Hlavní obsah

Dali jsme na frak české mentalitě, liboval si Rada, když jeho Teplice obraly Plzeň

Teplice

Byť triumf jako ve čtvrtfinále domácího poháru slavit nemohl, cítil trenér teplických fotbalistů Petr Rada po pondělní bezbrankové remíze s Plzní velké zadostiučinění. Štvaly ho povídačky, že Západočeši v dohrávce čtyřiadvacátého kola nejvyšší soutěže shrábnou na Stínadlech tři body jako revanš za penaltový úspěch Severočechů v druhé domácí nejprestižnější soutěži. "Nic takového pochopitelně nepřicházelo do úvahy," hřímal zkušený kouč po bezbrankové remíze.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Obránce Plzně Roman Hubník rozehrává před dotírajícím Romanem Potočným (vlevo) z Teplic.

Článek

Jste hodně rád za bodový zisk proti lídrovi ligové soutěže, jehož jste v průběhu minulého týdne vyřadili ve čtvrtfinále domácího poháru?

Ohromně! Dali jsme na frak české mentalitě. Všude jsem slyšel, že jsme se s Plzní dohodli a výměnou za náš postup do semifinále pohár jí pustíme ligový duel. Hnusí se mi řeči, že je něco domluvené. Proto jsem rád, že jsme vybojovali remízu. Viktoria je zřejmě nejlepší tým současnosti v lize, proto si bodu velmi cením.

Plzeň měla v zápase jasnou převahu. Zejména v prvním poločase. Šlo soupeři čelit více?

Do přestávky byli hosté jasně lepší, nám chyběl pohyb, byli jsme svázaní, měli přehnaný strach, lehce jsme ztráceli míč a vůbec ho neudrželi. Po změně stran jsme všechno zlepšili, soupeř měl navíc dost nepřesností. Za výkon v druhém poločase není náš bod nezasloužený.

Proč měli vaši svěřenci strach, když ve čtvrtfinálovém dvojutkání dokázali jednou zvítězit, na pokutové kopy postoupit a tudíž si dokázali, že i s Plzní se hrát dá?

Nefungoval nám v prvním poločase střed zálohy. Plzeň má ve středu pole Hrošovského, Hořavu a Vaňka, kteří jsou ohromně sehraní. Prohrávali jsme většinu soubojů, nesbírali odražené míče po hlavičkových soubojích. Chyběl nám pohyb, byli jsme u všeho druzí.

Co bylo klíčem ke zlepšení v druhém poločase, kdy Teplice přeci jen byly odvážnější?

Přidali jsme na pohybu. Zejména Litsingi se probudil. Ale i další kluci. Musel jsem v šatně hráče nabudit. Pokud bychom totiž odehráli druhý poločas jako první, asi bychom neuspěli.

Prožíval jste velké nervy, když plzeňští fotbalisté třikrát nastřelili brankovou konstrukci a dvakrát pálili z bezprostřední blízkosti mimo odkrytou branku?

Myslím, že každý trenér se v dané situaci nervuje. Když nastřelil břevno Rajtoral, šlo o dobře sehranou situaci. Pak pálil do břevna zpoza velkého vápna Procházka, jenž má velmi dobrou ránu z dálky. A tyč Holendy po přestávce, to byla náhoda. Takových jsem dal přes hlavu, ani nevím kolik (směje se). Nicméně tím nesnižuji kvalitu Plzně v útoku, kde je ohromně silná. Prakticky v každém utkání skóruje. Měli jsme i notný kus štěstí, že nás nepokořili.

Teplice pořád živí šanci na pohárovou Evropu na dvou frontách. Kde je podle vás snadnější uspět?

V lize máme na čtvrtou Mladou Boleslav ztrátu čtyř bodů, takže se cesta přes nejvyšší soutěž jeví snadnější. Zvláště, když podle nynějších pravidel poražený finalista poháru nejde do Evropy. Ale nebudeme upřednostňovat ani jednu soutěž. Vždyť my při třech zápasech s Plzní museli použít prakticky totožnou sestavu. Nemáme tolik hráčů jako Plzeň, která za reprezentanta Petrželu nasadí Pilaře, dalšího člena národního týmu.

V závěru zápasu jste čile komunikoval s jedním z teplických fanoušků. Co jste řešili?

Chtěl po mně, abych poslal do hry dalšího útočníka. Tak jsem mu jen vysvětloval, že ho prostě nemáme.

Reklama

Související témata: