Hlavní obsah

Pekhartova tyč stála Jablonec titul, ve šlágru chce vylepšit bídnou bilanci se Spartou

Kdyby Tomáš Pekhart dal Spartě v tutové šanci místo tyče gól, mohli fotbalisté Jablonce slavit titul místo Letenských... Situace z jara 2010 věrně ilustruje bitvy mezi Jabloncem a Spartou. Ta sobotní bude jako pilotní Duel rivalů šlágrem 20. ligového kola. Jablonec má právě s letenským celkem historicky nejhorší bilanci ze všech prvoligových týmů.

Pekhartova tyč v zápase se Spartou

 
Článek
Fotogalerie

Blíží se šlágr Jablonce se Spartou

Obě mužstva se potkala v rámci nejvyšší soutěže poprvé v listopadu 1994. Sparta tehdy na severu Čech zvítězila 3:0 a včetně tohoto zápasu odehrály oba týmy už 41 duelů, ve kterých má lepší bilanci Sparta. Letenský tým vyhrál 27 utkání, zatímco Jablonec uspěl pouze devětkrát a v pěti případech se oba celky rozešly smírně.

Jablonci nehraje do karet ani bilance z posledních ligových zápasů. Spartu naposledy porazil téměř před čtyřmi lety a v sobotu by rád přerušil sérii sedmi zápasů bez vítězství. Šestkrát si odnesla tři body Sparta a jednou skončilo utkání remízou. Svou poslední výhru si Jablonec připsal na domácím hřišti, ale poslední tři duely na severu Čech vyhráli Pražané.

Sparta je na tom výrazně lépe i střelecky. Baumitu nastřílela 72 branek a pouze 35 jich inkasovala. Vůbec nejvíce gólů v jednom vzájemném utkání viděli diváci třikrát. Ve všech případech se branková síť rozvlnila šestkrát a dvakrát viděli šest branek v Jablonci.

Ivan Hašek se blýskl hattrickem

Poprvé si na Letné zastřílela Sparta. V ročníku 1996/1997 rozdrtila Jablonec 6:0 a hattrickem tehdy zazářil Ivan Hašek. Další nadílky se fanoušci dočkali na severu Čech. V listopadu 2003 tehdy zvítězil domácí celek 4:2. Stejným poměrem skončilo také jablonecké utkání ročníku 2011/12, ale z výhry se tentokrát radovala Sparta.

Jablonci tehdy nestačila na body ani rychlá branka Davida Lafaty, nynějšího kapitána Letenských. Nejlepší střelec ligové historie se od svého příchodu do Sparty vrátí do Jablonce podruhé. V minulém ročníku už po čtyřech minutách otevřel skóre, ale domácí tým dokázal otočit stav utkání. Sparta si ve druhé půli dokázala vzít vedení zpět a zvítězila 3:2.

To byl poslední vzájemný duel na hřišti Jablonce. Tentokrát se ale bojuje o titul a Jablonec bude chtít snížit ztrátu na jeden bod (vedoucí Plzeň má k dobru odložený duel se Slavií). Aktuálně ztrácí na vedoucí tandem čtyři a se Spartou si bude chtít zároveň připsat desáté vítězství ve vzájemných zápasech.

Reklama

Související témata: