Hlavní obsah

Před Spartou jsme potřebovali uklidnění, lebedil si Koubek. V pomoc Boleslavi nevěří

Plzeň

Euforicky zapumpoval rukama, když Mahmutovič vstřelil třetí plzeňský gól při sobotním souboji se Slováckem v šestadvacátém kole nejvyšší soutěže. Trenér plzeňských fotbalistů Miroslav Koubek věděl, že po dvou klopýtnutích si jeho družina připíše tři body a do vzájemného souboje se Spartou půjde určitě jako lídr soutěže s minimálně tříbodovým náskokem. „Potřebovali jsme výhru hlavně pro uklidnění po dvou duelech, které bodově nevyšly stoprocentně," radoval se Koubek po jednoznačném triumfu 4:0.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Plzeňský fotbalista Aidin Mahmutovič (uprostřed) se raduje se svými spoluhráči Janem Kovaříkem (vlevo) a ondřejem Vaňkem z gólu proti Slovácku.

Článek
Fotogalerie

Byl jste po dvou zápasech bez vítězství před soubojem se Slováckem hodně nervózní?

Bylo potřeba zápas zvládnout. Po remíze v Teplicích a prohře s Mladou Boleslaví jsme udělali jisté změny v sestavě. Byly prostě nevyhnutelné. Určité věci jsme ve srovnání s předešlými duely zjednodušili, zrychlili a celkově to fungovalo. Slovácko je silné na balónu, má dobré fotbalisty schopné přejít do finální koncovky. Hráči si byli vědomi, že další zaváhání je nepřípustné. Cílevědomě jsme šli za výhrou. Utkání nám určitě ulehčil fakt, že soupeř šel rychle do deseti. Nicméně jsme z nastalé situace měli vytěžit více.

Vyšel vám tah s nasazením robustnějšího Holendy v základní sestavě a nasazením rychlostně disponovaného Mahmutoviče v průběhu duelu podle představ?

V poslední době jsem cítil, hlavně po minulém ligovém duelu s Mladou Boleslaví, že je třeba udělat změnu. To zjednodušení se týkalo právě hry s Holendou na hrotu. Myslím, že jeho výkon byl pozitivní. Splnil úkoly, které měl, a svůj potenciál ukázal naplno.

Když Hrošovský či Mahmutovič s Kolářem promarnili šance na pátý gól, pokaždé jste nevěřícně lomil rukama. Běžely vám tedy v závěru zápasu hlavou myšlenky, že v boji o titul může být rozhodující i skóre?

Buďme pokorní, čtyři nula je pěkné vítězství. Ale je třeba si uvědomit, že může rozhodovat každý gól. Proto je potřeba řešit situace ještě lépe. Nicméně nebudu říkat, že jsem čtyřbrankovou výhrou zklamaný. Možná Bayern Mnichov střílí pravidelně více branek. My jednou za čas. Dosáhli jsme vítězství, které nás plně uspokojuje.

Při minulých duelech jste si posteskl, že hráči v křídelních prostorech nehráli ideálně. V utkání se Slováckem jste byl s jejich výkonem spokojený?

Po určitém výpadku se vracejí na úroveň, kterou měli. Kovařík hrál v minulém kole proti Mladé Boleslavi na pozici obránce za vykartovaného Limberského, ale v záloze hraje permanentně dobře. Pro Václava Pilaře bude hrát čas, má za sebou po zranění druhý kompletní týden tréninku. Půjde nahoru.

Bylo vítězství hodně důležité směrem k nadcházejícímu vzájemnému souboji se Spartou, jenž mnohé napoví v boji o titul?

Zcela nepochybně. Potřebovali jsme se před Spartou uklidnit a navodit stabilitu.

Půjde pro vás za týden na Letné o největší zápas trenérské kariéry?

Myslím, že ne. S Baníkem jsem před časem hrál pár kol před koncem ligy proti Spartě v sezóně, kdy jsme bojovali o titul. Nyní je situace podobná. Nebudeme cpát hlavu do písku. Vzájemná bitva určitě hodně napoví, ale nebude rozhodující.

Nyní máte na čele tabulky náskok šest bodů. S jakým rozdílem půjde Plzeň do vzájemné bitvy se Spartou, určí její nedělní vystoupení v Mladé Boleslavi, kde jste v minulosti trénoval. Věříte, že vám bývalý klub pomůže?

No, Boleslav mi vzala titul, když jsem byl před lety v Baníku. Nyní mě načechrala znovu v roli trenéra Plzně. Takže já jsem pesimista, ta mi nepomůže (směje se).

Reklama

Související témata: