Hlavní obsah

Přestup, Kanáry, kapitánská páska. Shala zatím sparťanskou hektiku zvládá

Dostal do vínku nesnadný úkol. Zastoupit na Letné krále střelců minulého ročníku fotbalové ligy Josefa Hušbauera, který odešel do Itálie. Začátek ve Spartě měl přitom perný. Sotva podepsal smlouvu, uháněl za mužstvem na Kanárské ostrovy, po návratu hned v prvním duelu vyfasoval kapitánskou pásku. Albánský záložník z norské ligy Herolind Shala ale sparťanskou hektiku zatím zvládá, v zápase s Žilinou (1:1) si připsal asistenci u Dočkalova gólu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nová posila Sparty Praha Helorind Shala (nahoře) během přípravného utkání se Žilinou.

Článek
Fotogalerie

Norská liga skončila loni v listopadu, od té doby nehrál. Dlouhé herní manko však nebylo na novém sparťanovi znát. Když dvacet minut před koncem střídal, diváci na Strahově mu dokonce zatleskali.

„Potřebuji se do startu jara samozřejmě dostat do zápasové kondice. Nebylo však zas tak těžké hrát po delší době. Trénoval jsem, teď po příchodu do Sparty ještě intenzivněji. Mám ještě čas tvrdě pracovat a zlepšovat se," líčí Herolind Shala.

Dočkalovi na gól přihrál, a kdyby sám nezazdil dvě velké šance, mohl mít debut se vším všudy.

„Škoda, zahozené šance mě mrzí. Snad góly v příštích zápasech přijdou. Jinak mám z utkání dobrý pocit."

Bude dávat góly jako Hušbauer?

Letenští věří, že by jim Albánec mohl pomoci. „Je to šikovný hráč. Ještě ho budeme muset naučit trošičku bránit, ale svou kvalitu dopředu předvedl," usmívá se reprezentant Lukáš Vácha. „Myslím, že má kvalitní finální přihrávku, dostal se do několika zakončení a škoda, že neskončila gólem," dodává.

Může však Shala časem nahradit produktivního Hušbauera...? „Asi může, ale Pepa nám tady přece dal 18 gólů za sezónu. Uvidíme, jak se s tím vyrovná. Je to adekvátní posila a uvidíme, jak bude pokračovat," srovnává Vácha.

Záložník s chytrou přihrávkou

„Myslím, že Shala nezklamal. Počínal si velmi aktivně. Nejenom v hloubce pole, kde se často zapojoval do kombinace, a v přípravné části. Chceme, aby byl platný také ve finální fázi hry svou chytrou přihrávkou a zakončením. Proti Žilině se tam dostal několikrát, ale bohužel své šance neproměnil," říká trenér Vítězslav Lavička na adresu hráče, který přišel z norského Odds BK.

Shala také hned pocítil český zvyk, k prvnímu zápasu nastoupil jako kapitán. „Nečekal jsem to, ale v kabině mi vysvětlili, že je to tady tradice. Za pásku klukům zaplatím zápisné 5 tisíc korun," usmívá se.

S adaptací by neměl mít větší problém. „Všichni se mi v klubu snaží pomáhat, teď se chci ještě víc a víc s novými spoluhráči seznámit na hřišti i mimo něj," plánuje Shala.

Reklama

Související témata: