Hlavní obsah

Disciplinárka si za "žumpu" zve Baroše. Hrozí mu vysoký trest

vap, neuČTKSport.cz

Ostravský útočník Milan Baroš se svými tweety podle očekávání zamíří před disciplinární komisi FAČR. Ta s ním zahájila řízení kvůli jeho výrokům na sociální síti po zápase Synot ligy Baníku s Plzní (0:2).

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Milan Baroš z Baníku Ostrava na ilustračním snímku nesouhlasí s verdiktem rozhodčích.

Článek

Baroš po utkání, v němž výrazně chybovali sudí, ostře kritizoval poměry v českém fotbale. Po zápase dal na svůj twitter fotky nástupu na hřiště v doprovodu dětí s dovětkem: "Tohle je víc než korupce."

Následoval další tweet: „Prosím, vychovávejte své děti k tomu, aby byl sport sportem, a ne tou žumpou, co tady ve fotbale teď máme!!!" napsal Baroš do jedné ze tří krátkých zpráv.

„Nepřísluší mi předjímat, zda se tím disciplinární komise bude zabývat či nikoli," řekl mluvčí komise Jaroslav Kolář na počátku tohoto týdne. Ale už v tu chvíli bylo více než jasné, že tam záležitost skončí. „Disciplinárka? A za co? Za pravdu?" reagoval Baroš opět na Twitteru.

Jsou to hrubé urážky?

Předběžné stanovisko disciplinárky k možnému potrestání se po dnešním vývoji případu  nepodařilo zjistit, k celé záležitosti je k dohledání na internetových stránkách ligy jen strohá informace.

Podle dostupných regulí může Barošovi ale hrozit i pořádný flastr. Podle ustanovení disciplinárního řádu lze hrubé urážky orgánů FAČR potrestat i zastavením činnosti na nejméně čtyři měsíce. Otázkou ovšem je, jestli jeho slova budou vskutku takhle vyhodnocena. Ve hře je samozřejmě také finanční trest.

Baroš na svém účtu také velel k fotbalové revoltě. "Pojďme cinkat klíčema za Dášu (předsedkyni komise rozhodčích Dagmar Damkovou) a za (místopředsedu FAČR Romana) Berbra, můžem to změnit, JÁ TOMU VĚŘÍM," napsal.

Na twitteru si Baroš na poměry v české lize stěžoval už po skandálně nafilmované penaltě sparťanského kapitána Davida Lafaty, která rozhodla o výhře Letenských 1:0 nad Teplicemi. "Proč se Synot liga hraje? Je to ostuda, co se tady děje!!! Fuj!" uvedl tehdy. Jinak se přitom příliš veřejně nevyjadřuje.

U disciplinárky kvůli výrokům na adresu rozhodčích už jednou byl. V roce 2013 zaplatil pokutu deset tisíc korun za výrok, že dostal čtvrtou žlutou kartu na objednávku a že tohle českému fotbalu obrovsky škodí.

Hráče bránil Frňka

Na Barošovu obranu vyrukoval v minulých dnech kouč Baníku Petr Frňka. Podle něj už minula doba, kdy někdo má být trestán za projevený názor.

Určitě bude hodně záležet i na další hráčově reakci. Baroš je pozván před komisi na příští týden, tam má své výroky vysvětlovat.

Fotbalový soud nedávno řešil obdobný případ záložníka Dukly Marka Hanouska. Ten shodou okolností také po duelu s Plzní (porážka 2:3) uvedl, že titul vyhraje Viktoria, jelikož má v zádech dvanáctého hráče. Nakonec vyvázl bez trestu, komisi obměkčil výmluvou, že dvanáctým hráčem nemyslel arbitry, nýbrž početné fanoušky Plzně... Co vymyslí Baroš?

Vukadinovič: stop na dva zápasy

Disciplinárka potrestala pokutou 50 tisíc korun Spartu Praha za nevhodné chování části hostujících příznivců v zápase v Ostravě. S letenským klubem zároveň zahájila ze stejného důvodu řízení po utkání v Hradci Králové, s domácím klubem pak kvůli pořadatelské službě.

Brno dostalo pokutu 40 tisíc korun za nedostatečnou pořadatelskou službu a špatné chování diváků v zápase s Ostravou, Baník za stejný duel zaplatí 30 tisíc. Komise zároveň se slezským klubem začala řízení kvůli pořadatelské službě v posledním utkání s Plzní, se západočeským klubem pak bude řešit chování části hostujících fanoušků.

Slávista Vukadin Vukadinovič dostal od disciplinárky za surovou hru a následné vyloučení v zápase s Bohemians 1905 trest na dvě soutěžní utkání, stejně jako brněnský Josef Čtvrtníček za hrubé nesportovní chování proti Liberci.

Jihlavský Vladimír Kukol přijde kvůli osmé žluté kartě v sezoně o následující dvě kola, o polovinu nižší trest za čtyři napomínání si odpykají liberečtí Martin Frýdek a Miloš Karišik, mladoboleslavský Jan Šisler a dvojice z Bohemians 1905 Radek Šírl s Elvisem Bratanovičem.

V druhé lize kvůli vyloučení vynechá karvinský Václav Cverna dva zápasy a jeho spoluhráč Jan Trousil jeden duel. Za osm žlutých karet si dvě kola nezahraje olomoucký Denis Cana, za čtyři napomínání čeká poloviční pauza žižkovského Davida Hovorku, karvinského Tomáše Janíčka, opavského Jana Schaffartzika, Martina Sladkého z Táborska a Jiřího Biška z Kolína.

Reklama