Hlavní obsah

Došek je pořád naším klíčovým hráčem. Ať mu zdraví slouží, přeje si trenér Slovácka

Uherské Hradiště
Aktualizováno

Žádných výrazných posil se v zimní pauze nedočkal, od klubového vedení dostal za úkol dál zabudovávat do mužstva nadějné mladíky. Kouč fotbalistů Slovácka Svatopluk Habanec přesto věří, že se jeho týmu vyhnou v jarních prvoligových odvetách sestupové starosti.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Trenér fotbalistů Slovácka Svatopluk Habanec.

Článek

Prožije Slovácko klidné jaro?

Kéž by. Jsme sice sedmí, avšak s jednadvaceti body se ještě nikdo nezachránil. Proto musíme vítězit hned od začátku. Bez ohledu na to, s kým hrajeme. Hned na úvod sice v Hradišti přivítáme silný Jablonec, ale já tvrdím, že s mužstvem, které doznalo přes zimu tolika změn, je lepší utkat se dřív, než do něj posily úplně zapadnou.

Jak nesete, že váš celek zůstal naopak oproti podzimu téměř totožný?

Jsme regionální klub, a tak chápu, že záměrem je doplňovat tým převážně našimi odchovanci. I proto jsem byl na podzim, když jsme zrovna zažívali abnormálně vydařené období, hodně opatrný. Na rozdíl od mnohých jsem neviděl hned naše mužstvo v evropských pohárech. Také teď zůstávám oběma nohama na zemi. Nemáme příliš široký kádr, pokud přijdou zranění či disciplinární tresty, tak se můžeme dostat do problémů. Proto tvrdím, že každé umístění od desáté příčky výš budu považovat za úspěch.

Máte v týmu nejlepšího podzimního kanonýra Libora Doška. Hodně lidí tvrdí, že výsledky Slovácka jsou odvislé především od jeho výkonů...

Doufám, že tomu tak úplně není. Na podzim jsme párkrát dokázali, že si umíme poradit i bez něj. Samozřejmě mě ale těší, že takového útočníka v mužstvu mám. Na jeho střelecké schopnosti se budeme spoléhat i na jaře.

Máte Doška případně kým nahradit?

V současném kádru další útočník jeho kvalit není. Možná podobný roste v dorostu, avšak to je otázka dalších dvou či tří let. Proto momentálně stále platí, že Libor je naším klíčovým hráčem, a já si jen přeju, ať mu slouží zdraví.

Místo Melichárka jste angažovali do branky Daňka. Jaká bude jeho role?

Melichárek chtěl buď pravidelně chytat, anebo odejít. Tak jsme mu to umožnili. Daněk je už zkušený gólman se sto padesáti ligovými zápasy na kontě. Určitě je schopen zvládnout roli jedničky i dvojky. Už teď jsem ovšem rozhodnutý, že v prvním zápase s Jabloncem nastoupí v základu Heča. Dál se uvidí.

Má šanci vrátit se do ligy útočník Kovář, jenž od vás před rokem a půl odešel s velkými ambicemi do Jablonce, avšak zdaleka je na severu Čech nenaplnil?

Podali jsme mu pomocnou ruku, aby se pokusil restartovat kariéru. Musí ovšem nejprve dohnat v juniorce fyzičku, pro úvodní jarní zápasy s ním nepočítám.

Zimní přípravu završíte od pátku herním soustředěním v Turecku. Jaká bude jeho náplň?

Především se těšíme, že si konečně zahrajeme fotbal na kvalitní přírodní trávě. Já totiž tvrdím, že hrát na umělce je vlastně úplně jiná sportovní disciplína. Zapracujeme na takticko-technických věcech, které si budeme moct vyzkoušet ve třech duelech s kvalitními soupeři. Nastoupíme proti ruskému Saransku, dánskému Odense a jednomu z maďarských celků. Zápasy pro nás budou zároveň generálkou na ligu.

Reklama

Související témata: