Hlavní obsah

Velký den, rozhodující zápas. A Sparta zas a znovu selhává a hoří...

Praha

Už to není jen tak. Oba zápasy s Plzní fotbalisté Sparty v sezóně prohráli 0:2. V kontextu celého ročníku to vlastně není žádné překvapení. Pokud jde o klíčové duely, v nichž se sezóna lámala, zvládli Letenští jen jeden jediný - postup do Evropské ligy přes Zwolle. Ve všech ostatních případech, ať už šlo o kvalifikaci Ligy mistrů, domácí pohár a Synot ligu, vyhořeli. Pětkrát shodně prohráli právě 0:2.

Ohlasy na sobotní šlágr Sparty s Plzní (0:2)Video: Kateřina Machová/Jan Pečený, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Plzeňští fotbalisté v kabině slavili vítězství nad Spartou.

Viktorka, ta se má. Plzeň stále ještě těží z poměrně čerstvých zkušeností z Ligy mistrů a ve velkých zápasech si libuje. Sparta ne, potácí se v bludném kruhu. Champions League ochutnala naposledy na podzim 2005. A čím je půst delší, tím víc je patrné, jak zkušenosti z nejtěžších bitev mužstvu chybí.

Sezóna 2014/15 je toho názorným příkladem...

Vyřazení s Malmö

Minulá sezóna vyšla Spartě na výbornou. Získala mistrovský double, její bývalý kouč Ivan Hašek poukázal, že má nejlepší tým za posledních dvacet let. Kdy jindy už by se tedy měla do Ligy mistrů vrátit, když ne teď. V kvalifikaci byla nasazena do mistrovské části, z níž je cesta do hlavní soutěže jednodušší.

Ani to však nestačilo. Ve třetím předkole doma porazila Malmö 4:2, v odvetě prohrála 0:2 a byl konec. „Liga mistrů byl sen, velký sen. Neříkali jsme to jen tak. Věděli jsme, že jsme ušli kus cesty, ale vyřazení v Malmö je pro nás krutou skutečností," bědoval trenér Vítězslav Lavička.

Postup přes Zwolle

Místo vysněné Ligy mistrů byl tedy vyhlášen cíl útěchy - postup aspoň do Evropské ligy. Po remíze 1:1 ve Zwolle sparťané domácí odvetu zvládli a vyhráli 3:1. Jenže za jakou cenu. Prvnímu zápasu předcházela šokující ligová porážka 0:1 s Baníkem, před odvetou zase Sparta padla na Dukle. Dvě kola bez bodového zisku zásadním způsobem oslabila její pozici v bitvě o obhajobu titulu.

„Plzeň nás teď porazila, takže se zdá, že jsme titul ztratili v tomto zápase. Jenže když si vzpomenu na utkání s Ostravou nebo na Dukle, tak to byly zápasy, které nás připravily o titul," tvrdí dokonce reprezentační obránce Pavel Kadeřábek.

Tvrdá lekce v Plzni

Viktoria tentokrát předkola nezvládla a dostala se do role, z níž před rokem vytěžila Sparta - mohla se na podzim soustředit už jen na domácí soutěže. Ve vzájemném duelu začátkem listopadu si Plzeň rivala vychutnala a bylo zarážející, že Letenští se ve Štruncových sadech na nic nezmohli.

„Tehdy nás sfoukli, ani jsme si neškrtli," uznává Kadeřábek.

Trpký konec v Bernu

Výsledkově bídný podzim mohl částečně napravit jeho poslední zápas. V Bernu stačilo Spartě s Young Boys remizovat, aby postoupila do jarní části Evropské ligy. Nezvládla to, bez zraněného Lafaty prohrála 0:2 a vypadla. Mimo jiné se tak ukázalo, že nahraditelnost některých klíčových hráčů je naprosto nedostatečná.

„Poněkolikáté jsme v důležitém utkání selhali. Utkání bylo vyrovnané, ale takové zápasy rozhodují situace ve vápnech. A ty jsme nezvládli," kabonil se Lavička.

Pohárová tečka v Jablonci

V lize měla od začátku jara navrch Plzeň. A ani z obhajoby Poháru FAČR nebude pro Letenské nic. Jablonec mohla Sparta ve čtvrtfinále vyřadit prakticky již za první poločas domácího zápasu, který však nakonec vyhrála jen 2:1. Odveta dopadla tradičně - i počtvrté v sezóně prohrála klíčový duel na půdě soupeře 0:2...

„Vyřazení z poháru určitě mrzí. Sparta musí vyhrávat všechny trofeje na všech frontách, obzvlášť na domácí scéně. Jednu jsme už propásli," poukázal zkušený stoper Radoslav Kováč.

Druhý triumf Viktorie

Domácí odvetu s Plzní nerozehráli sparťané vůbec zle, jenže zkušená Viktoria jejich tlak ustála a sama udeřila. Letenským je jasné, že po rozhodující porážce (znovu 0:2, jak jinak...), je titul v trapu.

Sparta prostě klíčové zápasy nezvládá, tady musí být něco špatně. „Nemyslím, že se to dá tak zobecnit. Problémem je šíře kádru, přesněji, aby měl vyšší kvalitu. Aby hráči, kteří nemají formu, byli nahraditelní. Jsou tu i další věci, které však nechci rozebírat," reaguje trenér Zdeněk Ščasný, který dokončuje sezónu po odvolání Lavičky.

A nebere si servítky. „Nemůžeme si dovolit chyby, které děláme. Zdaleka ne poprvé v této sezóně! Je důležité, aby kluci slyšeli, že prostě dobře nehráli. Musíme hrát podstatně agresivněji, což říkám od začátku, co jsem tady," zdůrazňuje Ščasný.

Sparta bude v kvalifikaci Ligy mistrů odkázána na nemistrovskou část, z níž je postup do hlavní soutěže mnohem těžší. A to ještě v závěrečných třech ligových kolech musí druhé místo uhájit před dotírajícím Jabloncem.

Reklama

Související témata: