Hlavní obsah

Historie mluví pro Plzeň, o titul ji připraví jen kolaps

Praha

Náskok šest bodů na Spartu, do konce šest zápasů, z toho čtyři doma, pouze dva venku. Fotbalová Plzeň drží pevně v rukou mistrovské trumfy. Ještě nikdy v historii české ligy se totiž nestalo, aby lídr v podobné situaci selhal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Viktorie Plzně Lukáš Hejda oslavuje vítězství nad Spartou. Bude se Plzeň radovat i po konci sezóny?

Článek

Závěr soutěže sice stále nabízí množství variant, je však jisté, že o titul připraví Západočechy pouze vlastní kolaps. Ideální a zároveň vysoce pikantní scénář pro Plzeň je takový: titul oslaví ve 27. kole na stadiónu největšího rivala. Pokud viktoriáni vyhrají oba nadcházející domácí duely a v následné přímé bitvě pokoří Spartu, budou na Letné slavit mistrovskou definitivu. A pokud by Sparta ztratila v 25. i 26. kole tři body, stačil by viktoriánům ze vzájemného souboje k jistotě dokonce jen bod.

„Bylo by krásné, kdyby to takhle vyšlo. Jenže moje myšlenky jsou nejdál u příštího zápasu s Boleslaví," tvrdil obránce Plzně František Rajtoral. „Zdá se to být dobré, ovšem stát se může cokoli, ještě nemáme vyhráno," doplnil trenér Miroslav Koubek.

Pokud Západočeši dorazí do Prahy s nynějším náskokem 6 bodů a prohrají o méně než dva góly, mohou v závěrečných třech utkáních jednou prohrát a stejně titul zůstane v Doosan Aréně, neboť by měli lepší vzájemné zápasy (na podzim vyhráli doma nad Spartou 2:0).

I to svědčí o tom, že cesta Sparty k obhajobě vede pouze přes velké selhání Plzně. „Víc než o situaci v boji o titul přemýšlím nad tím, na co se zaměřit v naší hře. Jednou z věcí je návrat k agresivitě při zachování fotbalovosti," uvedl kouč Sparty Zdeněk Ščasný po sobotní porážce v Liberci. Dokáže jeho tým přepsat českou historii, nebo si titul Plzeň už pohlídá?

Jak dopadne závěr Synot ligy?
Plzeň náskok uhájí.
86,4 %
Sparta přepíše historii a získá titul.
13,6 %
Celkem hlasovalo 2623 čtenářů.

Reklama

Související témata: