Hlavní obsah

Lafata je realista, bere jakoukoliv výhru nad Plzní. A penalta? Jen když bude deset zraněných...

Praha

Stále mají obhajobu mistrovského titulu ve svých rukou, na druhou stranu jsou před sobotním šlágrem ligového jara v kleštích. Fotbalisté Sparty ztrácejí na vedoucí Viktorii tři body a na podzim v Plzni prohráli 0:2. Rivala tak potřebují porazit. A v ideálním případě o dvě a více branek. „Respektuji sílu soupeře. Důležité je vyhrát. A je jedno jakým rozdílem,“ uvědomuje si realisticky letenský kapitán David Lafata.

David Lafata před zápasem s PlzníVideo: Sport.cz

 
Článek

Trenér Sparty Ščasný před duelem s Plzní

Sparťan Bořek Dočkal před šlágrem kola proti Plzni

Pavel Kadeřábek před zápasem s Plzní

Těší se na atraktivní vyvrcholení ligy. „Je to přímý souboj o titul. Buď to bude hotové, nebo ještě zajímavé," usmívá se David Lafata před bitvou s Plzní.

Taktiku obhájce titulu si nechává pro sebe. „Trenéři něco vymyslí. Stejně jde hlavně o to, abychom to na hřišti zrealizovali."

Kapitán nepředpokládá, že by taktický plán směřoval k výhře o tři a více gólů, který by bilanci vzájemných zápasů naklonila na stranu Sparty.

„Přiznám se, že vzájemný zápas neřeším. Plzeň má obrovskou kvalitu, neporáží se každý den, natož 3:0. Hlavně je porazit, jakkoliv."

Zápas s Plzní je jako finále

Když Sparta padla v Liberci, mohla jí Plzeň odskočit již o osm bodů. Dvakrát však zaváhala a nechala Letenské žít a doufat. „Nejsme svázaní tím, že šance ještě přišla. Spíš se chceme o titul pokusit. A hlavně se koukat na sebe. Po Liberci už jsme tomu moc nevěřili. Zápas s Plzní je jako finále. Hlavně vyhrát, pak uvidíme, co z toho bude," opakuje Lafata.

Nabízí se samozřejmě otázka, zda by v budoucnu české lize neprospělo závěrečné play off. „Už mě to taky napadlo, v Belgii to tak hrají. Takový závěr sezóny by byl atraktivní nejen pro nás, ale i pro diváky. Nebo by mohlo být v lize méně týmů a víc vzájemných zápasů. Kdybychom hráli čtyřikrát s Plzní, tak bychom z toho dvakrát určitě vyprodali Letnou," usmívá se.

Může dojít na vzájemný zápas či skóre

To je však hudba budoucnosti. Kritéria jsou daná, sobotní šlágr tak hodně připomíná odvetu pohárového dvojutkání. „Soutěž je dlouhodobá, může však nakonec dojít na vzájemný zápas. Pak si třeba řekneme, kde jsme o titul přišli. Může nastat i situace, že skončíme druzí vinou celkového skóre," přemítá.

Lafata vede spolu se slávistou Škodou tabulku střelců. K případné penaltě, kterou na podzim zahodil v derby na Slavii a na jaře v Ostravě, se ovšem vyhlášený kanonýr nehrne.

„Penalta? Jen kdyby bylo deset zraněných, tak možná jo," culí se.

Zápas Sparta - Plzeň se hraje v sobotu od 19:15, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: