slavii (3:3), kde nevídanou bombou z dálky překonal brankáře Jánoše a na další branku ještě přihrál.

„Abych si na tohle derby nevzpomínal! Dodnes ho mám doma na videokazetě. Parádní zápas, v němž jsme bohužel ztratili našeho kapitána Václava Němečka, který se zranil," řekl Trittschuh před lety pro server spartaforever.cz.

Vzpomíná na Ježka, pivo i kamarády

V létě 1991 Ježka na letenské lavičce vystřídal Dušan Uhrin a o tvrdého Američana už nestál, a tak se Steve přes Nizozemsko vrátil do USA, kde dnes působí jako trenér.

„Panu Ježkovi jsem za mnohé vděčný. Nebýt jeho, do Sparty bych určitě nešel. Dal mi šanci, věřil mi. Chtěl se mnou přivést i mého krajana Bruce Murrayho, ale výborný útočník si to nakonec rozmyslel."

Steve doteď ovládá pár českých slovíček. „Už jich mnoho není, ale některé si určitě pamatuji. Třeba ‚pivo'. Chutnalo mi, to byla jedna z nejlepších věcí mého pobytu v Praze! I dnes si ho u nás v Denveru občas kupuji," smál se Trittschuh.

„Nejvíc vzpomínám na své staré kamarády. Hlavně na Václava Němečka a Víťu Lavičku. Ti dva mi tenkrát obrovsky pomohli. S Víťou a jeho manželkou Irenou jsme strávili mnoho času."

Nadstandardně rychlý Fafá

Právě Lavička teď jako trenér dá ve Spartě šanci dalšímu Američanovi, který shodou okolností přichází z Fort Lauderdale, kde hrával také Trittschuh.

„Fafá Picault je nadstandardně rychlý. Může nastupovat pod hrotem nebo na obou křídlech. Viděl jsem ho na videu a neříkám, že přichází jako nosný hráč. Ale kvalitou i schopnostmi rozšíří naše ofenzivní možnosti," avizoval kouč a hned vzal Američana na soustředění na Kanárské ostrovy. Během druhého poločasu se objevil na hřišti v nedělním přípravném duelu proti PSV Eindhoven, jenž skončil vysokou výhrou lídra nizozemské ligy 5:2.

Reklama

Související témata: