Hlavní obsah

Grigu předchází pověst progresivního trenéra

Spartu může dobře vést jen "kovaný" sparťan, říká se. Takovým mužem by měl být slovenský trenér Stanislav Griga, jenž byl v pondělí letenským vedením potvrzen jako nástupce odvolaného Jaroslava Hřebíka. Takřka čtyřiačtyřicetiletý Griga býval v 80. letech stálicí letenské ofenzivy: ve 221 ligových duelech za ni vsítil 120 branek.

Článek

"Tlak vyplývající z toho, že Sparta musí být nejlepší, může ustát jen člověk ze sparťanského prostředí. Případně trenérská hvězda z ciziny," uvedl v nedávném rozhovoru Vladimír Táborský. Pro inteligentního Grigu, o jehož meditačních cestách do Indie se dobře ví, hovoří i fakt, že je vystudovaným právníkem podobně jako současný klubový viceprezident Daniel Křetínský.

Grigova hráčská kariéra, během níž působil v Žilině, pražské Spartě i Dukle, Feyenoordu a Rapidu Vídeň (celkem 137 branek), se uzavřela v roce 1993. "Pak jsem chvíli dělal právničinu. Rok a půl jsem pracoval jako komerční právník. Jenže pak spadla Žilina z ligy a mě nejdřív umluvili, abych se stal manažerem. No a asi po měsíci a půl mě přemluvili, abych převzal mužstvo a pokusil se ho vytáhnout zpátky do ligy," popisuje kouč své trenérské začátky.

Návrat do nejvyšší soutěže zvládl (1995/96), stejně se mu vedlo i s Trenčínem. V sezóně 1998/99 dostal šanci u Slovanu Bratislava, s nímž oslavil ceněný "double". Kaňkou zářné kariéry ale bylo předkolo Ligy mistrů s kyperskou Famagustou. Tým vyhořel a hráči vinili Grigu za náročnou přípravu. "Nenačasovali jsme formu. Hráči se cítili unavení. To je fakt, poučil jsem se."

Ctí Václava Ježka

Muž, jenž se účastnil čtvrtfinále MS 1990, ale červenou kartou v kvalifikaci účast málem zhatil, se po Slovanu chopil slovenské dvacítky a v letech 2000 a 2001 i jedenadvacítky. Působil též v tápající Dubnici, kdy se o Grigovi spekulovalo jako o adeptovi pro dospělý výběr SR. Přednost dostal Dušan Gallis, on sám putoval v prosinci 2003 do Slovanu Liberec.

"Považuji se za mladého trenéra, nebojím se novinek. Snažím se neopakovat chyby. V tom se mi líbil Václav Ježek - ve svém věku neustále progresivní, s novátorskými postupy. Existují třicetiletí trenérští dědové, ale též šedesátiletí mladíci. V tom bych se chtěl Ježkovi podobat," tvrdil před několika lety.

V Liberci své metody aplikoval úspěšně. V minulé sezóně tým předváděl líbivý fotbal, dosáhl na páté místo. Když Griga letos v květnu od mužstva odcházel, měl bilanci 44 utkání, 19 výher, 15 remíz a deset porážek. Údajně mu vadily klubové "oplétačky" s korupční kauzou, kvůli níž bylo Liberci odečteno šest bodů.

"Mám přesnou představu, jak dojít k cíli. Hráči se musejí podřídit. Nemám problém vyhodit fotbalistu, pravidla jsou jasná a platí pro všechny," reagoval na otázku, že prý zavedl přísnější režim než Josef Csaplár. "Každý klub, který jsem dosud vedl, jsem dostával ze všech sil nahoru. Když jsem přicházel, většinou nám věštili katastrofický scénář. Já dělal vše, aby se nenaplnil."

Poskakoval jako JoJo

Griga, člen Klubu ligových kanonýrů, se narodil 4. listopadu 1961 v Žilině. Obávaný střelec s výtečnou orientací v šestnáctce a hrou hlavou byl pětkrát mistrem ČSSR, čtyřikrát triumfoval v poháru. S Feyenoordem Rotterdam vyhrál i ten nizozemský. Se lvíčkem na prsou odehrál 34 duelů, v nichž dal osm branek.

Letenská legenda je na lavičce klidnější, než bývala na hřišti: působí tiše a nenápadně. "Býval jsem nervák. Poskakoval na hřišti jako JoJo a po nocích nespal. Dnes jsem jiný. Mám už zkušenosti i nadhled." Rád jezdí číst a meditovat do Asie. Nepije alkohol, nejí maso a vajíčka. Je rozvedený, má dvě děti.

Reklama

Související témata: