Hlavní obsah

Jak odpoví Sparta? Rozhodovat bude každý bod, proto musíme začít vítězstvím, velí Krejčí

Praha

Plzeň i Jablonec úvodní jarní ligové zápasy vyhrály. Sparta musí odpovědět stejnou mincí. Záložník Ladislav Krejčí jinou variantu, než vítězství v dnešní dohrávce 17. kola fotbalové Synot ligy v rozhovoru pro Sport.cz nepřipustil...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Ladislav Krejčí.

Článek

Ladislav Krejčí o posilách

Ligové jaro pro Spartu začíná o dva dny později, než pro ostatní týmy. Cítíte nervozitu?

Nenazval bych to nervozitou, spíš očekáváním. Konečně to začíná! Příprava byla náročná, ale hodně herní, teď bychom ji měli začít úročit.

Říká se, že vstup do soutěže bývá vždycky důležitý. Vnímáte to stejně?

Pochopitelně. My jsme ale dobře připravení a věřím, že úvodní zápas zvládneme a vykročíme co nejlépe za splněním našeho cíle, kterým je obhajoba titulu.

Na poslední chvíli přišli dva kvalitní útočníci, Václav Kadlec a Jakub Řezníček. Může se změnit výrazněji herní systém Sparty?

To je spíš otázka pro trenéra, ale my jsme zkoušeli různé herní styly, takže v tom problém nevidím. Naopak se zvedla konkurence v týmu, vzroste naše ofenzivní síla. Každý se bude o to víc snažit o co nejlepší výkony, protože za ním je velmi kvalitní spoluhráč. Vašek nebyl pryč tak dlouho, abychom neoprášili rychle naši spolupráci. Jakub Řezníček ukázal svoje kvality v průběhu podzimu v Příbrami, dal devět gólů. Oba nám určitě pomohou.

Sparta si s Příbramí vlastně vyměnila útočníky. Roman Bednář odešel na hostování a přišel Řezníček. Jenže Bednář nesmí hrát. Vypadá to jako taktický tah...

Takhle jsem o tom nepřemýšlel, ale hráči Sparty, kteří jsou na hostování, proti nám nemohou hrát, to je dohoda, která ve Spartě platí už dlouho. Určitě v tom není žádný záměr vůči Romanovi. Ale nebudu tvrdit, že to pro nás není dobře. Roman je kvalitní útočník. Na druhou stranu jeho známe, proti nám půjde hráč, kterého tolik neznáme. My chceme vyhrát, takže je jedno, kdo proti nám nastoupí.

Plzeň je před vámi, momentálně o čtyři body. Když porazíte Příbram, stáhnete její náskok opět na rozdíl jednoho bodu. Z pohledu boje o titul. Může být klíčem k titulu vzájemný duel ve 27. kole na Letné?

Může to tak vypadat, ale z minulosti víme, že musíme zvládnout všechny zápasy, aby ten vzájemný s Plzní byl tím klíčovým. Ať už je to ten s Příbramí, pak v Ostravě, která nás jediná na Letné na podzim porazila. Čeká nás i duel v Jablonci, který číhá na svoji šanci. Když všechny zápasy zvládneme, včetně toho z Plzní, budeme mistři. Teď se ale soustředíme, abychom porazili Příbram. Je velmi dobrá, na podzim jsme se na výhru 1:0 hodně nadřeli.

Každý ztracený bod tedy může být v jarní stíhačce o titul rozhodující?

Přesně tak, a platí to nejen pro nás, ale i pro Plzeň nebo Jablonec.

Zmínil jste zápas v Ostravě v následujícím kole a prohru s ní. Uvědomujete si, že ta podzimní porážka vás stála vedení v tabulce?

Uvědomujeme, ale neděláme z toho žádný problém. Musíme to Baníku vrátit. Na Bazalech jsme to nikdy neměli lehké, atmosféra na hřišti i v hledišti je vyhecovaná, ale takové zápasy mám rád, pokud to nepřekročí rámec slušnosti. Těším se tam. Každý z týmů bojujících o titul nějaký zápas zbytečně ztratil. To se může stát i na jaře. Kdo bude mít ztrát nejméně, má největší šanci na titul. Matematika je jednoduchá.

Zmínil jste Jablonec, který opět hodně posílil a je tím třetím vzadu. Je v jednodušší situaci oproti vám a Plzni. Vy musíte útočit na titul, kdežto on může...

Přesně tak. Ve Spartě jsem od nějakých osmi let a vždycky tu platilo ve všech kategoriích, že se musí hrát o titul. Nic než vítězství se nebere. Tenhle velký a trvalý tlak je naším denním chlebem. Jsme na něj zvyklí. V tom je i naše výhoda. Kdo na tlak v boji o titul není zvyklý, nemusí ho pak zvládnout. Jablonec už na podzim ukázal kvalitu a sílu. Má ve svém středu zkušené hráče.

Jaro bude nejen o lize, ale také o reprezentaci a kvalifikaci o mistrovství Evropy, nebo o jednadvacítce a evropském šampionátu, který hostí Česko. Jste na náročný program připravený?

Věřím, že dobře. Chtěl bych být u všech těch akcí, které jste jmenoval. Hlavně doufám, že mi bude držet zdraví.

Když se vám to podaří, mohlo by to být vaše poslední jaro na Letné...

To je hodně hypotetické a vzdálené. Takhle o tom nepřemýšlím. Chci udělat se Spartou titul, dojít co nejdál s jednadvacítkou a s áčkem ještě víc přiblížit postup na šampionát 2016. Pak se uvidí, co bude se mnou.

Reklama