Hlavní obsah

Spartu zvedl Kadeřábkův návrat

Praha

Tři asistence před týdnem s Brnem (4:0), vítězná trefa v neděli v Mladé Boleslavi (3:2). K tomu bezchybná defenzíva. Návrat obránce Pavla Kadeřábka působí na fotbalovou Spartu jako životabudič: po šedivém období, kdy ztrácela body i lesk, z ní znovu sálá vnitřní síla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Sparty Pavel Kadeřábek

Článek

„Pavel zvládl zápas excelentně," chválil trenér Sparty Zdeněk Ščasný Kadeřábka po vítězném duelu na horké boleslavské půdě. Shodně jej „pohladil" při obráncově comebacku v minulém kole doma s Brnem.

Herní i výsledkový vzestup s Kadeřábkem v sestavě je evidentní. Od 8. března, kdy se zranil v utkání s Duklou, jej Letenští postrádali v sedmi soutěžních zápasech: v pěti ligových ztratili pět bodů, ve čtvrtfinále Poháru FAČR vypadli s Jabloncem, výkony střídavě oblačno. Teď je to očividně jiné. Kadeřábek se převtělil do role lídra, který táhne tým, v Boleslavi své představení korunoval gólem na 3:1, jenž se stal nakonec vítězným.

„Gól mě samozřejmě potěšil, byť jsem se po přihrávce od Dočkiho (Dočkala) nejdřív trochu splašil, míč mi zůstal pod nohou. Myslím, že to i brankář mohl chytat, ale jak se říká, i šmudla je hezká," smál se Pavel Kadeřábek, jehož za stavu 3:1 Ščasný z taktických důvodů stáhl. Nechtěl jít do rizika, že by obránce inkasoval čtvrtou žlutou kartu a vyfauloval se pro nadcházející hit jara s vedoucí Plzní, klíčový v boji o titul.

Střídání bylo domluvené

„Už před zápasem byla domluva, že pokud bude výsledek příznivý, trenér mě vystřídá. Navíc to pak bylo až moc vyhrocené, raději mě sundal," podotkl 23letý Kadeřábek, s plzeňskou dvojicí Patrik Hrošovský, Daniel Kolář třetí nejlepší nahrávač Synot ligy.

Jeho návrat má příznivý vliv i na útočníka Václava Kadlece. Zatímco v posledních sedmi utkáních se trefil jednou, v Boleslavi se prosadil dvakrát a postaral se o obrat. „Pár zápasů jsem se netrefil, je fajn, že se mi povedlo skórovat dvakrát. Ale je jedno, kdo góly střílí, minule to byl Lafi (Lafata), teď já," uvedl Kadlec, který ustál psychicky náročný okamžik, kdy za stavu 1:1 zahrával penaltu. Pokud by selhal, šance na obhajobu se mohla vzdálit.

„Až tak jsem nad tím nepřemýšlel, ale věděl jsem, že je to hodně důležité. Přitáhl jsem střelu nahoru, vyšlo to," culil se Kadlec.

Muž, jenž na Letné na jaře hostuje z bundesligového Frankfurtu, si pochvaluje, že sobotní střet s Plzní, klíčový v boji o titul, bude mít obrovský náboj. Sparta má na lídra manko tří bodů, může jej zlikvidovat. A pokud jej porazí o více než dva góly, bude mít nad ním navrch, neboť by pro ni hrálo lepší skóre ze vzájemných zápasů (na podzim padla v Plzni 0:2).

„Pokud vyhrajeme o dva góly, bilanci s Plzní srovnáme. Myslím, že v našich silách to je. Ale Plzeň je kvalitní tým, uvidíme," pověděl Kadlec.

Reklama

Související témata: