Hlavní obsah

Dostal jsem jasné zadání a žádné překážky mě nestraší, říká trenér Baníku Frňka

Ostrava

Dvanáct gólů v šestnácti podzimních ligových utkáních vystačilo fotbalistům Baníku na zisk 22 bodů a páté místo v tabulce. Jestli slabá útočná fáze byla dílem špatného systému, anebo na víc nemají hráči, by mělo ukázat jaro. Úkol zatraktivnit hru ostravského týmu na sebe vzal nový trenér, 43letý Petr Frňka, který přišel na Bazaly z druholigového Táborska.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Trenér Baníku Ostrava Petr Frňka.

Článek

Kde jste našel rezervy ve hře Baníku?

Myslím, že je třeba pracovat na schopnosti udržet se na míči na útočné polovině soupeře a být trpělivější při hledání možnosti, jak se dostat k brance soupeře a vytvářet střelecké příležitosti. Hráči se často zbytečně zbavují míče přihrávkou v situacích, kdy je pouze malá šance soupeře překonat. V tom spatřuji jednu z příčin, proč Baník kazil spoustu přihrávek a ztrácel kontrolu nad míčem a nad hrou.

Dá se říct, že jste našel málo odvahy hráčů do kombinace a alibistické zbavování se balónu?

Ano, dá se to tak říct. Tyhle neduhy se opakovaly i v sobotním prvním utkání Tipsport ligy v Olomouci proti Zlínu, který jsme prohráli 0:3. Dvě branky jsme sami nabídli soupeři špatnou rozehrávkou.

Překvapilo vás, že vám prodali dva hráče základní sestavy, Baránka do Plzně a Greguše do Jablonce?

Věděl jsem, že o oba byl velký zájem už v létě a neochaboval. Jakmile přišly konkrétní nabídky, byl jsem u toho, když se zvažovala všechna pro a proti. Těm odchodům nešlo zabránit. Baránek se svým agentem i s Plzní využil výstupní klauzuli ve smlouvě a Greguš přestoupil za podmínek, které jsou vysoko nad standardem v české lize. Nyní usilovně pracujeme na posílení týmu, přinejmenším na zvýšení konkurence na několika postech.

Baník na podzim ctila ve většině utkání výborná obranná činnost. Nebude stálý člen stoperské dvojice Baránek chybět?

Do středu obrany se může ke Stronatimu vrátit Frydrych, na šanci čeká Kaša. Věřím, že Baránka nahradíme. Obrana v bloku skutečně fungovala na podzim bezvadně, děláme všechno, aby tomu bylo tak i nadále.

Věčným problémem Baníku jsou krajní beci. Frydrych si sice zvykl hrát vpravo, ale táhne ho to do středu, jak chcete řešit obsazení krajů obrany?

Máme Vengřinka, který se vrací po zranění, o místo bojují Byrtus, Sukup, v záloze jsou další mladí odchovanci a neskrývám, že hledáme posilu i mimo klub.

Myslíte, že lze nahradit Greguše, jenž ze středu hřiště hru řídil a měl tým na povel?

Nahradit v plné hodnotě tak výborného fotbalistu, pro něhož velmi brzy bude zřejmě česká liga málo, je mimořádně těžké. O rok zkušenější je Mensah, hodně se mi líbí Šichor a snad se povede ještě někoho přivést.

Uvědomujete si, že mnoho fanoušků odchod vašeho předchůdce Svědíka neskouslo a nevěří, že vy se svou praxí dokážete Baníku pomoct?

Vím to a ctím právo každého fanouška mít pochyby. Žádné překážky mě nestraší. Dostal jsem jasné zadání, které zcela koresponduje s mým stylem práce a se způsobem fotbalu, jakým se prezentoval tým, který jsem vedl před příchodem do Baníku. V tom tedy není pro mě nic nového a nic, co bych neměl zvládnout.

Uvědomujete si, že každý chce, aby to nové fungovalo hned, ale to určitě tak rychle nepůjde?

Vím, že hned a bez problémů Baník nově hrát nebude. Hráči v současnosti procházejí obdobím, kdy na ně jsou kladeny poněkud odlišné nároky a požadavky. Nabourává se tím jejich zažitý stereotyp a ještě chvilinku může trvat, než se to správně naladí. Kluci ale jinak potvrzují pověst charakterního a pracovitého mužstva. Trochu nám naši práci aktuálně komplikuje vysoká marodka. Věřím, že vše bude ale nakonec v pořádku.

Reklama

Související témata: