Hlavní obsah

Sparta - Plzeň 0:2Nejprve někdejší sparťan Holenda a po něm nejlepší muž šlágru Hubník přiblížili Plzni titul

MinutaMin. Tým Hráč Akce
52. Holenda 0 : 1
69. Hubník 0 : 2
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz

Nejlepší muž v ligovém šlágru mezi Spartou a Plzní Hubník pečetil výsledek ostře sledovaného duelu 27. ligového kola a přiblížil tak svůj tým vytouženému mistrovskému titulu. Západočeši trefami někdejších sparťanů Holendy a jistícím gólem Hubníka vyhráli na Letné 2:0 a tři kola před koncem soutěže vedou zase s náskokem šesti bodů. Ve zbývajících třech jarních dějstvích jim tak stačí uhrát tři body, neboť v jejich prospěch mluví i lepší bilance vzájemných zápasů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Velká radost plzeňských fotbalistů, vlevo zklamaný sparťan Konaté.

Článek
Fotogalerie

Plzeňští fotbalisté v kabině slavili vítězství nad Spartou.

Opatrnost byla patrná na obou mužstvech. Obezřetnost zrovna tak. Myslelo se na organizovanou defenzívu a zajištěnou obranu, takže snaha vyvarovat se chyby byla povýšena nade vše. I proto i náznaky útočných akcí končily prakticky hned, jak se rodily.

Krejčího šance v taktické partii

Kromě centrů do šestnáctky, z nichž ty sparťanské rodící se po výpadech po levé straně přes Rajtorala byly přece jen nebezpečnější, tudíž nemuseli ani Štěch, ani Kozáčik hodně dlouho řešit střely, natož pak šance.

Kozáčik proto, že v šestnáctce kraloval Hubník, u něhož většina balónů končila, Štěch proto, že před jeho bránou operoval pouze Holenda, který se k centrům nedostával. A když už po dvaceti minutách po nepovedeném odkopu Brabce přece jen pálil, bránu vysoko přestřelil.

Lafata pálil devět minut poté o poznání nebezpečněji, ale bránu také minul. Dal tím ale povel k pár minut trvající územní převaze svého týmu. Ta nakonec vyústila ve velkou příležitost Krejčího, který se v 41. minutě zjevil sám před Kozáčikem, jenže plzeňský gólman včasným vyběhnutím ránu vyrazil, takže takticky vedená první půle skončila bez branek.

Nejprve exsparťan, pak muž zápasu

Sedm minut po půli však už udeřilo. Holenda si totiž u rohového praporku pohrál s Holkem a levačkou poslal z rohu šestnáctky točenou střelu za Štěchova záda. Ten vzduchem plachtil marně, protože Costa ránu někdejšího sparťanského útočníka ještě tečoval...

Pro domácí pochopitelně povel, ale se konečně odhodlali k náporu a snažili se zachránit rozplývající se mistrovskou vidinu. Měl k němu napomoci střídající Kanoté i zvýšený důraz letenských hráčů, který je až dosud hodně limitoval.

A limitovat je nepřestal. Dokonce ve vlastní šestnáctce, protože jen tak se stalo, že si v 69. min. naběhl nejlepší muž na hřišti Hubník až před Štěcha na Kovaříkův centr z trestného kopu a hlavou skóroval podruhé.

Holenda mohl třináct minut před koncem letenskou pohromu dokonat, Kovaříkův centr však poslal vysoko nad. Na osud jarního šlágru a dost možná i celé ligy už to pochopitelně vliv nemělo.

Plzeň po výhře na Letné zvýšila náskok na šest bodů, a protože v její prospěch mluví i lepší bilance vzájemných zápasů se Spartou, stačí ji k zisku titulu zisk tří bodů ve zbývajících třech kolech.

Teoreticky tak už za týden v utkání Viktorie s Jihlavou by se mohlo ve Štruncových sadech slavit. Však také plzeňští fanoušci zahrnuli po závěrečném hvizdu své jásající hráče skandováním „Mistři, mistři", zatímco ti letenští se nezmohli už ani na urážky Limberského, v nichž se vyžívali celý zápas.

Sparta - Plzeň 0:2 (0:0)
Branku: 52. Holenda, 69. Hubník. Rozhodčí: Borbalán - Martínez, Prieto (všichni Španělsko). ŽK: Lafata, Konaté, Costa, Matějovský, Dočkal  - Vaněk, Hořava, Rajtoral, Limberský. Diváci: 18 632.
Sparta: Štěch - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Vácha, Matějovský - Kadlec (75. Řezníček), Dočkal, L. Krejčí (54. Konaté) - Lafata. Trenér: Ščasný.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, R. Hubník, Procházka, Limberský - Pilař (87. Petržela), Vaněk, D. Kolář (90. Baránek), Hořava, Kovařík - Holenda (82. Mahmutovič). Trenér: M. Koubek.

Reklama

Související témata: