Hlavní obsah

Dočkalovo ideální jaro: Titul se Spartou a postup s nároďákem

Praha

Sedmadvacetiletý záložník Sparty a české reprezentace Bořek Dočkal má v zimě výbornou střeleckou formu. Tu si chce přenést nejen do ligového jara, ale i reprezentace, aby se naplnilo jeho přání: titul se Spartou a pojištění postupu na mistrovství Evropy s reprezentací.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Bořek Dočkal proměňuje penaltu.

Článek

V probíhající přípravě máte výbornou střeleckou formu, v šesti zápasech jste dal pět gólů. Je v něčem jiná, oproti těm minulým?

Příprava jiná není, jen oproti těm minulým zimním hrajeme víc zápasů a mně se v nich daří střílet góly, ale hodně jich je z penalt. Nic mimořádného v tom tudíž nehledám.

Teď vám to pálí, ještě vás čeká několik přípravných duelů. Což když vám na ligové jaro a pro reprezentaci nezbyde střelný prach...

Doufám, že zbyde. Jen kdybych byl pověrčivý, tak bych o tom takhle mohl přemýšlet, což ale nejsem. Beru to naopak jako pozitivum. Mělo by mi to pomoct k tomu, abych získal sebevědomí a střeleckou mušku si přenesl i do jarních soutěžních zápasů.

Po minulé sezóně, v níž jste se stal nejlepším ligovým nahrávačem, jste říkal, že chcete dávat víc gólů. Lze říct, že tohle je rozjezd k naplnění tohoto přání?

Takhle úplně striktně k tomu nepřistupuji. Prvořadé pro mne je, abych svým výkonem přispěl k úspěchu mužstva, a pak není podstatné, jestli to bude přímo góly nebo asistencemi. Ale góly jsem dával a chci dávat, očekávám to od sebe. Neznamená to však, že bych se zaměřil jen na střílení branek, to by mohlo být kontraproduktivní.

Josef Hušbauer se jako záložník stal s osmnácti góly nejlepším střelcem minulého ligového ročníku. Je to pro vás inspirace?

Inspirovat by to mělo každého záložníka, protože Pepa ukázal, že to jde i z této pozice a nejlepším střelcem ligy nemusí být jen útočník. Na druhou stranu jeho minulá sezóna byla v tomto směru skutečně mimořádná. Myslím si, že si pár let zase počkáme, než to dokáže další záložník. Jeho osmnáct gólů je dobrá vizitka pro útočníka, natož pak pro středového hráče. Inspirující to tedy je, ale nemyslím si, že by se mi něco takového povedlo v probíhající sezóně. To bych musel mít mimořádné a excelentní střelecké jaro.

Sparta v minulé sezóně vyhrála ligu, domácí pohár a přidala i Superpohár. Lze něco takového zopakovat?

Proč ne? My takové ambice máme. Lepší tým než Sparta, v Česku není. Jen Plzeň má srovnatelný kádr, a tudíž i obdobné ambice. V minulé sezóně jsme ji ale dokázali v těch rozhodujících zápasech porazit. Pokud se chceme výrazněji prosadit v Evropě, pak krokem k tomu by mělo být získávání trofejí doma. Tenhle cíl má Sparta v každé sezóně. Nemusí se to vždy podařit, rozhoduje o tom spousta okolností, ale nemožné to není a my musíme udělat maximum, aby se to podařilo.

Na úspěchy se vzpomíná hezky a dlouho, ale jak se dají vytěsnit z hlavy neúspěchy, konkrétně vyřazení z kvalifikace Ligy mistrů a pak i Evropské ligy?

Ta nepříjemná vzpomínka v hlavě zůstává. Vyřazení z obou soutěží bylo velkým zklamáním, věřili jsme, že na postup máme sílu. Každý se snaží to nepříjemné potlačit, aby ho takové vzpomínky neovlivňovaly negativně při dalších zápasech, hlavně aby se nevrátily, až budeme zase hrát o pohárovou Evropu. Příjemné je, že pozitivní vzpomínky převládají.

Hráči po nepovedených zápasech často říkají, že je třeba se z nich poučit. V čem to poučení spočívá?

Není to jen o neúspěchu. I ve vítězných nebo povedených zápasech najdeme nedostatky, u nichž vidíte, že by vás mohly vytrestat v jiných utkáních. I když získáme trofej, díváme se na utkání kriticky, řešíme, jak odstranit, co se nepovedlo. I kdybychom hypoteticky v Lize mistrů postoupili, mohly by nás pak vytrestat silné týmy ve skupině. Poučit se lze z každého zápasu, ať byl úspěšný nebo nepovedený. Důležitá je zkušenost, kterou si vezmete a při podobné situaci v jiném utkání se chyb vyvarujete.

Fanoušci i odborníci a média diskutují, na jakém postu je Dočkal lepší. Na kraji středové řady, nebo v jejím středu, případně jako podhrotový hráč... Zkuste tenhle oříšek za ně rozlousknout?

Nevím, jestli je třeba ho rozlousknout... Naopak, mojí výhodou je, že mne trenéři mohou využít na více místech. Podle mne je důležitější výkon, kterým týmu pomůžete k úspěchu, než z jaké pozice na hřišti to bylo. Vím, že na výkony hráčů, působících na kraji středové řady, jsou typologicky trochu jiné požadavky, než co tam předvádím já. Ale ono to je i o složení týmu. Když za sebou mám Pavla Kadeřábka, vyhovíme si, on hraje také ofenzívně a funguje to. Pokud by za mnou hrál typologicky jiný hráč, třeba by nám to nesedělo a byl by tam potřeba jiný typ hráče. Takže jsem ten oříšek vlastně nerozlousknul (úsměv).

Blíží se start jarní části sezóny. Co musí Sparta udělat, aby byla stejně úspěšná, jako v minulém roce?

Návod, jak být úspěšní, jsme si vytvořili v minulé sezóně. Víme, že se musíme stále zlepšovat. Jsme na určité úrovni a teď je třeba posouvat se ještě výš, abychom byli úspěšní i na mezinárodní úrovni.

Má podle vás na jaře Sparta blíž k mistrovskému titulu, nebo reprezentace k potvrzení postupu na mistrovství Evropy?

Obě varianty jsou reálné. Nároďák je na tom o něco líp než Sparta, protože ještě neztratil ani bod. V kvalifikaci to máme plně ve svých rukách. Ve Spartě v podstatě také, Plzeň máme doma, musíme ji porazit a neztrácet body v jiných zápasech, rozhodně ne víc, než Viktoria. Ideální by bylo, kdyby se na jaře povedlo obojí.

Reklama