Hlavní obsah

Komise rozhodčích nedala Spartě za pravdu, zastala se jen Hradce Králové

Praha

Sudí se o víkendu ocitli ve fotbalové Synot lize pod palbou. Sparta a Hradec Králové podávají proti výkonu arbitrů protest. Komise rozhodčích FAČR vedená Dagmar Damkovou dává za pravdu jen Východočechům, s námitkami Sparty nesouhlasí. Zároveň se ve svém komuniké ohrazuje proti tomu, aby hráči a kluby přesouvali veškerou odpovědnost za své výkony a dosažené výsledky výhradně na stranu rozhodčích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparta proti výkonu Jana Jílka protestuje, komise rozhodčích se ho zastává...

Článek

Liberec - Sparta (2:1): Letenští si stěžují, že sudí Jan Jílek mimo jiné chybně posoudil situace předcházející oběma gólům Liberce. V prvním případě nenařídil za ruku Karišika penaltu a z protiútoku Sparta inkasovala. Druhý gól pak padl po rohu, jemuž podle Sparty předcházel evidentní faul domácího Pavelky na Holka.

Vyjádření komise: Rozhodčí Jílek v souladu s Pravidly fotbalu správně posoudil situaci z prvního poločasu, kdy domácí hráč Karišik ve vlastním pokutovém území nezahrál rukou úmyslně. Obránce se snažil prudce vystřelený míč z krátké vzdálenosti zasáhnout nohou, přitom jej míč zasáhl do ruky. Ruka byla v přirozené pozici, nešla proti míči, Karišik nezvětšoval objem svého těla, aby tak zabránil míči v letu za jeho záda a snažil se otočením těla dotyku míče s rukou vyhnout. Nezpevněná ruka podle televizních záběrů odlétla po dotyku za záda obránce (Karišika).

V případě souboje domácího Pavelky a hostujícího obránce Holka v situaci, která předcházela nařízení kopu z rohu, ze kterého domácí podruhé skórovali, rozhodčí rovněž postupoval správně. Útočící hráč Pavelka zahrál ve zmíněné situaci dovoleným způsobem tělem a nedopustil se přestupku. Rozhodčí Jílek posoudil souboj v souladu s nasazeným „metrem" posuzování dovolené a zakázané hry, který dodržel v průběhu celého utkání, což bylo ku prospěchu věci.

Hradec Králové - Příbram (2:3): Votroci protestují proti hlavnímu rozhodčímu Miroslavu Zelinkovi a jeho asistentům Ondřeji Pelikánovi a Jakubu Hrabovskému. Jde především o nastřelenou ruku, za niž se kopala nejen druhá penalta, ale Plašil byl po druhé žluté kartě vyloučen, což přineslo zásadní zvrat v utkání.

Vyjádření komise: V případě druhého pokutového kopu proti domácímu týmu ve druhém poločase jsme dospěli k názoru, že neměl být nařízen. Jednalo se o střelu z krátké vzdálenosti, bránící hráč v podstatě letícímu míči uhýbal, instinktivně se otáčel s rukama před tělem v přirozené poloze a nijak nezvětšil objem svého těla. Pokutový kop byl nařízen chybně na základě pokynu asistenta rozhodčího.

Zbrojovka Brno - Mladá Boleslav (1:0): Zpochybňováno bylo udělení žluté karty hostujícímu Ščukovi, kvůli níž přijde o zápas s Plzní.

Vyjádření komise: Rozhodčí Ondřej Lerch udělením žluté karty hostujícímu hráči Ščukovi postupoval v souladu s Pravidly fotbalu - jednalo se o bezohledné kopnutí soupeře v souboji o míč. Rozhodčí byl velmi blízko přestupku a správně jej potrestal napomenutím hráče Ščuka. Komise také odmítá opakovaná tvrzení, že rozhodčí udělují hráčům čtvrtou, či osmou žlutou kartu v sezóně tak, aby nemohli startovat v následujících zápasech.

Reklama

Související témata: