Hlavní obsah

Hráči musí slyšet, že nehráli dobře, měl jasno Ščasný po dalším zpackaném klíčovém duelu

Praha

Ani domácí odvetu s Plzní sparťanští fotbalisté nezvládli. Zkolabovali v ní stejně, jako ve všech předchozích klíčových zápasech sezóny. V kvalifikaci o Ligu mistrů s Malmö, v podzimním šlágru v Plzni, v boji o postup do jarní části Evropské ligy v Bernu. Teď padli zase, i když mohli do hry o titul ještě promluvit. „Problém je hlavně v hráčském kádru. V jeho šíři a především kvalitě. Ale příčinou jsou i další věci, jež zatím nechci rozebírat,“ lakonicky vysvětloval další letenské selhání trenér Zdeněk Ščasný povolaný v závěru ligy na letenskou lavičku, aby rozplývající se šanci na ligový primát oživil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Zdeněk Ščasný během utkání proti Plzni.

Článek
Fotogalerie

Plzeňští fotbalisté v kabině slavili vítězství nad Spartou.

Těžko asi po další prohře s Plzní věřit tomu, že by se něco takového ještě mohlo povést...

Nevím, co by se mělo a muselo stát, aby Plzeň o titul přišla. Náš vzájemný zápas byl o šest bodů a my prostě nevyužili psychické výhody, kterou jsme před ním měli. Prohospodařili jsme prostě šanci, kterou jsme nečekaně dostali po porážce soupeře s Mladou Boleslaví.

Problém, který Spartu sráží v posledních sezónách takřka pravidelně. Doma i na evropské scéně. V čem je podle vás příčina?

V hráčském kádru. V jeho šíři a především kvalitě. Vyšší kvalitě, kterou tým potřebuje, aby byli nahraditelní hráči, kteří nemají formu.

Těch je na jaře celá řada. Třeba Kadlec podal v tak důležitém duelu, kdy se hrálo o titul, hodně matný výkon.

Nehrál dobře a je potřeba, aby to slyšel. A nejen on, ale i další hráči. Ostatně, proto jsem ho také střídal. A nic na tom nemění, že během hostování odvedl Spartě výborné služby a střílel důležité góly.

Na podobné téma byste asi mohl také mluvit, kdyby přišla řeč na stoperskou dvojici Holek - Brabec. Nebo byste ji snad ponechal ve stejném složení, kdybyste měl možnost volby a nabízela se vám jiná alternativa?

Nebylo by fér na toto téma mluvit, když situace je taková, jaká je. Natož je pak vinit z prohry, i když pravdou je, že oba při inkasovaných gólech asistovali. Holek u prvního, kdy nepochopitelně chyboval, Brabec u druhého, kdy nám chyběla potřebná agresivita ve vlastní šestnáctce.

Ta vám chyběla ale i v soupeřově vápně...

Však také o tom mluvím po celou dobu, co ve Spartě jsem. Vždyť takový Lafata schytal víc ran, než my rozdali za celý zápas.

Nářek na rozhodčího?

Vůbec. Ten pískal fantasticky. Problém je v nás. V tom, že nedokážeme hrát tak agresivně, jako Plzeň.

Na takovém Krejčím je to v poslední době obzvláště patrné. Proč jste ho tedy na hřiště posílal?

V předchozím zápase v Mladé Boleslavi se jeho výkon zvedl, a proto jsem se rozhodl ho podržet. V první půli pracoval velice dobře, ale měl také několik momentů, kdy mohl jít za soupeřovu obranu a nešel. Pak ztratil párkrát balón, uklouzl, před prvním inkasovaným gólem mohl jít do souboje a nešel. To všechno se podepsalo na jeho psychice. A když poslal trestný kop vysoko nad, bylo mi jasné, že ho musím vystřídat, protože Konaté v minulých utkáních naši hru vždy oživil.

Zatímco Krejčího jste vystřídat mohl, za Matějovského jste odpovídající náhradu neměl. Důvod, proč utkání dohrál, i když na něm bylo s blížícím se závěrem patrné, že se mu sil nedostává?

Měl toho už skutečně plné zuby, jenže adekvátní náhradu jsem skutečně neměl, takže jsem ho musel na hřišti ponechat. Zase jsme prostě u šíře a kvality sparťanského kádru.

A zřejmě nejen u něho...

Jsou tu i další věci, které ale zatím nechci rozebírat.

Logicky, protože teď abyste se začali strachovat i o druhou příčku, díky níž se můžete stejně jako Plzeň dostat do kvalifikace o Ligu mistrů. Strachujete se o ní? Cítíte, že by vám mohl Jablonec závěr ligy ještě znepříjemnit?

Pokud by vyhrál nad Libercem, dostal by se opravdu na dostřel. Ale takto přemýšlet nemohu. Musíme se soustředit sami na sebe a dobře odehrát tři zbývající zápasy, protože pro Spartu je důležité, aby druhé místo uhrála.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 70 : 24 72
2 Sparta 30 57 : 20 67
3 Jablonec 30 58 : 22 64
4 Ml. Boleslav 30 43 : 34 46
5 Příbram 30 40 : 45 43
6 Dukla 30 34 : 40 41
7 Teplice 30 41 : 37 38
8 Bohemians 30 35 : 41 38
9 Slovácko 30 43 : 46 37
10 Jihlava 30 33 : 38 36
11 Slavia 30 40 : 45 34
12 Liberec 30 39 : 43 33
13 Ostrava 30 23 : 41 33
14 Brno 30 34 : 45 33
15 Hradec Králové 30 26 : 52 25
16 Č. Budějovice 30 29 : 72 22

Reklama

Související témata: