Hlavní obsah

Ostuda sudích. Penalta ani ofsajd Lafaty nebyly, Teplice požadují trest

Karel FeltSport.czPrávo
Aktualizováno

Fotbaloví sudí zase mají z ostudy kabát. Libor Kovařík nařídil v sobotu na Letné v 89. minutě za bezbrankového stavu proti Teplicím penaltu, která nebyla, a v 65. minutě naopak neuznal sparťanu Lafatovi zcela regulérní gól. Sparta nakonec zvítězila 1:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Libor Kovařík se v zápase Sparta - Teplice dopustil několika závažných chyb.

Článek
Fotogalerie

Před trefou kapitána Letenských asistent Robert Hájek odmával ofsajd. Zřejmě přehlédl teplického Vondráška, který byl blíže brance než sparťanský kanonýr, který tak přišel o 150. ligový zásah. Zápas musela rozhodnout až přifilmovaná penalta.

„Zpracoval jsem si to, chtěl jsem vystřelit. Cítil jsem, že na mě sáhl, tak jsem spadl," řekl po utkání David Lafata, který z pádu udělal „robbenovskou" etudu. Právem se ale zlobil, že neplatil jeho regulérní gól. Přiznal také, že Sparta zahodila neuvěřitelné množství šancí a už po první půli mohla mít klid.

Krob: Rozhodčí ani neví, co písknul

Teplický obránce Jan Krob, který byl v osudové chvíli Lafatovi nejblíže a dotkl se ho bokem a možná i lehce nohou, penaltový zákrok rozhodně odmítl: „Rozhodčí sám neví, co písknul, protože říkal, že tam bylo stažení. Já si myslím, že jsem ho ani neškrtnul. A jestli ho tam někdo přidržel? Myslím, že ne... Sparta měla vyhrát jinak než takovou penaltou. Šancí měla dost, my jsme hráli hrozně."

Teplice požadují trest
Vedení fotbalových Teplic doufá, že nasimulovaný pád útočníka Sparty Davida Lafaty v sobotním ligovém utkání bude mít odpovídající odezvu u disciplinární komise. Zástupci klubu věří, že následky za chybně nařízenou penaltu, která rozhodla o výhře obhájce titulu, ponese i rozhodčí Libor Kovařík.
"Jsme přesvědčeni, že žádný ligový fotbalista, reprezentant zvlášť, by se v žádném případě neměl chovat tak, jak David Lafata předvedl v závěru zápasu," stojí v prohlášení Teplic. "Věříme tomu, že disciplinární komise a komise rozhodčích tuto událost důsledně prošetří a vyvodí odpovídající závěry, které vyšlou jasný signál, že nesportovní chování do našeho fotbalu nepatří."

Oba trenéři, domácí Vítězslav Lavička i hostující Petr Rada, se bezprostředně po utkání zachovali diplomaticky a situaci nechtěli zevrubněji komentovat. O den později už se pak k celé události nehodlali vracet vůbec.

Hodně se diskutuje o některých plzeňských penaltách, rozruch vzbudila i sobotní sparťanská. Jen sudí musejí vědět, zda mají svědomí čisté... Na mnoho penalt v Synot lize však lze použít slavný výrok z divadelní hry Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? „Ta byla přííísnááá"...

Reklama