Hlavní obsah

Trenér Jablonce Šilhavý: Nebudu se naparovat, že vyhrajeme ligu, ale máme velkou budoucnost

Jablonec

Druhé soustředění v teple čeká už od pátku fotbalisty Jablonce, kteří přezimují na třetí příčce ligové tabulky. Trenér Jaroslav Šilhavý se snaží nově se rodící mužstvo připravit k útoku na titul, jenž v létě 2012 slavil s konkurenčním Libercem. „Ve skrytu duše mám sen o prvenství," přiznává s úsměvem třiapadesátiletý rodák z Plzně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Jablonce Jaroslav Šilhavý

Článek
Fotogalerie

V úvodu ledna jste absolvovali soustředění na Tenerife, nyní vyrážíte do Portugalska. Je pro uchazeče o titul nezbytné absolvovat dva přípravné kempy v teple?

Velké týmy to řeší stejně. Klimatické podmínky doma jsou těžké. Pokud to ekonomická síla umožní, jde o super záležitost. Neříkám, že jde o nezbytnost, ale rozhodně je příjemnější ladit formu v kraťasech na přírodním hřišti, než ve sněhu a mrazu na umělé trávě.

Jablonecký kádr doznal v létě při vašem příchodu obrovských změn, další posuny přišly i v zimní přestávce. Představují delší soustředění i prostor pro stmelení týmu?

Rozhodně ano. Na Kanárských ostrovech jsme absolvovali teambuilding v podobě čtyřhodinového výšlapu na sopku, což se moc povedlo. Většina kluků nevěděla, o co jde, a když se vydrápali do výšky tři tisíce dvě stě metrů, tak byli docela vyčerpaní. Na vrcholu si půjčovali suché prádlo, nabízeli si jídlo, pití. Byl jsem spokojený s jejich přístupem. Současně hodně pracujeme na mentální stránce. Při delším pobytu, kdy je kádr pohromadě, klademe klukům na srdce, že nesmí ustrnout. Soupeři nás na jaře budou brát jinak.

Na podzim byl podle vás Jablonec ze strany protivníků podceňovaný?

Všichni čekali, kdy začneme klopýtat, ale myslím, že jsme se každým zápasem zlepšovali. Chceme ve stejném duchu pokračovat. Určitě nedojde k žádnému podcenění z naší strany.

Lze současné mužstvo Jablonce srovnat s libereckým, s nímž jste vybojoval titul?

Tehdy bylo v Liberci zkušenější mužstvo. Štajner, Nezmar, Gebre Selassie, Vácha, Dočkal, Breznaník, Bičík, Rabušic. Měli jsme vynikající celek. V Jablonci je velmi dobrý tým, ale nemá zkušenosti. Většina kluků, které jsme přivedli během velké letní obměny, dorazili zejména z klubů druhé poloviny tabulky. Srovnání vyznívá jednoznačně pro Liberec. Navíc kádr Slovanu byl dlouho pohromadě, zatímco v Jablonci jsme společně půl roku.

Ale jako posilu jste si vybrali vždy prakticky nejlepšího hráče daného kádru.

Ano, jenže z nich musíme vytvořit tým. Nemáme superstar jako tehdy v Liberci, kde byli Štajner, Breznaník či Gebre Selassie. To byla velká jména. Nicméně jsem přesvědčený, že rovněž kluci v Jablonci mají velkou budoucnost a stejný sen jako já.

Zatímco tehdy v Liberci se útoku na titul všichni bránili, v Jablonci se o ataku prvního místa mluví otevřeně. Je to přítěž pro teprve dozrávající tým?

Nebudu se naparovat, že vyhrajeme ligu. Ale ve skrytu duše mám sen o prvenství a myslím vysoko. Pan Pelta coby jablonecký patriot řekl, že máme k naplnění cíle tři roky. Po půl roce jsme udělali velký krok. Nemáme splněno, protože chceme postavit stejně silný tým, jakým disponuje Sparta a Plzeň. Na druhou stranu jsem si nemyslel, že za půl roku uděláme tolik práce. Jsme dál, než jsem v této fázi očekával.

Představuje jablonecké angažmá s ohledem na velký tlak a obrovská očekávání vaši nejtěžší štaci?

Zpočátku trenérské kariéry mi chyběly zkušenosti. Teď situaci vnímám jinak, spoustu věcí si dokážu v hlavě vyřešit. Vím, že s prohrou neumírám. Nezdary k fotbalu patří. Ale věřím, že jsme na vítězné vlně.

Reklama

Související témata: