Hlavní obsah

Griga: Sparta se bude bít o nejvyšší příčky

První trénink pod novým trenérem Stanislavem Grigou absolvovali v úterý fotbalisté pražské Sparty. Nový kouč poté odpoledne odstartoval individuální pohovory s hráči, aby si udělal obrázek o situaci v kádru. "Částečný úsudek již mám, ale komplexní problematiku ještě neznám," prozradil letenský lodivod.

Článek

Griga stačil během svého prvního dne na lavičce pohovořit s třetinou hráčů, každému věnoval půl hodiny. "Rozebírali jsme vzniklou situaci, zajímal mě jejich pohled na věc. Každý hráč to vidí jinak, lze ale najít společné jmenovatele. Každopádně nebudu obsah rozhovorů zveřejňovat, to jsou ryze interní záležitosti. Některé věci, které jsem se dozvěděl, nebudu prezentovat ani managementu klubu," uvedl sparťanský kouč v pořadu Výslech na rádiu Impuls.

Má tedy obrázek o tom, v jakém stavu se Sparta nachází? "Zatím jsem hovořil jen s částí kádru, na dnešek jsem si pozval sedm hráčů, zítra budeme pokračovat. Částečný úsudek již mám, ale komplexní problematiku ještě neznám," řekl Griga.

Sparta je po čtyřech porážkách v řadě na dně, jak chce zvednout sebevědomí hráčů? "To je o maličkostech, množství drobných krůčků. V jedné větě se to nedá říct. Nelze ani prohlásit, že vyřešením jednoho problému začne Sparta vyhrávat. Já chci každopádně na Letné prosadit své vidění fotbalu, svou cestu, která podle mého názoru povede k tomu, aby Sparta hrála lepší fotbal," má jasno bývalý kouč Liberce.

Všechno, co Hřebík udělal, nebylo špatné

Pro sparťanské fanoušky je někdejší opora pražského celku přijatelnější personou než trenér Jaroslav Hřebík. Počítá s tím, že se mu zpočátku nemusí dařit, že bude v podobné situaci jako jeho předchůdce? "To si nepřipouštím. Vím, že musíme jít od prvního utkání za vítězstvím a že musíme zlepšovat kvalitu hry. Navíc musíme uspokojit fanoušky. To jsou věci, které jdou ruku v ruce," uvědomuje si potřebu fanouškovské podpory.

Hřebík se snažil týmu vtisknout svůj styl, vedení klubu věřilo v dlouhodobou perspektivu. Na lavičce je však nová tvář. Může v něčem na bývalého trenéra navázat? "Byl bych nerad, aby se říkalo, že vše, co Hřebík udělal, bylo špatné. Pohled veřejnosti je samozřejmě odlišný, ale je mnoho aspektů jeho práce, v nichž lze pokračovat," nesouhlasí s totálně negativním pohledem na práci svého předchůdce.

Ve Spartě strávil osm a půl roku jako hráč. Jak prožívá návrat na Letnou? "Zatím je návrat velice příjemný. Situace je ale složitá a před námi leží mnoho práce," uvědomuje si.

Sparta v osmi kolech první ligy nasbírala jen jedenáct bodů a reprezentační pauzu tráví na desátém místě tabulky se ztrátou devíti bodů na vedoucí Liberec. Mistrovská obhajoba je tak hodně vzdálená. A s ní možná i účast v příštím ročníku evropských pohárů. "Věřím, že se dostaneme do pohárové Evropy. Současně věřím, že se budeme bít i o nejvyšší příčky v lize," neztrácí optimismus Griga.

Reklama

Související témata: