Hlavní obsah

Ščasný hledá náhradu za Mahmutoviče, ta vytipovaná marodí

Teplice

Teplický kouč Zdeněk Ščasný odletěl v neděli s Teplicemi na soustředění na Kypr a hlavu má plnou starostí. Odešel mu kanonýr Mahmutovič, na africkém šampionátu jsou Litsingi s Nivaldem, Kapolongo a Vůch jsou zranění. „Musíme nahradit Mahmutovičovy góly, věřím, že to zvládneme,“ doufá kouč, že tým se dá před startem jara do pořádku a bude hrát o pohárovou Evropu a nikoliv o záchranu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Teplický trenér Zdeněk Ščasný.

Článek

Problém podle něho však není jen v odchodu Mahmutoviče, který už střílí góly za Plzeň. „Nám vlastně v tuto chvíli chybí celá ta kreativní, ofenzivní středová linie. Kromě Ulricha Kapolonga s Egonem Vůchem i Franci Litsingi a Santos Nivaldo, kteří jsou se svými reprezentacemi na africkém šampionátu. Jestli mě něco trápí, tak je to právě absence těchto hráčů. Na Mahmutovičovu pozici počítám právě s Kapolongem, který je momentálně zraněný. Přišel ale Jakub Hora, jenž má také předpoklady hrát na hrotu. Uvidíme, jak se situace dál vyvine. Nejtěžší určitě bude nahradit Mahmutovičovy góly,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

O tom, že by po vedení klubu chtěl, aby přivedlo ještě nějakého útočníka, ale neuvažuje. „Hráčů do útoku jsme měli poměrně dost. Jak už jsem řekl, hodně jsem věřil a pořád věřím Kapolongovi, který je hodně pracovitý a má předpoklady. Nejsme klub, který si může dovolit koupit hotového, ale tím pádem i drahého útočníka. Spíš budeme hledat mladé. Dozrává nám například Chukwudi Chukwuma. Jsou tu i další,“ konstatoval Ščasný.

Žádné eso v rukávu nemá

Zkušený Ščasný udivoval svým čuchem na šikovné hráče tmavé pleti, které vodil do Teplic především z Maďarska. Momentálně prý žádné takové eso v rukávu nemá. „Takového, který by okamžitě moha naskočit do áčka, asi ne. Přišel ale velmi šikovný maďarský záložník Benjamin Balász, který působil v Portugalsku, a vypadá dobře. Z Plzně přišel na hostování také Lukáš Stratil, který hrál v Příbrami. Je v kádru reprezentační jednadvacítky, takže má perspektivu. Z Frýdku-Místku jsme získali záložníka Václava Mozola. Spíš jsme se tentokrát soustředili na mladé hráče z domácí provenience,“ pravil se šibalským úsměvem.

I když nejpozději v létě téměř stoprocentně odejdou, Vůch, Nivaldo a Litsingi, Ščasný z nich chce dostat na jaře maximum. „Počítám s nimi a chci je maximálně využít. Záleží, kdy a v jakém stavu se vrátí ti dva z Afriky. Nivaldo dal najevo, že chce odejít. S Litsinguim budeme dál jednat o prodloužení smlouvy. Věřím, že se s ním vedení klubu dohodne a zůstane. Vůch půjde do Plzně, která ho v zimě koupila. Samozřejmě budeme hledat i v průběhu jara vhodné typy hráčů, kteří ty odcházející nahradí,“ přemýšlí kouč s výhledem na příští sezónu.

Prognózy nedělá, chce co nejrychleji nahoru

Teplice jsou ve hře o evropské poháry, ale až moc dobře „vidí“ i na sestupové příčky. Ščasný proto nechce mluvit o ambicích. „Nerad mluvím o nich mluvím a něco slibuj, pohárovou Evropu nebo atraktivní fotbal, to jsou klišé... Liga je vyrovnaná, takže na šesté příčce tabulky jsme čtyři body od bojů o pohárovou Evropu, ale jen šest od pásma sestupu. V první řadě se chceme z tohoto prostoru dostat co nejdřív, abychom hráli v klidu a mohl jsem dát šanci i mladým hráčům a vyzkoušet si je,“ nabídl svůj pohled a cíle Teplic pro jarní část ligy.

Na konci července náhle zemřela duše teplického fotbalu František Hrdlička. Muž, který žil fotbalem čtyřiadvacet hodin denně a z Teplic udělal velmi kvalitní a dobře zabezpečený klub. Výrazně se podílel i na fungování českého fotbalu. Nahradit ho, je takřka nemožné. „Jeho smrt pro nás byla obrovská rána. Ztráta Františka Hrdličky, který udělal hrozně moc nejen pro teplický fotbal, byla samozřejmě znát. Zpočátku tu panovalo určité bezvládí v tom smyslu, že každý si dělal svoji práci, ale chyběla právě ta jednotící osobnost, vůdce, tahoun... Podepsalo se to například na tom, že nedošlo včas k jednáním s hráči, kterým se blíží konec smluv. Situace už se lepší, klub se vrací k normálnímu životu. Každý se snaží dělat pro klub maximum, ale nahradit funkcionáře, jako byl František Hrdlička je skutečně těžké, nemluvě o jeho lidské stránce. Ten bude chybět vždycky,“ říkal smutně Ščasný, který měl k Hrdličkovi velmi blízko i lidsky.

Vraťme se však do současnosti. Teplice v neděli odletěli na tradiční soustředění na Kypr. „Odjeli jsme do míst, která máme vyzkoušená. Budeme hledat optimální sestavu a zlepšovat činnosti, které nám tolik nešly. Máme k dispozici tři zápasy, se Sverdlovskem, dosud neurčeným domácím špičkovým klubem a s jedním kvalitním litevským celkem. Kromě reprezentujících Afričanů a marodů s námi neodjel Melunovič, který odchází na půlroční hostování do Ústí nad Labem, naopak jsme vzali rekonvalescenta Jindráčka,“ rozloučil se teplický kouč Zdeněk Ščasný.

Reklama