Hlavní obsah

Bylo by krásné srazit Spartu na její půdě, sní plzeňský Procházka před bitvou o titul

Plzeň

Sedmnáctigólový David Lafata! Společně s ním Václav Kadlec, jenž vstřelil v devíti zápasech šest gólů, a za nimi Bořek Dočkal s deseti trefami na kontě! Těžká šichta čeká v sobotu večer obranu Plzně při střetu na Letné, kde bude ligový lídr bojovat s druhou Spartou, která potřebuje bezpodmínečně zvítězit. Obránce Západočechů Václav Procházka se přetěžké konfrontace neděsí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský obránce Václav Procházka během finále Poháru České pošty se Spartou.

Článek

V čele soutěže máte před vzájemným zápasem náskok tři body. Cítíte velkou nervozitu?

Všichni se těšíme. Nemluvil bych o nervozitě. Věříme, že zápas zvládneme a uděláme velký krok k titulu.

Půjde o souboj nejproduktivnějšího mužstva, jímž je vaše Plzeň, s nejlépe bránícím týmem v podobě Sparty. Projeví se to na vývoji utkání?

My určitě nebudeme ustupovat od naší hry. Rozhodně dál budeme hrát ofenzivně jako v předešlých zápasech a snažit se dobrou obranu Sparty pokořit. Nemyslím, že by šlo o nudný zápas. Sparta potřebuje vyhrát, my nechceme spoléhat na naše podzimní vítězství. Žádné vyčkávání nečekám.

Nejlepším střelcem Sparty a vlastně i celé soutěže je David Lafata. Nahání vám jeho produktivita obavy?

Všichni jeho přednosti znají. Stopeři se s ním potkávají hodně často. Ve velkém vápně mu nesmíme dát ani padesát centimetrů prostoru. Má mimořádný instinkt. Každý centr do pokutového území si umí najít, ať už balón letí na přední nebo zadní tyč. Když míč propadne, zase si ho Lafata najde. Je to o neustále koncentraci a předvídavosti. Každopádně David nepředstavuje jediné nebezpečí v kvalitním kádru soupeře.

Sparta v zimě doplnila ofenzivu o Václava Kadlec, jenž přišel z německého Frankfurtu. Změnila se jeho příchodem hra Sparty?

Neviděl jsem všechny zápasy Sparty. Ale samozřejmě vnímám, že v zápasech, kdy nastoupil, pravidelně skóroval a jeho příchodem se ofenziva Sparty výrazně zvedla. Je hodně rychlý, umí si najít míče za obranou a proměňovat šance, do nichž se dostane. Sparta má celkově v ofenzivě velkou sílu. Myslím, že jejich přednosti známe. A věřím, že je dokážeme eliminovat.

Vnímáte jako velkou výhodu podzimní vítězství ze vzájemného utkání o dvě branky?

Uvidíme po zápase. Nemyslím, že jde o výhodu pro samotný zápas. Určitě nebudeme při utkání myslet na to, že máme k dobru dvoubrankové vítězství z prvního vzájemného střetu. To by bylo špatně.

Bylo pro vás důležité, že jste po dvou bodově nevydařených zápasech porazili v posledním ligovém utkání Slovácko?

Určitě. Naše sebedůvěra trošku vzrostla. Potřebovali jsme vyhrát. Udrželi jsme náskok tří bodů, tudíž můžeme jet na Spartu v klidu.

Nepanuje v šatně lítost a zklamání, že nebýt ztráty v Teplicích či s Mladou Boleslaví, mohlo být o titulu prakticky rozhodnuto?

Když se podívám zpět, mohlo být vážně skoro hotovo. Nicméně sezóna je dlouhá, někdy prostě zápasy s neproměněnými šancemi přijdou. Od toho jsme měli určitý náskok a vlastně pořád máme. Je v našich silách sezónu dohrát na prvním místě.

Sledoval jste poslední vystoupení Sparty v Mladé Boleslavi? Věřil jste, že Středočeši dokážou po bodovém zisku s vaším týmem porazit i druhého adepta na titul?

Předchozí utkání Pražanů jsem nesledoval, ale poslední jsem viděl skoro celé. Nicméně nemůžeme spoléhat na pomoc jiných týmů. Chceme si titul uhrát sami. To bude to nejlepší, co můžeme udělat.

Pokud na Spartě uspějete, bude liga prakticky rozhodnutá. Představuje možnost srazit největšího soka na jeho půdě mimořádnou motivaci?

Ano, bylo by to krásné. Přesto si uvědomujeme, že definitivně jasno by nebylo ani v případě našeho vítězství. Každopádně by šlo o velký krok k titulu. Jedeme do Prahy bodovat, chtěli bychom vyhrát. Jakýkoliv bodový zisk bude hrát pro nás. Věříme, že náš úspěch na Letné by pro Spartu představoval psychickou ránu a poznamenal by ji pro zbytek soutěže, tudíž bychom boj o titul úspěšně dotáhli.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 79. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 75. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  4 : 2 Sparta - Ostrava 4 : 2 80. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice