Hlavní obsah

Vyhrát na Spartě o dva góly je velká paráda, lebedil si neprůstřelný Kozáčik

Praha

Zaťaté pěsti vystřelil plzeňský brankář Matúš Kozáčik po bitvě se Spartou k nebesům a vychutnával si euforii po dvoubrankovém vítězství s čistým kontem. Spolehlivě chytal všechny balóny, které za důslednou obranu Západočechů při sobotní bitvě na Letné prošly. A když bylo potřeba, vytáhl fantastické zákroky proti stoprocentním šancím Krejčího a Kadeřábka. „Chtěli jsme udržet nulu, abychom přinejhorším jen remizovali. Úkol byl splněn dokonale," culil se po utkání Kozáčik.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňští fotbalisté zleva Matúš Kozáčik, Daniel Kolář, David Limberský a Jan Baránek slaví vítězství na Letné, které Viktorii nasměrovalo za mistrovským titulem.

Článek
Fotogalerie

Plzeňští fotbalisté v kabině slavili vítězství nad Spartou.

Cítíte velké opojení z dvoubrankového vítězství na hřišti jediného rivala v boji o titul?

Jde o hodně sladké vítězství. Vyhrát na Spartě o dva góly je velká paráda. Věděli jsme, že utkání bude hodně těžké, ale náporu domácích v první půli jsme odolali. A když jsme se prosadili střelecky, už jsme to ubránili až do konce.

Byl pro vývoj zápasu klíčový váš zákrok proti Krejčímu ještě za bezbrankového stavu, kdy byl zcela sám v pokutovém území?

Určitě byl hodně důležitý, protože kdybychom měli utkání otáčet, dostali bychom se do velmi složité situace. Já jsem viděl, že je sám a vystartoval jsem proti němu. Pak byla podobná akce v druhém poločase s Kadeřábkem, ale naštěstí jsem zlikvidoval i jeho příležitost.

Během prvního poločasu jste se dostali pod velký tlak Sparty. Měl jste při vývoji před přestávkou z utkání obavy?

Sparta si vynutila převahu, protože dobře kombinovala a většinou se hrálo na naší polovině. Z toho pohledu bylo důležité, že jsme udrželi nulu.

Plzeňská defenziva fungovala až na pár okamžiků precizně a velmi důsledně. Přistoupili jste k utkání se záměrem neinkasovat, abyste pro zbytek soutěže neztratili po podzimním domácím vítězství výhodu lepších vzájemných zápasů?

Nula vzadu byla hodně důležitá. Chtěli jsme se od čistého konta odrazit, protože jsme věděli, že vedeme ligu o tři body. Přáli jsme si uhrát na Spartě minimálně remízu. Všichni obránci, ale vlastně celá sestava odvedla v defenzivě precizní práci. To byl nejdůležitější krok k vítězství na Spartě.

Je pro brankáře velkou pomocí, když má v obraně hráče jako Roman Hubník, který sbíral velkou část míčů?

Hraje hodně důrazně, vyhrává mnoho soubojů a je výborný ve vzduchu, kde si dokáže najít mnoho balónů, což pomáhá celému mužstvu. Jde o spojité nádoby. Brankář pomůže mužstvu, obrana zase gólmanovi.

Máte před Spartou náskok šesti bodů, k tomu lepší bilanci ze vzájemných zápasů. Je vůbec možné ještě první místo ztratit?

Jsme hodně blízko a stačí nám jen jediné vítězství, ale nesmíme podlehnout euforii. Máme to hodně dobře rozehrané a já věřím, že už titul neztratíme.

Věříte, že budete ligový primát slavit už v příštím ligovém kole při domácím utkání s Jihlavou?

Bylo by to hezké.

Reklama