Hlavní obsah

Švancara oživí stadión Za Lužánkami svou rozlučkou

Brno

Petr Švancara připravuje svou rozlučku na brněnském stadiónu Za Lužánkami, utkání je v plánu na 27. června. Hřiště však leží ladem od roku 2001. Trávník zarostl lebedou a na tribunách přibyly náletové dřeviny. Dnes v pravé poledne odstartovala úvodní etapa prací k obnově brněnského stánku pro benefiční duel. Dělníci začali kácet stromy, dobrovolníci odnášeli dřevo a na trávníku proběhlo první kosení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Švancara ještě v dresu Příbrami.

Článek

Za bláznivým nápadem stáli společně se Švancarou brněnští fanoušci, kteří dlouho volají po návratu ze stísněných a nevyhovujících prostor stadiónu v Králově Poli zpět za Lužánky. „Švancara se pro myšlenku vrátit se do prostor, kde s fotbalem začínal, nadchl. Další přátelé se k nápadu připojili. Přesto jsme původně nápadu nedávali moc nadějí," řekl ČTK jeden z hlavních iniciátorů akce Marek Fišer z hnutí Žít Brno.

Nápad podpořil i nový brněnský primátor Petr Vokřál. „Tuto aktivitu vítám. Zvuk stadiónu je stále velký a určitě vyvolá vzpomínky na zlaté časy brněnského fotbalu za Lužánkami," uvedl Vokřál. Iniciátoři akce původně předpokládali, že stadión na rozlučku upraví brigádně svépomocí.

„Přihlásilo se ale několik firem, které se nabídly, že sponzorsky vypomohou odbornými profesemi. Jméno Švancara má v Brně velký zvuk. Dobrovolníci proto budou k dispozici jen v omezeném množství na pomocné práce. Za čtyři měsíce chceme všechno stihnout," vysvětlil Fišer.

Stadión Za Lužánkami byl postaven na začátku padesátých let minulého století. Zbrojovka v tomto prostředí pod vedením kouče Josefa Masopusta vybojovala v roce 1978 svůj dosud jediný mistrovský titul. V období největší slávy brněnského fotbalu byly běžné více než dvacetitisícové návštěvy. V historii samostatné české ligy je rekordem 44 120 diváků, kteří přišli 2. října 1996 na utkání Boby Brno - Slavia Praha.

Stadión postupně chátral a přestal vyhovovat bezpečnostním požadavkům. Od konce devadesátých let diváci neměli přístup na horní tribunu, která už neodpovídala statickým normám. Prvoligovým normám neodpovídaly ani další prostory, což postupně vedlo k zavření stadiónu.

Studií a projektů na nový stadión ve stejné lokalitě bylo od té doby vypracováno několik. Všechny ale ztroskotaly. Buď na financích, nebo na pozemkových sporech.

„Mou benefiční akcí bych chtěl minimálně upozornit na to, že stadión Za Lužánkami stále stojí. A tím chci oprášit i myšlenku na jeho obnovení," poznamenal Švancara, který na své rozlučce očekává zhruba desetitisícovou návštěvu.

Reklama

Související témata: