Hlavní obsah

Klíč k obhajobě: Sparta musí nahradit Hušbauerovy góly. Dočkal se hlásí první

Praha

Ztrácejí jeden bod na vedoucí Plzeň a je jim jasné, že i vzhledem k nabušené sestavě třetího Jablonce je na jaře čeká perná obhajoba mistrovského titulu. Fotbalisté Sparty potřebují splnit více aspektů, jeden klíčový ovšem stojí v popředí. A sice, jak se jim podaří nahradit osmnáct gólů z minulé sezóny Josefa Hušbauera, který v zimě odešel do Itálie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trefy Josefa Hušbauera (uprostřed) mohou Spartě citelně chybět...

Článek

Kapitán David Lafata, to je jistota. V minulém ligovém ročníku nasázel 16 branek a na podzim, kdy prožil své vůbec nejlepší období v kariéře, jich v lize stihl deset. Pokud bude zdravý, šest tref by pro něj na jaře neměl být velký problém. Naopak lze očekávat, že loňskou normu překročí.

Jenže i tak osmnáct gólů, které „odešly" do Itálie, zůstává problémem. Josef Hušbauer se stal prvním záložníkem v historii samostatné české ligy, který získal korunu krále střelců. Na podzim toho kvůli zranění tolik neodehrál, přesto tři ligové branky dal.

De facto tak zbývá nahradit zbývajících patnáct... Kdo se o ně ve Spartě postará?

Nejlepší střelci Sparty v mistrovské sezóně:
18 - Hušbauer
16 - Lafata
8 - Krejčí
7 - Bednář
5 - Kadeřábek
Nejlepší střelci Sparty po podzimu:
10 - Lafata
7 - Dočkal
3 - Hušbauer
Střelci Sparty v zimní přípravě:
7 - Dočkal
5 - Lafata
2 - Krejčí, Picault
1 - Matějovský, Brabec, Shala

K asistencím přidal trefy

Bez reptání a v první řadě se hlásí jiný záložník. Bořek Dočkal v minulé sezóně vytvořil ligový rekord v počtu asistencí, od podzimu začal pálit také sám. Za národní tým v kvalifikaci MS i za Spartu. Se sedmi góly se blíží nejlepším ligovým útočníkům, přitom za celý minulý ročník se trefil jen dvakrát.

„Hraje mu to a střílí nejen za Spartu, ale i za nároďák, máme z toho radost. Bořek zúročuje tvrdou práci celého týmu," mnul si během podzimu ruce kouč Vítězslav Lavička.

Dočkal je v přípravě nejlepším střelcem týmu. I díky třem penaltám už má sedm gólů. Až na jednu výjimku se v zimě potrefil pokaždé, když nastoupil.

A co na to Shala...?

Branky Sparta očekává také od Herolinda Shaly, albánské posily z Norska. Právě on by měl časem nahradit produktivního Hušbauera. „Asi to může dokázat, ale Pepa nám tady přece jen dal 18 gólů za sezónu. Uvidíme, jak se s tím vyrovná. Je to adekvátní posila a uvidíme, jak bude pokračovat," řekl o novém spoluhráči reprezentant Lukáš Vácha.

Lavička pak rozhodně očekává gólové procitnutí Ladislava Krejčího. Autor osmi branek z minulého ročníku se na podzim trefil jen jednou.

Základem zůstává, aby se zdraví a střelecká forma držely Lafaty. Adekvátní náhradu za něj zatím Sparta nenašla. Bednář střelecky utichl a odešel do Příbrami, Nešpor je dlouhodobě zraněný. Kapitánovi tak v útoku sekundují mladý Schick, Američan Picault a čerstvě další mladík Schranz z Trnavy.

Získají fotbalisté Sparty letos v Synot lize mistrovský titul?
Ano
62,6 %
Ne
37,4 %
Celkem hlasovalo 3116 čtenářů.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články