Hlavní obsah

Sparta se přiblížila Plzni, Teplice rozstřílely Boleslav. Slavia v závěru ztratila výhru v derby

Praha
Aktualizováno

Šesti zápasy po reprezentační přestávce odstartovalo 22. kolo fotbalové Synot ligy. V odpoledním utkání zvítězila druhá Sparta v Hradci Králové 3:0 a přiblížila se k vedoucí Plzni minimálně do neděle na rozdíl dvou bodů. Čtyři body zpět za Spartou zůstává po výhře 3:0 v Budějovicích Jablonec, čtvrtá Mladá Boleslav naopak dostala výprask od pátých Teplic 5:0. V důležitém vršovickém derby Slavia doma remizovala s Bohemians Praha 1905 1:1. Příbram remizovala v souboji sousedů v tabulce s Jihlavou 1:1. Duel Dukly se Slováckem skončil bez gólů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují první gól během utkání 22. kola Synot ligy v Hradci Králové.

Článek
Fotogalerie

Sparta naposledy slavila výhru po kontroverzní penaltě proti Teplicím, na východě Čech ale zvítězila přesvědčivým výsledkem. Úvodnímu tlaku Letenských odolávali domácí především díky brankáři Koubkovi. Postupně se sice nebezpečně osměloval i Hradec, hosty ale po půlhodině hry uklidnil úvodní gól Kadlece.

Domácí, kteří na jaře zatápěli i vedoucí Plzni, měli následně hned několik šancí na vyrovnání. Za jejich spalování je ale vytrestal ve druhé půli Lafata, jenž se trefil po čtyřech kolech a dočkal se 150. gólu v nejvyšší soutěži. Vítězství Sparty pak pečetil Krejčí. Letenští tak vyhráli čtvrtý vzájemný ligový duel a už devět kol nepoznali porážku.

Jablonec nastartoval vlastní gól Dynama

Jablonec byl na jihu Čech velkým favoritem, ale dlouho se střelecky trápil. Po hodině hry Severočechy vysvobodil až vlastní gól Lengyela, který si srazil do brány míč vyražený gólmanem Křížkem. Hostům se pořádně ulevilo a hned za pět minut v podstatě rozhodl zápas střelou z malého vápna Mingazov.

Těsně před koncem ještě zvýraznil vítězství Crnkič. Dynamo tak prohrálo i šestý jarní duel a splnilo si nelichotivou normu minimálně tří inkasovaných gólů.

Teplice si zastřílely

Teplice už ztrácejí na čtvrtou Boleslav jen čtyři body. Na Stínadlech domácí i bez Nivalda a distancovaného Vachouška od začátku zcela dominovali v koncovce. Během úvodní půlhodiny vedli po gólech Táborského, Litsingiho a Potočného, po přestávce přidal druhou trefu Litsingi a v nastavení se trefil střídající Salami. Boleslav tak po třech výhrách za sebou tvrdě narazila.

Dukla nevyužila šanci přeskočit v tabulce šesté Slovácko a vrátit soupeři podzimní debakl 1:5. Na Julisce sice proti němu udržela neporazitelnost, ale na víc než bezbrankovou remízu nedosáhla a zůstává tak o bod za svým soupeřem. Nejblíž ke gólu byl hostující Došek, který dvakrát trefil brankovou konstrukci.

I desátá Příbram dál ztrácí na Jihlavu bod. S Vysočinou doma Středočeši po první půli po Tlustého hlavičce prohrávali. Po změně stran se rovněž hlavou prosadil domácí mladíček Suchan, který vstřelil svůj premiérový gól v soutěži. Příbram s novou posilou v bráně Kelemenem, neměla po zlepšeném výkonu k vítězství daleko, ale žádnou ze svých šancí nevyužila. Alespoň ale udržela pod trenérem Tobiášem domácí neporazitelnost.

Slavia v oslabení ztratila výhru

Jelikož týmy z chvostu tabulky ztrácely, mohly jít do večerního vršovického derby Slavia s Bohemians Praha 1905 o něco klidnější. V atraktivním duelu poslal slávisty do vedení krátce po přestávce Vukadinovič, jenž parádně obstřelil brankáře Zlámala. Z hrdiny se stal ale rázem psanec, protože srbský fotbalista za čtyři minuty po nesmyslném faulu inkasoval červenou kartu.

Klokani se v početní převaze sice na tlak nezmohli, nicméně v samotném závěru se parádně trefil z přímého kopu Mikuš. Slavia popáté za sebou nevyhrála a zůstává dvanáctá o jednu příčku a dva body za ní zaostává Bohemians.

Program 22. kola Synot ligy:
Sobota
Hradec Králové - Sparta 0:3
Branky: 31. V. Kadlec, 64. Lafata, 87. Krejčí
Dukla - Slovácko 0:0
Příbram - Jihlava 1:1
Branky: 54. Suchan - 25. Tlustý
České Budějovice - Jablonec 0:3
Branky: 60. Lengyel (vlastní), 65. Mingazov, 90. Crnkič
Teplice - Mladá Boleslav 5:0
Branky: 8. Táborský, 20. Litsingi, 31. Potočný, 65. Litsingi, 90. Salami
Slavia - Bohemians 1905 1:1
Branky: 55. Vukadinovič - 89. Mikuš
Neděle
14:45 Ostrava - Plzeň
17:00 Liberec - Brno

Reklama