Hlavní obsah

Risk nevyšel, Liberec potřetí na jaře padl. Nejčernější možný start, bědují Severočeši

Radek MalinaSport.czPrávo

Sázka na totální ofenzívu nevyšla. Fotbalisté Liberce v sobotním večeru při bitvě s Teplicemi ve snaze o první jarní bod riskovali, ale nakonec ani remízu vybojovat nedokázali. Po zimní přestávce prohráli i potřetí a trenérské duo Kotrba-Csaplár zatím k rychému úprku ze sestupových pozic nepomohlo.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Martin Frýdek (vlevo) z Liberce v souboji se Štěpánem Vachouškem z Teplic.

Článek

Fotbalisté Liberce přezimovali v nejvyšší soutěži na předposledním místě. Chtěli rychle do klidných míst, a proto sáhli k trenérské rošádě. Ale probuzení se nekoná. Ba právě naopak. Pod novou trenérskou taktovkou, která nahradila po podzimu Samuela Slováka, Slovan ve třech jarních duelech nezískal ani bod při skóre 2:8.

„Pro sebevědomí jsou pochopitelně tři prohry hodně nepříjemné," posteskl si liberecký trenér Jiří Kotrba po sobotním nezdaru s Teplicemi (0:2). „Jde o nejčernější možný start. Něco takového jsme nečekali ani v nejhorších představách," přiznával liberecký obránce Jiří Fleišman.

„Psychika se na našich výkonech podepisuje. Na jednu stranu se snažíme situaci moc neřešit, ale pochopitelně náš štve, že pořád prohráváme. Že neuděláme ani bod ze tří kol nenapadlo nikoho z nás," posteskl si liberecký záložník Martin Frýdek, který měl takřka slzy v očích.

„Po předešlých dvou nezdarech byli kluci v začátku nervózní, ztratili spoustu přihrávek a vybojovat míč je následně stálo mnoho sil," přemítal Kotrba o vývoji prvního poločasu. „A pak jsme dostali skutečně nádhernou branku. My ostatně dostáváme jen dva druhy gólů. Buď inkasujeme po krásné střele, nebo dostaneme hloupou branku," lamentoval Kotrba.

„V druhém poločase jsme udělali velký risk, když se Pavelka přesunul na post krajního obránce a hráli jsme hodně ofenzivně. Měli jsme drtivý tlak, ale v pokutovém území máme veliké problémy. Nemáme hráče v prostoru, kam letí balón. Prostě se tam nepereme dostatečně," věděl Kotrba.

Právě Frýdek mohl v prvním poločase nasměrovat Slovan k vítězství. Jenže ve stoprocentní šanci za bezbrankového stavu pálil mimo, následně už při vedení Teplic trefil z velkého vápna břevno. „Kdybych alespoň jednu příležitost proměnil, zápas dopadl jinak. Co jsme před půlrokem uklidili, nyní neproměníme. V ofenzívě hodně tápeme," říkal Frýdek.

Liberecké borce po třech úvodních nezdarech nyní čekají dva duely na půdě soupeřů. Nejprve v Ostravě, následně v Plzni. Při psychickém rozpoložení po posledních duelech neradostná vyhlídka. „Že jsou kluci po zápase zdrcení, je v pořádku. Jde o důkaz, jak moc si uvědomují další ztrátu. Určitě budou mít tři prohry v řadě v hlavách, to nejde vymazat. Ale naší povinností je už pondělí všechno směřovat k utkání v Ostravě," přemítal Kotrba a pranic se dvou duelů venku neděsil. „Máme mužstvo schopné hrát s kýmkoliv," nepochyboval Kotrba i přes nezdary.

„V naší situaci nemá smysl řešit, proti komu jdeme. Jsem si jistý, že jakmile vyhrajeme jednou, získáme sílu," doufal Frýdek, že se jeho tým jediným duelem odrazí z nejhoršího. „Každopádně po nule v úvodu jara je jasné, že nás už nečeká nic jiného než tuhý boj o záchranu," smiřoval se Fleišman s krutou realitou.

Reklama

Související témata: